Смекни!
smekni.com

Створення програми для автоматизації процесу нарахування заробітної плати (стр. 6 из 11)

Таким чином фінансовий і економічний стан господарства СФГ «Злагода» можна оцінити як добрий, тому що основні показники діяльності господарства знаходяться у межах норми. Негативним моментом діяльності підприємства є наявність дуже великої заборгованості. Але це можна пояснити сучасним станом сільського господарства в країні.

Для забезпечення своїх потреб кожна людина займається конкретною роботою. З метою поліпшення і використання створюються трудові колективи (організаційні формування), що діють на основі встановлених правил і процедур. Координація управлінської роботи і формування рівнів керування здійснюються за допомогою вертикального розподілу праці. У діяльності керуючого господарством можна визначити характерні загальні риси, до яких відносяться функції керування, як об'єктивно обумовлені напрямки, що у сукупності забезпечують ефективну кооперацію спільної роботи. Вони тісно пов’язані між собою в єдиному процесі керування.

Структура СФГ "Злагода" має внутрішній порядок, який характеризує стан підрозділів, галузей як систему зв'язків, послідовність і взаємодія між ними.

Адміністративно-правові методи керування передбачають юридичне (правове) і адміністративний вплив на відносини людей у процесі виробництва, оскільки вони регулюються правовими нормами: законодавчими актами, інструкціями, положеннями і розпорядженнями.

Так, як будь-яке підприємство є індивідуальною структурою, то не існує єдиної моделі керування. Факторами, що визначають її вибір є розмір підприємства; продукція, що виробляє підприємство; характер середовища. Система керування повинна бути простою і гнучкою, забезпечувати ефективність і конкурентноздатність функціонування підприємства.

Розвиток продуктивних сил суспільства супроводжується поглибленням поділу праці, що породжує об'єктивну необхідність координування різних видів і різновидів праці в організованих соціально-ринкових системах. Керування є необхідним елементом доцільної форми організації колективної діяльності людей.

Для того щоб підприємство могло домогтися своїх цілей, задачі повинні бути скоординовані за допомогою вертикального поділу праці. Тому керування є істотно важливою діяльністю для підприємства. Для успішної діяльності підприємства, робота з керування повинна бути чітко відділена від не управлінської роботи.

Вона повинна мати невелика кількість рівнів керування, наявність нечисленних підрозділів, що мають висококваліфікованих працівників; якість продукції і всі процедури роботи повинні бути орієнтовані на споживача. СФГ "Злагода" має лінійно-штабну структуру керування:



Рис. 2.1 Структура керування СФГ "Злагода".

Особливу увага тут займає керуючий, що має можливість сконцентрувати увагу на поточному керуванні. При створенні раціональної структури керування необхідно правильно установити чисельність персоналу, зайнятого в цій сфері.

Менеджмент має свій власний економічний механізм, що спрямований на рішення конкретних проблем взаємодії в реалізації соціально-економічних, технологічних, соціально-психологічних задач, що виникають у процесі господарської діяльності. Оскільки існує достаток факторів як у самім підприємстві, так і в навколишнім середовищі, не існує й єдиного кращого способу керування виробництвом. Найефективнішим у конкретної ситуації стає метод найбільш відповідний даний ситуації. Керуючий господарством, керуючись даним підходом, може визначити, які методи і засоби будуть щонайкраще сприяти досягненню цілей підприємства в конкретній ситуації. Щодня керуючий господарством проводить п'ятихвилинні збори з колективом, де ведучі фахівці господарства надають звіти по поточним планам, погоджують з керівником подальшу роботу, вирішують термінові задачі і виникаючі питання. Виходячи з цього, можна сказати, що рішення різних питань залежить від конкретної ситуації, у якій може виявитися керівний склад. Отже, ситуаційний підхід буде найбільш прийнятним у структурі керування, зокрема в менеджменті, кінцева мета якого складається в забезпеченні прибутковості, чи доходності, у діяльності фірми шляхом раціональної організації виробничого процесу, включаючи керування виробництвом і розвиток техніко-технологічної бази, а також ефективне використання кадрового потенціалу при одночасному підвищенні кваліфікації, творчій активності і лояльності кожного працівника.

Успіх діяльності господарства спирається на створення і підтримку тес-ний залежності між середовищем підприємства, стратегією підприємства і її організаційної компетентністю в реалізації цієї стратегії. Організація діяльності підприємства має безліч напрямків, включаючи проблеми процесу, структури, лідерства, функціональної координації. Ефективність діяльності підприємства залежить від того, як розподіляється відповідальність за планування задач і їхнє виконання.

Кожна організація має право стежити за динамікою цін і регулярністю постачань ресурсів, їх розмірами щодо задоволення потреб виробничої програми. За межами виробництва найважливішим суб'єктом мікро середовища є посередники, тобто ті чи фірми окремі підприємці, що допомагають у реалізації продукції господарства.

Головна мета діяльності господарства - це одержання прибутку шляхом виробництва сільськогосподарської продукції, її переробки, реалізації і здійснення інших видів діяльності.

Основною метою СФГ "ЗЛАГОДА" є: одержання максимального прибутку шляхом забезпечення стійкості і подальшого збільшення виробництва продукції; усебічного збільшення виробництва продукції; усестороннього збільшення його ефективності, створення експортних ресурсів і необхідних резервів продукції.

Місією СФГ "Злагода" є задоволення потреб клієнтів шляхом виробництва високоякісної продукції, що є конкурентноздатної на внутрішньому і зовнішньому ринках.

У господарстві СФГ "Злагода" ведеться комп'ютерна форма ведення бухгалтерського обліку. Основними принципами комп'ютерної форми бухгалтерського обліку є:

- одному журналу хронологічного запису відповідає багато регістрів систематичного запису;

- нагромадження і багаторазове використання облікових даних;

- один синтетичний рахунок - багато аналітичних рахунків. Кількість рахунків аналітичного обліку залежить від цілей, поставлених керівництвом перед обліком, і нічим не обмежується;

- автоматичне одержання інформації про відхилення від установлених процедур (норм, нормативів, задач і т.п.);

- одержання звітних показників у режимі діалогу "людина-комп'ютер";

- автоматичне формування всіх облікових регістрів і форм звітності на основі даних, відображених у системі рахунків.

Форми обліку, що передбачають застосування комп'ютерів, раз-вирішують ефективно задовольнити вимоги поділу облікової праці, аналітичності й оперативності. Перша вимога - можливість здійснення широкого поділу праці - виконується завдяки тому, що сучасні програмно-апаратні комп'ютерні системи, як правило, построєні на принципах розподіленої обробки даних. Саме за допомогою програмному механізму, що дозволяє працювати з однією базою даних декільком користувачам, з'явилася можливість одночасно працювати з одним обліковим регістром не одному, а декільком бухгалтерам.

Застосування комп'ютерів дозволяє ефективно вирішити проблему аналітичного обліку, якщо при застосуванні паперових форм обліку збільшення рівнів деталізації аналітичного обліку і переліку об'єктів аналітики вимагає збільшення кількості облікових працівників, то при застосуванні обчислювальної техніки є можливість вести аналітичний облік з будь-яким рівнем деталізації і широкою номенклатурою аналітичних об'єктів. Тут об'єднані в одному робочому процесі реєстрація операцій у хронологічному і систематичному порядку в розрізі синтетичних і аналітичних рахунків, що раніш здійснювалася окремо . При цьому контроль за відповідністю даних аналітичного і синтетичного обліку забезпечений автоматично, а при ручному веденні обліку запису на синтетичних і аналітичних рахунках здійснюються, як правило, у послідовно-накопичувальному порядку, до того ж зі значним розривом у часі. Саме тому на підприємствах сальдо по синтетичних рахунках часто не збігається із сальдо по аналітичних рахунках.

Основними програмами, застосовуваними при автоматизації бухгалтерського обліку і звітності, є "1С: Підприємство". Ця програма бухгалтерського обліку містить визначений набір інструментів, необхідних для роботи користувача з програмою. До неї належать довідники, які застосовуються для збереження однотипної інформації. Відповідно класу програми вони використовуються в різних її модулях і програмою у цілому при здійсненні операцій з елементами довідника. Іншим прикладом може бути робочий план рахунків, що використовується для складання бухгалтерських проводок у всіх програмах. Кожна програма має початкові убудовані сервісні механізми, що використовуються при виконанні будь-яких облікових операціях.

Набір програм "1С: Підприємство 7.7" є універсальної програмою автоматизації діяльності підприємства, що використовується для будь-яких розрізів економічної діяльності підприємства, у тому числі і різних ділянок бухгалтерського обліку. Програма "1С: Підприємство 7.7" має компонентну структуру.