Смекни!
smekni.com

Характеристика веб-браузерів. Загальновживані норми оформлення текстового матеріалу (стр. 5 из 6)

Неозначено кількісні – числівники називають точно не визначену кількість предметів:

числівники приклади
неозначено- кількісні кільканадцять, чимало, багато, декілька, мало, кількасот

2.8 Синтаксичні ознаки числівників

У реченні числівники можуть бути різними членами речення (Одна ластівка погоди не робить (означення); І один у полі не воїн (підмет). Якщо кількісний числівник поєднується з іменником, то разом із ним входить до складу підмета, присудка, означення, додатка, обставини (Два ведмеді зустрілися у одному лісі; Три пари йшли берегом ріки; А глибина тут сягає дванадцяти тисячі метрів

2.9 Морфологічні ознаки числівників

Кількісні числівники не мають граматичних ознак роду та числа і змінюються лише за відмінками (три- трьох- трьом- три- трьома- (на) трьох).

Виняток становлять числівники один (одна, одне), одні; два, дві; обидва, обидві; півтора, півтори.

2.10 Порядкові числівники

Порядкові числівники – позначають порядок предметів при лічбі і відповідають на питання котрий? (котра? котре? котрі?: шостий, шоста, шосте, шості).

Порядкові числівники вводяться в документи з відповідним відмінковим закінченням. Наприклад: Сьогодні ми виконали своє перше виробниче завдання. Складні слова, де перша частина позначається цифрою, можуть бути написані так: 50-процентний і 50 %; 100-кіло-метровий і 100 км. Іноді виникають труднощі у вживанні форм однини та множини числівників. Наприклад: Більшість спеціалістів вирішила. Більшість спеціалістів вирішили.

Більшість спеціалістів вирішило. Тут усі три варіанти відповідають нормам сучасної української мови. Форма однини рекомендується, якщо у складі речення є слова такого типу: більшість, меншість, решта, частина, ряд, група, безліч, багато, мало і т. д. Наприклад: Решта пацієнтів теж обстежена; Більшість американських бізнесменів прибула в Україну.

Форма множини рекомендується при однорідних членах речення. Наприклад: / вже не один, а безліч планерів оперізують (а не оперізує) небо. Якщо ж використовуються числівники на позначення великої кількості (а також іменники: сто, тисяча, мільйон, мільярд), то переважає однина. Наприклад: Чотириста вісімдесят підприємців прибуло (а не прибули) на виставку; В село повернулось (а не повернулись) сімдесят дев’ять молодих спеціалістів.

Якщо вживаються числівники до десяти, то пишеться форма множини. Наприклад: чотири брати, два керівники, три менеджери. Велике значення має використання числівників в усному мовленні.


РОЗДІЛ ІІІ. ОХОРОНА ПРАЦІ

3.1 Загальні вимоги безпеки праці оператора комп’ютерного набору

1. Для самостійної роботи ЕОМ допускаються особи віком 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктаж з охорони праці і навчання за спеціальною програмою.

2. Під час роботи на ЕОМ та інших пристроях, які входять до ЕОМ на працівника можуть впливати такі небезпечні та шкідливі фактори:

- електрострум, випромінювання;

- перенапруга зору під час роботи з екранними пристроями, особливо при нераціональному розташуванні екрана по відношенню до очей;

- освітлювані установки повинні забезпечити рівномірну освітленість і не повинні утворювати засліплюючих відблисків на клавіатурі та інших частинах пульту, а також на екрані дисплею в напрямку очей оператора;

- дисплеї повинні розташовуватися при однорядному їх розміщені на відстані не менше 1 м. Відстань між робочими місцями повинна бути 1-5 м, забороняється встановлювати дисплеї екранами один проти одного.

- кут нахилу дисплею повинен складати 10-150 по відношенню до вертикалі, а відстань до екрана 400-500 мм.

- у приміщеннях і на робочому місці необхідно підтримувати чистоту і порядок, проводити систематичне провітрювання;

- про всі виявлені несправності обладнання необхідно доповісти керівнику, а у випадках аварії слід припинити роботу для усунення аварійних обставин;

- про кожний нещасний випадок, очевидець, працівник, який його виявив, або сам потерпілий повинен доповісти безпосередньо керівникові і вжити заходів щодо лікарської допомоги;

керівники, які не забезпечили дотримання вимог цієї інструкції, а також особи, що допустили порушення цих вимог притягуються до відповідальності згідно з діючим законодавством.

Комп'ютери, телебачення, системи зв'язку та інші засоби, що використовують досягнення радіоелектроніки є генераторами цілої низки електромагнітних випромінювань, вплив яких на організм людини ще не зовсім вивчений.

За таких умов зростає роль та значення охорони праці; як системи правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Сучасне виробництво характеризується, як правило, дією на працюючу людину цілого комплексу небезпечних та шкідливих виробничих факторів. Особливо це стосується користувачів комп'ютерів, для яких притаманний вплив цілої низки слабо виражених несприятливих виробничих факторів, що належать до сфери виробничого середовища, організації робочих місць конструктивних особливостей комп'ютера, програмного забезпечення, змісту праці, соціальних аспектів. Тому питання охорони праці користувачів комп'ютерів складне і ще далеке до вирішення, оскільки поки що не вдалося в повній мірі визначити механізм впливу комплексу факторів, що мають місце на комп'ютеризованому робочому місці.

3.2 Охорона праці секретаря (підприємства, організації, установи)

Перед початком роботи на будь-якому пiдприємствi, в установі чи організації працівники мають познайомитися з цілою низкою документів, що регламентують їхню трудову дiяльнiсть та поведінку на робочому мiсцi. Серед цих документів — й інструкції з охорони праці; загальна — для всіх спiвробiтників з урахуванням сфери функціонування підприємства та iндивiдуальна — для певної посади чи професії. Не є винятком i професія секретаря. Отже, сьогодні ми зупинимось на нормативних актах, в яких ідеться про запобігання негативному впливу комп’ютерної техніки на здоров’я її користувачів, та розглянемо приклад складання інструкції з охорони праці для секретаря.

Працівники, які працюють з ПЕОМ обов’язково проходять медичні огляди: попередній (під час влаштування на роботу) та періодичні (протягом трудової діяльності). Основним критерієм оцінки придатності до роботи з ПЕОМ є стан органів зору: гострота зору, показники рефракції, акомодації, стану бінокулярного апарату ока тощо. Нерідко саме приховані вади зору, про які людина навіть не здогадувалась, стають причиною багатьох гострих його порушень під час роботи з комп’ютером.

Для збереження здоров’я працівникам передбачають такі внутрішньозмінні перерви:

· перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);

· перерви для відпочинку і особистих санітарно-гігієнічних потреб (згідно з трудовими нормами);

· додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з урахуванням особливостей трудової діяльності.

3.3 Інструкція з охорони праці для секретаря

3.3.1 Загальні положення

1.1 Інструкція встановлює вимоги охорони праці для секретаря.

1.2 Секретар повинен знати і виконувати вимоги загальної та цієї інструкції з охорони праці.

1.3 Невиконання вимог інструкції розглядається як порушення виробничої дисципліни та Правил внутрішнього розпорядку.Працівник, який порушив вимоги загальної та цієї інструкції з охорони праці притягується до адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.

1.4 до самостійної роботи на посаді секретаря допускаються особи, які за попереднім медичним оглядом не мають протипоказань, пройшли навчання за професією, вступний і первинний інструктажі та перевірку знань з охорони праці і питань пожежної безпеки. В подальшому вони проходять повторний інструктаж один раз на шість місяців, а періодичні медичні огляди один раз на два роки.

3.3.2 Організація безпечного робочого місця

2.1 На робочому місці секретаря встановлений робочий стіл, стілець, який можливо регулювати відповідно до потрібних параметрів, підставка для ніг.

Основним обладнанням, що застосовується на робочому місці секретаря, є апаратне забезпечення ПЕОМ.

2.2 Для захисту від електромагнітних, електростатистичних та інших полів можуть застосовуватися спеціальні технічні засоби, які мають відповідний сертифікат щодо їх захисних властивостей.

2.3 для нейтралізації зарядів статистичної електрики в приміщені, де працює секретар, рекомендується підвищувати вологість повітря за допомогою зволожувача.

2.4 Сонячні відблиски на робочому місці секретаря усуваються за допомогою регульованих жалюзі, що встановлені на вікнах.

2.5 Зручна робоча поза секретаря забезпечується регулюванням висоти стільці та підставкою для ніг.

Раціональною робочою позою може вважатися таке положення тіла, за якого ступні працівника розташовані горизонтально на підлозі або на підставці для ніг, стегна зорієнтовані горизонтально, верхні частини рук – вертикально, ліктьові суглоби розташовані під кутом 70-900, зап’ястя зігнуті під кутом не більш як 200, нахил голови – 15-200.

2.6 Розташувати дисплей на робочому місці потрібно так, щоб поверхня екрана була в центрі поля зору, не нижче як 600 мм від очей користувача. Рекомендується розміщувати елементи робочого місця таким чином, щоб зберігалася приблизно однакова відстань від очей секретаря до екрана, клавіатури, тримача для документів.