Смекни!
smekni.com

Жорсткі диски (стр. 4 из 4)

Для форматування диска за допомогою SpeedStor служить програма HARDPREP.EXE. Виберіть режим форматування розділів, а в нім опцію форматування всіх розділів диска. Коли програма попросить, встановите в накопичувач A: системну дискету для перенесення файлів DOS на жорсткий диск. На цьому етапі більше ні про що піклуватися не потрібно.

В процесі логічного форматування продовжується пошук нечитаних секторів і доповнюється таблиця збійних блоків. Після закінчення форматування всі збійні блоки записуються в FAT.

На цьому закінчується підготовка диска до роботи.


5. ОБСЛУГОВУВАННЯ ЖОРСТКОГО ДИСКА

5.1. Оптимізація жорсткого диска

В результаті того, що багато файлів при активній роботі з диском розбиваються на декілька частин, лежачих в різних частинах диска, ефективність роботи з диском знижується. Щоб підвищити швидкість роботи, потрібно об'єднати ці частини в єдиний логічний ланцюг. Крім того, якщо всі файли пересунути на початок диска, можна отримати додатковий виграш в продуктивності. Для цього використовують програми оптимізаторів диска. Найбільш відомі дві їх них: COMPRESS з пакету РС Tools і Speed Disk з пакету Norton Utilites Advanced Edition. Обидві вони забезпечують цілком прийнятну оптимізацію, а остання версія COMPRESS дозволяє управляти розташуванням файлів на диску.

Проте, найбільш досконалим оптимізатором вважається FastTrax фірми Brigeway Publishing. Він дозволяє вказати точний порядок, в якому файли повинні бути розташовані на диску. Крім того, можна зібрати разом файли, що належать одному каталогу і вказати, де повинні знаходитися часто редаговані файли. Ця утиліта робить операцію оптимізації диска безпечною, оскільки, на відміну від інших оптимізаторів, записує файл на диск, перш ніж звільнити його старе місце.

Безпечна робота

Забезпечити диск на випадок необережного форматування або видалення директорії можна, зберігши спеціальною утилітою інформацію, що зберігається в кореневому каталозі, таблицю розташування файлів і завантажувальний запис. Цю процедуру виконують за допомогою програм MIRROR з пакету РС Tools і FR з пакету Norton Utilites Advanced Edition. Перша просто зберігає цю інформацію в окремому файлі, який потрібно зберігати на гнучкій дискеті, щоб мати можливість відновити диск утилітою REBUILD. Друга має меню, що дозволяє вибрати режими збереження і відновлення диска. Файл залишається на жорсткому диску і шукається програмою при відновленні інформації. Зазвичай результати роботи цієї програми досить успішні, але потрібно не забувати періодично зберігати дискову інформацію, викликаючи FR з опцією /SAVE.

Утиліта CHKDSK

Корисно періодично виконувати цю команду DOS на ваших дисках. Вона дозволяє знайти помилки в таблиці розташування файлів і виправити їх. Деякі пакети, якщо при їх роботі перезавантажити систему, можуть залишати в FAT сектори, помічені як зайняті, але, що проте не належать жодному файлу. Звичайно, вони займають на диску місце, але не використовуються. Є тонші помилки, які виправляються за допомогою CHKDSK, але зустрічаються вони дуже рідко.

І знову дефектні сектори

Що поробиш, диск, як і будь-який інший пристрій поступово старіє. C перебігом часу на нім накопичуються нечитані сектори, які потрібно своєчасно блокувати щоб уникнути втрати інформації. Це дозволяє зробити утиліта DT з пакету Norton Utilites Advanced Edition. Перевіряючи сектори на читаність, програма знаходить дефектні і відзначає їх в таблиці розташування файлів. Дуже могутні засоби дає утиліта обслуговування жорсткого диска SpinRite. Додатково до звичайних режимів, вона може оновлювати розмітку секторів і багато що інше. При цьому, звичайно, не ушкоджується інформація. Проте, використання складних алгоритмів аналізу привело до того, що перевірка диска йде дуже довго. Але в цьому немає нічого страшного - у будь-який момент роботу програми можна перервати, з тим, щоб продовжити її виконання з того ж місця пізніше.