Смекни!
smekni.com

Периферійні пристрої. Взаємодія комп’ютера з периферійними пристроями (стр. 5 из 5)

Отримані АТ - команди виконуються, подальша передача даних залежить саме від них. Дані, які підлягають передачі, перетворюються в аналоговий сигнал модулятором модему. Як правило, модем передає сигнали двома різними частотами, причому одиниці відповідає сигнал з більшою частотою, а нулю - з меншою.

Приймаючий модем, який знаходиться на іншому кінці лінії, отримує перетворений сигнал і перетворює його знову в цифровий з допомогою демодулятора. Після того як робота виконана, інформація може передаватися в приймаючий комп’ютер. Режим роботи, коли передача даних здійснюється тільки в одному напрямку, називається напівдуплексним. Обидва комп’ютери, як правило, можуть одночасно обмінюватися інформацією в дві сторони. Цей режим роботи називається повним дуплексом, або просто дуплексом.

Модеми можуть різнитися один від одного по методам модуляції, бо у одного й того ж сигналу, визначеного в часі, можливо модулювати амплітуду, частоту й фазу.

Найбільш відомі три способи модуляції: FSK (Frequency Shift Keying), PSK (Phase Shift Keying) та QAM (Quadrature Amplitude Modulation). FSK є різновидом частотної модуляції, а PSK - фазової. В методі квадратурної амплітудної модуляції QAM одночасно змінюються частота і фаза сигналу, що дозволяє передавати більшу кількість інформації.

Одною з основних характеристик модему є швидкість модуляції, яка визначає фізичну швидкість передачі даних без врахування виправлення помилок і стиснення даних. Одиниця виміру цього параметру - кількість біт в секунду. Швидкість модуляції не слід пов’язувати з пропускною можливістю каналу, яка може бути менша або більша від швидкості модуляції, в залежності від якості лінії, застосування корегування помилок і стиснення даних, що передаються.

Оскільки швидкість передачі даних може вимірюватися як в бітах за секунду, так і в бодах, то слід відмітити, що це - одиниці різні. Бод визначає число змінень (модуляцій) сигналу за секунду. Проте в залежності від способу модуляції кожне змінення сигналу може відповідати, наприклад, 4 бітам. В цьому випадку, швидкість 2400 бод буде відповідати 9600 біт/сек.

3. Взаємодія комп’ютера з периферійними пристроями

Нагадаємо ще раз, що основними компонентами ПК являються системний блок, дисплей і клавіатура. Звичайно, до кожного конкретного ПК підключені і деякі інші пристрої. Краще про конкретний ПК говорити як про деяку обчислювальну систему. Ця система має системний блок з його начинкою, дисплей, клавіатуру, принтер та інші необов’язкові пристрої, включаючи мишу, модем, додатковий дисковий накопичувач, стрічковий накопичувач, сканер та інші. До ПК можливо легко підключати різні пристрої. Тому, не дивлячись на обов’язкове налічує системний блок, дисплея і клавіатури, треба представляти комп’ютер сукупністю багатьох сумісно працюючих пристроїв. При розгляді системної плати комп’ютера видно, що до неї підключено декілька периферійних пристроїв. Кожен комп’ютер поставляється мінімум з трьома периферійними пристроями: дисплеєм, накопичувачем на гнучкому диску та клавіатурою. Більшість комп’ютерів мають накопичувач на жорсткому диску та принтер. Розповсюджені також такі пристрої як миша (іноді називають вказівним пристроєм), модем (для підключення комп’ютера до телефонної лінії), дисковий накопичувач та стрічковий накопичувач (для резервування). Оскільки всі ці пристрої призначені для введення та виведення, їх ще називають пристроями введення - виведення.

Для кожного пристрою введення - виведення потрібен контролер, який служить для управління пристроєм інтерфейсу з процесором. Контролер може розміщуватись на системній платі, входити до складу пристрою або бути окремим адаптером, який під’єднується до шини. В складі комп’ютеру є п’ять, шість або сім адаптерів. Проте при наявності великої кількості адаптерів з’являються деякі проблеми. Кожен адаптер необхідно встановити і конфігурувати, а на ці операції потрібна, іноді, велика кількість часу. Крім того, підключення багатьох адаптерів збільшує складність системи і часто приходиться витрачати багато часу на визначення того, чому один адаптер конфліктує з іншим. Найдене рішення полягало в тому, щоб зберегти відкриту архітектуру зі слотами для адаптерів і розмістити на системній платі контролери для всіх стандартних периферійних пристроїв. При цьому багатьом користувачам не потрібні ніякі адаптери, а комп’ютер стає менше та дешевше, оскільки потрібно менше слотів розширення. Якщо в конструкції ПК була знята необхідність в окремих контролерах дисків та інших розповсюджених портах введення - виведення, все ж залишилися деякі загальні адаптери, які або поставляються з ПК, або додаються до його складу. Одним з них являється дисплейний адаптер. В деяких ПК відео схеми знаходяться на системній платі, але частіше для дисплейного адаптера резервується слот шини.

Під периферійним інтерфейсом розуміють просто спосіб з’єднання внутрішніх частин комп’ютера з чимось з зовнішнього світу. Тут слово “зовнішній” не обов’язково означає “не в корпусі комп’ютера"; мається на увазі зовнішній по відношенню до системної плати, процесору і пам’яті. Саме для реалізації такого з’єднання і призначена плата. Шини комп’ютерів мають все більше трактів інформації, передаючи одночасно від 8 до 32 бітів. Проте більшість периферійних пристроїв являються 16 - бітовими, а деякі плати мають тільки 8 - бітовий тракт даних. Це не так погано, оскільки електромеханічні пристрої по швидкодії поступаються ПК, і передача даних по 8 лініях є достатньо швидкою. Проте для інших периферійних пристроїв потрібні 16 ліній даних. Крім того, 16 - бітова плата звичайно має можливість організації більш широкого тракту даних. Тому при виборі 8 - або 16 - бітовими трактами перевага завжди надається 16 - бітовій. Серед популярних адаптерів, які не завжди встановлюються в нові ПК, але які завжди необхідні, відмітимо плату інтерфейсу SCSI, звукову плату мережений адаптер і відеоадаптер. Кожен з цих адаптерів додається в комп’ютерний порт, призначений або для прийняття інформації з зовнішнього світу і введення даних в комп’ютер, або для виведення даних.

Висновок

Метою моєї роботи було розказати про принципи роботи периферійних пристроїв та про те як вони під’єднуються до комп’ютеру. Адже, крім того, щоб знати як правильно користуватися периферійними пристроями, треба ще вміти їх підключати до комп’ютера. Тому що процедура встановлення нового пристрою не обійдеться простим підключенням до системного блоку за допомогою кабелів, бо якщо до комп’ютера і під’єднаний якийсь пристрій, то без додаткових вказівок операційна система навіть не буде здогадуватися про його існування. Для того, щоб операційна система могла керувати новим пристроєм, забезпечувати його зв’язок з різноманітним програмним забезпеченням, користувачу потрібно встановити спеціальну програму - драйвер пристрою. Ці файли завантажуються кожен раз при запуску операційною системою і забезпечують її зв’язок з визначеним пристроєм.

Отже, в своїй роботі я показала, що треба не тільки знати як користуватися периферійним пристроєм, а ще й знати способи його встановлення. А також, знати де можна знайти інформацію по профілі пристроїв, як тестувати ці пристрої на працездатність і обновляти для них драйвера і видаляти непотрібні пристрої з операційної системи.

Список використаної літератури

1. Баженов В.А., Венгерський П.С., Горлач В.М. Комп'ютерні технології: Підручник для студентів вузів - К.: Каравелла, 2004. - 463 с.

2. Верлань А.Ф., Апатова Н.В. Інформатика: Підручник для учнів 10 - 11 класів - К.: Форум, 2001. - 255 с.

3. Попов Ю.В. Комп'ютер дома. Донецьк: "Видавництво Сталкер", 2000. - 555 с.

4. Руденко В.Д., Макарчик О.М., Патланжоглу М.О. Практичний курс інформатики. За ред. Мадзігона В.М. - К.: Фенікс, 2001. - 370 с.