Смекни!
smekni.com

Жорсткі диски (стр. 3 из 4)

Якщо у вас є така таблиця, відповідайте Y і послідовно введіть номер циліндра і номер головки, відповідний дефектному блоку. Повторите описану процедуру для всіх дефектних блоків. Після того, як всі вони будуть внесені до списку, відповідайте N на запит програми Any Defects To Enter.

Після цього ви побачите на екрані повідомлення "Formatting Is Being Performed On Drive C", що говорить про те, що форматування диска вже йде, а також номер поточного циліндра, що зменшується в процесі роботи. Після того, як форматування закінчиться, всі дефектні блоки будуть помічені в таблиці неприпустимих для використання блоків, щоб зробити запис в них неможливою.

Ніколи не нехтуйте складанням таблиці дефектних доріжок диска

Потім, коли на екрані з'явиться повідомлення "Format Complete", що говорить про завершення форматування, натисніть Enter для виходу в меню форматування. Вводите з клавіатури Enter поки не вийдете з програми. Після появи підказки "Prepare System for Desired Operation And Press Enter" встановите в дисковод A: дискету з операційною системою і виконаєте програму FDISK для створення активної частини на диску C. (Про використання FDISK ми поговоримо трохи пізніше.)

Є і інші програми підготовки і діагностики жорстких дисків. Найбільш відомі дві з них: Disk Manager фірми ОnTrack і SpeedStor фірми Storage Dimensions. Перша поставляється тільки в комплекті з машинами, оснащеними накопичувачами на жорстких дисках фірми Seagate (до речі, не варто користуватися її нелегальними копіями, що, втім, стосується будь-якого іншого програмного забезпечення), другу програму можна купити окремо. З огляду на те, що пакет Disk Manager досить специфічний і не продається окремо від накопичувача, розглянемо тільки пакет SpeedStor.

SpeedStor однаково добре підтримує вінчестери, що використовують як метод запису MFM, так і RLL, крім того, його можна використовувати на PS/2. Він містить дуже якісні алгоритми аналізу поверхні диска. І, мабуть, одне з основних достоїнств: його можна використовувати не тільки із стандартними накопичувачами відомих фірм, але і з будь-якими накопичувачами, якщо вам відомі їх основні характеристики. Цей момент може бути важливий при роботі з жорсткими платами. Ви не зобов'язані підбирати тип накопичувача серед записаних в системний ПЗП, можна просто задати кількість головок, циліндрів, секторів на доріжку і номер доріжки, з якою потрібно починати використовувати прекомпенcацию.

У цьому пакеті дві основні програми: PARTED.EXE і HARDPREP.EXE. Кожна з них пропонує цілком зрозуміле меню, в якому виділяються доступні в даний момент опції. Перша з програм призначена для виконання форматування низького рівня, пошуку дефектних доріжок і для створення розбиття накопичувача на логічні диски. Ще раз загострюю вашу увагу на необхідності створення таблиці дефектних блоків диска. Зневага цим правилом при підготовці одного з комп'ютерів, на якому довелося працювати авторові даної статті, привело до появи серйозних збоїв на диску, причому точно в місці розташування одного з каталогів. В результаті втраченим виявився цілий пакет, записаний в цьому каталозі. Після виконання тестів з'ясувалося, що назрівав збій в нульовому циліндрі. З часом це неминуче привело б до появи фатальних помилок при завантаженні системи. На жорсткому диску майже завжди є декілька десятків кілобайт дефектних секторів, хоча бувають виключення (наприклад, комп'ютер, на якому готувалася ця стаття, обладнаний відмінним вінчестером фірми Western Digital, як не дивно, зробленим в Сінгапурі і таким, що не має жодного збійного блоку).

У цій програмі встановлюється тип накопичувача, якщо він є в пропонованому обширному списку, або його параметри, якщо його там не опинилося. Після цього можна приступати до фізичного форматування (ініціалізації) диска, вибравши в меню відповідний режим.

Поясню значення двох термінів, що традиційно викликають труднощі при виконанні даної процедури.

Рівень перекомпенcації (value write precompensation) - номер циліндра, з якого контролер почне упаковувати записувані дані щільніше. Річ у тому, що доріжки, розташовані на диску вінчестера, мають різну довжину - ті, що ближче до центру, коротше розташованих з краю. Але контролер записує одна і та ж кількість даних в кожну доріжку, незалежно від її довжини. Для компенсації різниці в довжині доріжок контролер повинен записувати дані на віддалені від краю диска доріжки щільніше, ніж зовні. Для того, щоб розмітити диск відповідним чином, програмі фізичного форматування потрібно вказати, з якого саме циліндра почати ущільнювати дані на диску. Значення рівня прекомпенcації різне для різних типів накопичувачів і встановлюється його виробником. Змінити цей рівень не можна. Якщо встановити його дуже великим, з'явиться вірогідність, що центральні доріжки з часом перестануть читатися. Вибір його значення дуже маленьким не так страшний, але може привести до появи того ж ефекту на зовнішніх доріжках. Правильний рівень приводиться в документації на накопичувач.

SpeedStore є хорошим пакетом для форматування низького рівня.

Чергування (interleaving) - величина цього параметра показує, в якому порядку інформація записується в сектори доріжок диска. Щоб зрозуміти необхідність використання чергування, потрібно з'ясувати наступне. Гранична можлива швидкість читання даних з диска складає при 26 секторах на доріжку 780 Кбайт в секунду. Проте контролер не встигає передавати інформацію в комп'ютер з такою швидкістю. Тому, якщо записувати дані на послідовно розташовані сектори, то до того моменту, коли вміст першого сектора буде переданий, наступний сектор вже пройде під головкою і доведеться чекати, поки диск зробить черговий оборот для того, щоб рахувати з нього дані. Щоб уникнути такої тривалої затримки, дані на диск записують з чергуванням секторів. Запис проводиться на кожен третій сектор. Значення чергування зменшується із збільшенням швидкодії комп'ютера (пропускній спроможності його шини) і контролера жорстких дисків. Так, для комп'ютерів класу IBM PC/386 частіше використовується чергування, рівне двом. Оптимальний рівень чергування для вашого конкретного поєднання комп'ютера, контролера і накопичувача можна визначити за допомогою утиліти SpinRite.

4.2. Розбиття жорсткого диска

Після того, як ви виконаєте форматування низького рівня, слідує черговий етап - створення розбиття жорсткого диска. Розбиття жорсткого диска на декілька логічних дисків – як найкращий спосіб справитися з плутаниною каталогів і файлів, розкиданих по диску. Не додаючи ніяких апаратних елементів у вашу систему, ви дістаєте можливість працювати з декількома частинами одного жорсткого диска, як з декількома накопичувачами. При цьому ємкість диска не збільшується, проте можна значно поліпшити його організацію. Крім того, різні логічні диски можна використовувати для різних операційних систем. Операцію розбиття жорсткого диска на декілька логічних дисків можна виконати з тієї ж самої програми PARTED пакету SpeedStor. Більш загальний шлях - використання утиліти операційної системи FDISK.COM. До появи версії DOS 3.3 була можливість створення тільки одного логічного диска з ємкістю не більше 32 Мбайт, більший об'єм диска можна було використовувати, розбиваючи диск за допомогою спеціальної програми обслуговування диска. При використанні тільки власних засобів DOS не вдавалося використовувати повністю накопичувачі з ємкістю, що перевищує 32 Мбайта. Хоча у версії MS-DOS 3.3 не був подоланий 32-мегабайтный бар'єр, вона вже дозволила створювати окрім першого спеціальний розширений логічний диск для використання залишків дискового простору. Четверта версія операційної системи дозволяє створювати диски з граничним розміром 512 Мбайт - цілих чотири диски сумарною ємкістю до 2 Гбайт. Кожен елемент розбиття можна додатково розділити на декілька логічних дисків.

Хоча в DOS 4.0 ви можете використовувати дуже великі логічні диски, не варто застосовувати диски розміром в 128 Мбайт і вище - при виконанні цієї умови операційна система організовує зберігання файлів найефективніше. Крім того, щоб уникнути виникнення проблем, пов'язаних з несумісністю такого формату диска cо старими програмами, краще зберегти розмір першої частини диска таким, що не перевищує 32 Мбайт. Для створення розбиття встановите системну дискету в дисковод і запустите програму FDISK. Будьте уважні: використовуйте версію FDISK тієї операційної системи, з якою вам належить працювати на даному комп'ютері. FDISK виводить на екран наступне меню:

IBM Personal Computer

Fixed Disk Setup Program Version 3.30

ш Copyright IBM Corp. 1983,1987

FDISK Options

Current Fixed Disk Drive: 1

Choose one of the following:

1. Create DOS partition

2. Change active partition

3. Delete DOS partition

4. Display partition information

Enter choise: [1]

4.3. Логічне форматування

Після створення таблиці розбиття диска слідує черговий етап - логічне форматування окремих частин розбиття, що іменуються надалі логічними дисками. Логічний диск - це деяка область жорсткого диска, що працює так само, як окремий накопичувач.

Логічне форматування є значно більш простій процес, ніж форматування низького рівня. Для того, щоб виконати його, завантажитеся з дискети, що містить утиліту FORMAT. Наберіть FORMAT C:/S/V і натисніть Enter.

Ключ /S після форматування перенесе на ваш жорсткий диск файл командного процесора COMMAND.COM і два приховані системні файли. Ключ /V дозволяє привласнити диску ім'я завдовжки до 11 символів.

Після виклику програми з'явиться попередження про те, що диск відформатує, а всі дані знищені. Відповівши Y, ви запустите процес форматування. При успішному завершенні форматування на екрані повинно з'явитися наступне:

Format complete

System transferred

Volume label (11 characters, ENTER for none)?

Якщо ви хочете привласнити диску ім'я, наберіть його (це може бути ваше власне ім'я або назва вашої фірми) і натисніть ьEnterэ. Програма виведе на екран інформацію про загальну кількість байтів на диску, про те, скільки байтів використано системою, про кількість байтів, що потрапили на збійні сектори і недоcтупных для використання. Якщо у вас є декілька логічних дисків, послідовно відформатуйте все.