Смекни!
smekni.com

Характеристика веб-браузерів. Загальновживані норми оформлення текстового матеріалу (стр. 2 из 6)

Рис. 1.3 Вікно браузера Internet Explorer 7.0


Передбачаютьсядві версії Internet Explorer 7

· інтегрована в Windows Vista

· автономна для Windows XP Professional і Windows Server 2003.

Нинішній випуск IE7 призначений для використання лише у середовищі Windows XP Service Pack 2, підтримка інших ОС з’явиться пізніше. В остаточному варіанті браузер для Windows Vista буде функціонально багатшим, в основному за рахунок тіснішої взаємодії з вбудованими засобами операційної системи.

1.4.4 Можливості браузера Internet Explorer 7

Спрощена робота користувачів

Робоче вікно оглядача Internet Explorer 7 реорганізовано, щоб зробити його значно простішим і зручнішим, а також прибрати всі непотрібні елементи. Ці покращення максимально збільшують ділянку екрану, яка призначена для відображення веб-сторінок, що спрощує виконання щоденних завдань при роботі в Інтернеті.

Розширені можливості друку

Браузер автоматично налаштовує масштаб друкованої сторінки так, щоб її розміри не перевищували розмірів паперу, на якому ця сторінка буде надрукована. Internet Explorer 7 забезпечує багатосторінковий перегляд друку з можливістю налаштування полів і зміни розміру тексту для запобігання обрізанню документа, а також функцією друкування лише виділеного тексту.

Рядок миттєвого пошуку

Пошук в Інтернеті за допомогою вибраної пошукової системи тепер можна здійснювати з пошукового рядка на панелі інструментів, що виключає необхідність мати декілька окремих панелей інструментів. Постачальника послуг пошуку можна вибрати з випадаючого переліку. Також можна додати інших постачальників послуг.

Центр вибраного

Центр вибраного забезпечує легкий і швидкий доступ до вибраного, групам вкладок та історії перегляду, а також підписці на RSS-канали. Його можна розгорнути за потребою або закріпити на місці для простішого доступу.

RSS-канали

Оглядач автоматично виявляє RSS-канали на веб-вузлах і повідомляє про це за допомогою значка на панелі інструментів. Одне клацання мишею по значку дозволяє переглянути і за потребою підписатися на RSS-канал веб-вузла, а згодом отримувати повідомлення про оновлення вмісту. RSS-канали можна читати з браузера, можна шукати важливі повідомлення і здійснювати фільтрацію за допомогою пошукових запитів або категорій, що відносяться до конкретного веб-вузла.

Переглядання веб-сторінок за допомогою вкладок

Можна переглядати декілька веб-вузлів в одному вікні браузера. Перемикання між веб-вузлами відбувається за допомогою вкладок у верхній частині вікна оглядача.

Швидкі вкладки

Браузер забезпечує легкий вибір і навігацію по вкладках завдяки відображенню ескізів всіх відкритих вкладок в одному вікні.

Групи вкладок

Вкладки можна згрупувати і зберегти в логічні категорії, що дозволяє відкривати декілька вкладок одним клацанням миші. Певну групу вкладок можна призначити домашньою. Таким чином, вся група вкладок відкриватиметься кожного разу при запуску оглядача Internet Explorer з меню «Пуск».

Налаштування масштабу сторінок

Можна збільшувати текст і графіку на окремих сторінках, щоб концентруватися на певному вмісті або зробити вміст доступнішим для людей з ослабленим зором.


1.4.5 Internet Explorer 8

Internet Explorer 8 (рис. 1.4) випущено 19.03.2009 р, компанія Microsoft випустила фінальну версію браузера Internet Explorer 8. Він побудований по іншому і має масу переваг перед попередніми версіями. Браузер уже не виглядає так мляво на фоні конкурентів, як це було з 7-ю версією, і цілком здатний задовольнити запити більшості користувачів.

Рис. 1.4 Вікно браузера Internet Explorer 8.0

Нова конструкція набагато швидше завантажує веб-сторінки і більш сумісний з новими технологіями. Значно дороблена підтримка веб-стандартів і поліпшена обробка HTML, CSS (з повною підтримкою CSS 2.1) і JavaScript.

· Серед самих помітних нових функцій варто відзначити:

· Веб-фрагменти (Web Slices).

· Прискорювачі (Accelerators).

· Автоматичне відновлення після збоїв (Automatic Crash Recovery).

Також в Internet Explorer 8 наявна маса інших функціональних покращень: потужна система пошуку, покращена панель з обраним, групування зв’язаних вкладок, розширені можливості маштабування сторінки, покращений пошук по сторінці з маркіруванням кожного екземпляра шуканого слова чи фрази, інтелектуальний адресний рядок і багато інших удосконалень.

Ясна річ, у новинці багато уваги приділено безпеці і конфіденційності. У програму внесений ряд внутрішніх поліпшень для забезпечення безпечної роботи. Серед зовнішніх поліпшень необхідно відзначити новий режим InPrivate, що забезпечує конфіденційність при покупках через Інтернет, а поліпшений фільтр SmartScreen захищає від недобрих сайтів прагнучих тим чи іншим способом нашкодити чи того гірше обманути користувача. Також SmartScreen містить засоби для захисту від шпигунського і рекламного програмного забезпечення. Ще одним нововведенням є функція виділення домена в адресному рядку, завдяки чому завжди ясно на якому саме сайті знаходиться користувач.

1.4.6 Браузер Opera

У 1992 році Норвезька національна телефонна компанія Televerket (зараз Telenor) розгорнула проект ODA — розробка стандартизованої системи збору, збереження документації, зображень та іншої інформації. Участь в розробці брали інженери Йон Течнер та Гейр Іварсьой. На жаль, система ODA не знайшла широкого розповсюдження і проект було припинено, але, завдяки ньому було запущено перший норвезький сервер в 1993 році.


Рис. 1.5 Вікно браузера Opera

Розробники збагнули, що найбільш поширений тоді браузер Mosaic має досить примітивну структуру і не може забезпечити достатній рівень ефективності. Тому, вони вирішили розробити власний браузер. Керівництво Televerket погодилося і в кінці 1993 року було представлено перший робочий прототип. У 1994 компанія Televerket була націоналізована. Течнер та Іварсьой заснували власну компанію Opera Software і продовжували свої розробки. Їх продукт називається MultiTorg Opera (рис. 1.5), написаний на мові С++ і не використовує коду, що базується на NCSA Mosaic. Він швидко набуває популярності, оскільки розробники поставили за мету високу швидкість, коректне відображення сторінок та доступність для людей з обмеженими можливостями (впроваджено голосовий інтерфейс).

Концепція браузера Opera

· Швидкий запуск програми

· Швидке завантаження інформації

· Малий розмір програми (дистрибутив дуже компактний, від 3,9 МБ.)

· Мінімальні вимоги до ресурсів.

· Якісна підтримка веб-стандартів World Wide Web Consortium (W3C)

Переваги браузера Opera

· Висока швидкість виведення web-сторінок та реакції на дії користувача;

· Багато віконний інтерфейс;

· Найвищий рівень безпеки. Opera підтримує 128 бітове шифрування за стандартами SSL2/SSL3, а також TLS 1.0. Але паролі до поштової скриньки і ICQ зберігаються в звичайних INI файлах, без жодного шифрування;

· Зміна масштабу документа від 20% і до 1000%;

· Перемикання відображення картинок в ході роботи і для кожного вікна окремо.

· Перемикання відображення документа між налаштуваннями документа і налаштуваннями користувача (колір фону, колір і шрифт тексту і посилань).

· Підтримка CSS, Java та plugin-ів від інших браузерів;

· Підтримує такі протоколи передачі даних, як FTP, Gopher і WAIS;

· Інтегровано поштового клієнта, засоби переглядання RSS, IRC та інші інструменти (також підтримується використання зовнішніх програм-аналогів);

· Зручне управління за допомогою миші (жестів), клавіатури (гарячі клавіші) та голосу;

· Інтерфейс Opera легко змінюється. Можна викачати і встановити інші кнопки інтерфейсу або намалювати свої власні;

· Продумана, швидка система кешування з можливістю багатоступінчатих відкатів;

· Вбудовано засоби блокування спливаючих вікон;

· Гнучке налаштування як інтерфейсу, так і захисту;

· Починаючи з версії 8.50 — браузер є безкоштовним;

· Можливість переглядання WAP сайтів та XML файлів;

· Можливість вбудовування голосового модуля, що зачитуватиме текст сторінки. Допомагає людям з ослабленим зором або тим, хто одночасно займається декількома справами;

· Сесії — можливість зберегти набір відкритих вкладок, щоб згодом відновити їх або почати роботу із сторінок, які були відкриті під час останнього закриття браузера Opera. Збережена сесія містить історії і налаштування для кожної вкладки і вікна, може бути скопійована і використана на іншому комп’ютері.

· Швидкий перехід вперед. Ця функція використовується для зручнішого перегляду багатосторінкових документів. Перехід відбувається на вказану користувачем сторінку.