Смекни!
smekni.com

Функціонування системи інформаційного обслуговування користувачів бібліотек у сучасних умовах (стр. 6 из 8)

За кожним із вищевказаних закріплений відповідальний за збір інформації працівник бібліотеки, тому що інформація повинна бути достовірною, точною, актуальною, цілісною, релевантною та повною. Робота по підготовці матеріалів для веб-сайту розподілена по відповідних структурних підрозділах бібліотеки.

Наприклад, відповідність за інформацію з розділу «Молодь і культура. Дозвілля», покладена на працівників відділу мистецтва, інформацію про «Освітні та навчальні заклади», збирають працівники інформаційного відділу, «Молодь на ринку праці» - тема для працівників питального залу. Коли зібрана і відредагована інформація розміщується на новоствореному веб-сайті http: // www. molody. ukrwest. net., зареєстрована на інформаційно-пошукових серверах: МЕТА (http: // meta-ukraine. com/). За час існування веб-сайту його структура дещо змінювалася, відкривались нові підрубрики, ліквідувалися ті, які втрачали актуальність.

Окрім основного блоку інформації сайт пропонує новостійний блок розміщений на головній сторінці в лівій і правій колонках (центральна колонка - основний блок інформації). Новини, які подаються на сторінці www. molody. ukrwest. net., стосуються лише молодіжного життя краю. Виділено окремі новинні рубрики: «Освітні та навчальні заклади»; «Культурно-мистецькі новини»; «Бібліотека інформує»; «Спортивні новини».

Занесенням новин, як і будь-якої іншої інформації, на сайт займаються оператори в інформаційного відділу. Подають інформацію працівники різних відділів бібліотеки по тих напрямках, за які вони відповідають. Якщо, наприклад, новина взята з газети, то обов’язковою умовою її подачі на сайті є посилання на джерело (назва газети, рік, номер газети, сторінка).

Активно допомагають у зборі інформації організації, з якими бібліотека налагодила тісні творчі стосунки: міська та обласна соціальні служби молоді, Волинський ресурсний центр, навчальні заклади регіону. Адже вони і самі зацікавлені в тому, щоб інформація про їх діяльність була безкоштовно розміщена на молодіжному сайті, і стала доступною всім користувачам Інтернету.

В структуру сайту «Молодь Рівненщини» включено база даних «Бібліотека». Тут представлена обширна інформація про Рівненську обласну бібліотеку для юнацтва: її структуру, історію від дня створення бібліотеки до сьогодні, бібліотечні ресурси (дані про бібліотечний фонд, періодичні видання, які передплачує бібліотека), творчі акції (інформація про масові заходи, які нещодавно відбулися і анонси тих, що відбудуться), додаткові послуги, які мають можливість отримати користувачі бібліотеки за плату, співробітництво ( інформація про творчих партнерів бібліотеки в роботі з молоддю). В розділі «Бібліотечні ресурси» розміщуються також електронні варіанти бібліографічних посібників, підготовлені і видані бібліотекою (наприклад, щорічний рекомендаційний показник «На допомогу навчальному процесу», з 2003 року він називається «Педагогічна панорама»), сценарії, написані працівниками бібліотеки.

В рубриці «Оголошення» анонсуються різноманітні молодіжні акції, конкурси, фестивалі, які відбуватимуться як в Рівному, так і в будь-якому місті, за умови, що вони будуть цікаві молоді і передбачають її безпосередню участь. На сайті працює «Книга відгуків» або так звана «гостьова» книга, на яку може зайти будь-який користувач Інтернету і висловити свою думку про сайт, критичні зауваження чи побажання.

Важливою для молоді є база даних «Освітні та навчальні заклади». З часу створення сайту в структурі БД відбувалися деякі зміни. Наприклад, замість виділених професійно-технічних училищ, середніх спеціальних навчальних закладів були виділені рубрики навчальних закладів з вказанням рівнів їх акредитації. Якщо у закладах змінюються умови прийому чи з’являються нові спеціалізації, то ця інформація відображається на сайті. Іноді появу нових рубрик чи матеріалів ініціюють самі користувачі Інтернет, яких зацікавив сайт «Молодь Рівненщини».

В полі зору працівників бібліотеки постійно перебувають проблеми підвищення ефективності суспільного використання інформації веб-сайту, для дослідження якої застосовуються переважно соціологічні методи (опитування тощо). Так, з метою вивчення ефективності структури сайту та можливого розширення тематики розділів була організована зустріч-дискусія з лідерами молодіжних громадських та державних організацій, навчальних закладів, що знайшла відображення в місцевих ЗМІ. Запропоновані ідеї (забезпечення можливості організації спілкування молоді на веб-сайті «Молодь Рівненщини», включення нових рубрик, скорочення термінів поновлення новинного блоку та інші) взяті до уваги на перспективу.

На сьогодні Інтернет –це несистематизована сукупність інформації, яка постійно і швидко змінюється. Головною вимогою до відбору інформації - оперативність. Саме тому багато фахівців, які прагнуть зберегти веб-документи, роблять вибір на користь автоматичного збору інформації в мережі й лише на основі цього відбирають потрібні публікації. Незважаючи на переваги, означений спосіб має й значний недолік - наявність так званого „інформаційного шуму", тобто інформації, яка не є „цінною" (наприклад, рекламні оголошення). Крім того, на виявлення інформаційних „перлин" при подальшому обробленні даних можна витратити не лише тижні, а й місяці, що в умовах дефіциту часу, стрімкого старіння інформації абсолютно не прийнятно, оскільки не відповідає критерію оперативності надання даних. З іншого боку, прибічники відбору також не перебувають у привілейованому становищі, адже, на жаль, поки що не існує універсальної формули ефективного пошуку, і кожний просувається методом пробі помилок, витрачаючи на це багато часу.

3.2 Популяризація Інтернет–ресурсів в Сарненській ЦСПШБ

Бібліотеки є важливою складовою інформаційної інфраструктури держави. Останні роки характеризуються активним застосування у практиці інформаційного обслуговування ресурсів світової мережі Інтернет, яка сьогодні не лише сприяє підвищенню ефективності інформаційної діяльності - доступ до неї розглядається як важлива послуга, що її надають бібліотеки.

Розвиток глобальної мережі відбувається дещо хаотично, з’являються нові сайти, нові електронні ЗМІ, сайти установ і організацій, інформаційних і рекламних агентств, магазинів, фірм, теле-, радіоканалів і програм тощо. Пошукові системи Інтернет, звичайно, спрощують орієнтацію в цьому морі інформації, однак ще не є досконалими, і на запит користувача видають багато зайвої, не релевантної до запиту інформації. В тім, однією з причин такого стану речей є недостатня комп’ютерна грамотність користувача, серед інших причин можна виділити такі: величезна кількість інформаційних потоків; розпорошеність інформації по великій кількості сайтів; дублювання інформації на різних сайтах.

Особливо важко орієнтуватися в Інтернеті особам, які є користувачами-початківцями. Тому для такої категорії користувачів інформаційно-бібліографічним відділом Сарненської ЦСПШБ готуються путівки (інформаційні списки сайтів) «Корисні ресурси Інтернет», які пропонують адреси найкращих сайтів, згруповані за тематикою: «Сайти рефератів»; «Новини в Інтернеті»; «Музика в Інтернеті»; «Спортивні сайти» та інші.

Аналогічні матеріали готуються також з метою забезпечення підвищення кваліфікації бібліотекарів, зокрема до обласного семінару бібліотечних працівників в серії «На допомогу навчальному процесу» було видано буклет «Корисні ресурси Інтернет: на допомогу бібліотекарю». Адреси веб-сайтів у ньому згруповано за такою тематикою: «Українські пошукові системи»; «Російськомовні пошукові системи»; «Міжнародні пошукові системи»; «Освітні ресурси»; «Навчальні заклади Рівненщини»; «Бібліотеки».

В 2002 році Сарненська ЦСПШБ під»єдналася до всесвітньої мережі Інтернет за допомогою посольства США міжнародного грант LEAP. Створено сайт «Світ Інтернет». До списку включені бібліографічні описи книг та статей з періодичних видань, що надійшли до бібліотеки впродовж 1997-2001 pp. Інформація згрупована за розділами:

- «Що таке Інтернет»

- «Глобальна мережа в сучасному житті людини»

- «Інтернет на Україні»

- «Доступ в Інтернет»

- «Ресурси Інтернет»

- «Веб-майстерня для початківців та професіоналів»

Цим виданням було започатковано серію щорічних інформаційних видань «Світ Інтернету», розраховану на користувачів старших класів та студентів вищих навчальних закладів, технікумів, представникам недержавних організацій, бізнесових та владних структур, працівникам освіти, культури та медицини та інші категорії користувачів, що потребують інформації в галузі інформаційних технологій для успішної реалізації професійної чи освітньої діяльності. Щорічник систематизує біля 100 публікацій: статей й періодичних видань України та Росії, що надходять до бібліотеки протягом року.

Тематичний діапазон згаданого покажчика представлений статтями про історію становлення та сучасний розвиток мережі Інтернет, її технологічні аспекти та новітні сервісні служби, безпеку, доступ та навігацію в Інтернеті, програмне забезпечення в мережі та для мережі, а також порадами розробникам веб-сайтів і системним адміністраторам. Краще орієнтуватись в структурі видання користувачу допомагає довідковий апарат: іменний покажчик авторів, список періодичних видань, в яких публікувались статті та посилання на згадані веб-сайти. Комп’ютерну верстку та художнє оформлення покажчика виконує представник ІАТР-центру в бібліотеці.

В 2003р. в Сарненській ЦСПШБ було започатковано серію покажчиків регіональних Інтернет-ресурсів «Інтернет - світ Рівненщини». Розглянемо останнє його видання що містить інформацію про Інтернет-ресурси Рівненщини, зареєстровані впродовж року на пошукових системах. У покажчику представлено близько 130 веб-адрес, згрупованих у 30-ти тематичних розділах, серед яких: Державні органи влади та громадські організації; Бізнес; Товари народного вжитку; Промислове виробництво та сільське господарство; Транспорт; Будівництво; Туризм;;Наука та освіта; Інтернет-клуби; Бібліотеки та багато інших. До кожної веб-адреси додається коротка анотація. Інтернет-технології в бібліотеці - ще одна можливість для професійного вдосконалення бібліотекарів, для вивчення цікавого досвіду роботи колег з бібліотек усього світу, не лише не виїжджаючи з міста, але й не залишаючи робочого місця.