Смекни!
smekni.com

Периферійні пристрої. Взаємодія комп’ютера з периферійними пристроями (стр. 4 из 5)

Лазерні і LED - принтери. В цих принтерах використовується електрографічний принцип створення зображення - майже такий як в копіювальних машинах. Найбільш важливими частинами лазерного принтеру є фотопровідний циліндр (друкувальний барабан), напівпровідниковий лазер і прецізійна оптико-механічна система, яка переміщує світловий промінь. Коли зображення на барабані побудовано і він покритий тонером, листок паперу заряджається таким чином, що тонер з барабану притягується до паперу. Після цього зображення закріплюється на ній, за рахунок нагріву частинок тонера до температури плавлення. Остаточну фіксацію зображення здійснюють спеціальні резинові валики, притискаючи розплавлений тонер до паперу.

Крім лазерних існують також LED - принтери (Light Emitting Diode), які отримали свою назву за те, що напівпровідниковий лазер у них був замінений певною кількістю світлових діодів. Звичайно ж, в даному випадку не потрібна складна оптична система рухомих дзеркал та лінз. Зображення одного рядка на барабані формується одночасно.

Принтери з термопереносом воскової мастики. Принцип роботи цих принтерів полягає в тому, що термопластична фарбуючи речовина, нанесена на тонку обкладинку, попадає на папір саме в тому місці, де нагрівними елементами друкувальної головки забезпечується та температура, яка повинна бути (70 - 80 градусів). Такий спосіб друку достатньо простий та безшумний. Саме тому, що між друкувальною головкою і папером механічний контакт відсутній, термопринтери відносяться до класу безударних пристроїв. Ціна сторінки з зображенням, надрукованій на принтері з термопереносом, як правило, вище, ніж для струйних принтерів. Для даних пристроїв також характерна невелика швидкість друку (1 - 2 сторінки за хвилину).

Кольоровий друк. На сьогоднішній день для кольорового друку використовується всі чотири описаних технології плюс ще дві: принтери з термосублімацією фарбника і з зміненням фази фарбника.

Технологія принтерів з термосублімацією найбільш близька до технології термопереносу, тільки елементи друкувальної голівки нагріваються до температури 400 градусів. Сублімація - це перехід речовин з твердого стану в газоподібний, обминаючи стадію рідини. Таким чином, порція фарбника сублімує з підложки і осідає на папері чи іншому носієві. Комбінацією кольорів фарбників можливо підібрати майже будь - яку кольорову палітру. Дана технологія використовується тільки для кольорового друку, а реалізуючі її пристрої, звичайно, відносяться до класу “high - end”.

Принтери з зміненням фази фарбника називають також принтерами з твердим фарбником. Принцип роботи даних пристроїв такий: воскові стержні для кожного першого кольору фарбника постійно плавлять спеціальним нагрівальним елементом і попадають в окремі резервуари. На відміну від звичайної струйної технології в даному випадку немає ні розтікання, ні перемішування фарб, ні протікання. Саме цьому принтери, які використовують технологію зі зміненням фази фарбника, працюють з будь - яким папером.

2.7 Сканери

Сканером називається пристрій, який дозволяє вводити в комп’ютер образне зображення, яке представлене у вигляді тексту, малюнків, слайдів, фотографій або іншої графічної інформації. Не зважаючи на велику кількість різних моделей сканерів їх можна класифікувати по декільком ознакам. Наприклад, по кінематографічному механізму сканера (конструкція механізму руху) і по типу зображення, яке вводиться.

На сьогоднішній день всі відомі сканери можна розділити на два основних типи: ручний і настільний. Існують і комбіновані пристрої, які компонують можливості ручних та настільних пристроїв. Для того щоб ввести в комп’ютер будь - який документ з допомогою ручного сканера, потрібно без різких рухів провести скануючою голівкою по зображенню. Таким чином, проблема переміщення зчитуваної голівки відносно паперу повністю залежить від користувача. Рівномірність переміщення сканера дуже відображається на якості зображення, яке вводиться в комп’ютер. В ряді моделей для підтвердження нормального вводу є спеціальний індикатор. Ширина зображення, яке вводиться, для ручних сканерів, звичайно, не перевищує 4 дюймів (10 см). В деяких моделях ручних сканерів, з метою підвищення роздільної здатності, зменшують ширину зображення, яке вводиться. До основних переваг ручних сканерів відносяться невеликі габаритні розміри і відносно невелика ціна.

Настільні сканери називають і сторінковими, і планшетними, і навіть авто сканерами. Такі сканери, звичайно дозволяють вводити зображення розмірами 8,5 на 11 дюймів або 8,5 на 14с дюймів. Існують три різновиди настільних сканерів: планшетні, рулонні і проекційні. Основною відміною планшетних сканерів є те, що їх скануючи головка переміщується відносно паперу з допомогою крокового двигуна. Подібні сканери - достатньо дорогі пристрої, але й найбільш якісні. Ззовні вони можуть нагадувати деякі види копіювальних машин. Для сканування зображення необхідно відкрити кришку сканера, покласти сканує мий листок на скляну пластину зображенням вниз, після чого закрити кришку сканера. Все подальше керування процесом сканування здійснюється з клавіатури комп’ютера - при роботі з одною з спеціальних програм, які йдуть разом з таким сканером. Зрозуміло, що конструкція сканера дозволяє сканувати не тільки окремі листи, але й сторінки журналу або книги.

Робота рулонних сканерів нагадує роботу звичайної факс - машини. Окремі листи документів протягуються через такий пристрій, при цьому й здійснюється їх сканування. В даному випадку скануючи головка залишається на місці, а вже відносно неї переміщується папір. Зрозуміло, що в цьому випадку копіювання сторінок книг і журналів не можливо. Сканери достатньо широко використовуються в областях, зв’язаних з оптичним розпізнаванням символів OCR (Optical Character Recognition). Для зручності роботи рулонні сканери, звичайно, оснащені пристроями для автоматичної подачі сторінок. Третій різновид сканерів - проекційні сканери, які більш всього нагадують своєрідний проекційний апарат (або фотозбільшувач). Документ, який вводиться кладеться на поверхню сканування зображенням вверх, блок сканування знаходиться при цьому також зверху. Переміщується тільки скануючий пристрій. Основною особливістю даних сканерів є їхня можливість сканування проекцій трьохвимірних предметів.

Принцип роботи чорно - білого сканера полягає в слідую чому: зображення, що сканується освітлюється білим світлом. Відображене світло через зменшувальну лінзу попадає фото чуттєвий напівпровідниковий елемент, який називається Пристроєм з зарядним зв’язком - ПЗЗ (Charge - Сoupled Device, CCD). Кожен рядок сканування відповідає окремим значенням напруги на ПЗЗ. Ці значення напруги перетворюються в цифрову форму або через аналого - цифровий перетворювач АЦП (для пів тонових сканерів), або через компаратор (для дворівневих сканерів). Розрядність АЦП для пів тонових сканерів залежить від кількості підтримуючих рівнів сірого кольору. Блок - схема чорно - білого сканера наведена на мал.1.


Мал.1 Схема чорно-білого сканера

Перші моделі чорно - білих сканерів мали можливість працювати тільки в дворівневому режимі, сприймаючи або чорний, або білий колір. Таким чином, скануватися могли тільки креслення, або двохтонні зображення. Хоча ці сканери і не мали можливості працювати з дійсними відтінками сірого кольору, вихід для сканування пів тонових зображень був знайдений. Псевдовпівтоновий режим або режим растрування, сканера імітує відтінки сірого кольору, групуючи декілька крапок зображення в gray - scale - пікселі.

Півтонові сканери використовують максимальну роздільну здатність, як правило, тільки в дворівневому режимі. Звичайно такі сканери підтримують 16, 64 або 256 відтінків сірого кольору для 4 - , 6 - і 8 - розрядного коду. Роздільна здатність сканера вимірюється кількістю розрізняємих крапок на дюйм зображення - dpi (dot per inch).

Завдяки операції інтерполяції, виконує мій програмно, сучасні сканери можуть мати роздільну здатність 800 і навіть 1600 dpi. В результаті інтерполяції на отриманому зображенні вирівнюються криві лінії і зникають нерівності діагональних ліній.

На сьогоднішній день існує декілька технологій для отримання сірих і кольорових скануємих зображень. Якщо використовується 8 - розрядний АЦП, який підтримує 256 відтінків для одного кольору, то кожній крапці зображення ставиться в відповідності один з 16,7 мільйона можливих кольорів (24 розряду).

Для зв’язку з комп’ютером сканери можуть використовувати спеціальну 8 - або 16 - розрядну інтерфейсну плату, яка вставляється в відповідний слот розширення. Крім цього, на сьогоднішній день достатньо широко використовуються стандартні інтерфейси, які застосовуються в IBM PC - сумісних комп’ютерах (послідовний і паралельний порти, а також інтерфейс SCSI).

2.8 Модем. Факс-модем

Модемом називають пристрій, який має можливість здійснювати модуляцію і демодуляцію інформаційних сигналів (МОдуляція - ДЕмодуляція). Взагалі ж, робота модему (модулятора) полягає у тому, що потік бітів з комп’ютера перетворюється в аналогові сигнали, прийнятні для передачі по деяким каналам зв’язку, наприклад телефонному.

Можна виділити основні етапи роботи модему. В першу чергу модем приймає дані, які йдуть з комп’ютера, після чого розділяє їх на виконані команди і інформацію, яку необхідно передати в лінію. Більшість сучасних модемів використовують набір команд АТ (скорочено від слова ATtention). Оскільки цей набір команд в свою чергу розроблений фірмою Hayes Microcomputer Product, то використовуємі його модеми називають Hayes - сумісними.