Смекни!
smekni.com

Понятійний апарат терміну "кібернетика" (стр. 3 из 3)

Кібернетичний підхід до вивчення керування системами тісно пов'язаний з моделюванням, що є надзвичайно важливим засобом поглиблення пізнання навколишнього нас світу. Моделювання - це дослідження будь-яких об'єктів пізнання на їхніх моделях. Воно виникло задовго до появи кібернетики, але, зробивши його найважливішим своїм методом, кібернетика надзвичайно розширила для моделювання сферу застосування. У більшості випадків воно застосовується для дослідження поводження керованих систем, тому його часто називають функціональним моделюванням.

Кібернетика тісно пов'язана з автоматизацією. Першочергове значення для неї мають сучасні обчислювальні машини (ЕОМ) і автомати, що дозволяють автоматизувати логічні й арифметичні операції, ЕОМ вносить у кібернетику специфіку застосування математичних методів і відкриває широкі можливості системного підходу до вивчення навколишнього світу. Тільки там, де з'являється сучасна обчислювальна техніка, там і успішно застосовуються кібернетичні методи дослідження і керування.

Найважливішою задачею кібернетики є розробка технічних пристроїв, необхідних для технічного відтворення й оптимізації процесів керування.

Кібернетика обумовила перехід різних наук від описів до встановлення математичних закономірностей, що дозволяють застосовувати сучасні ЕОМ. Особливо важливо, що математизація і технізація все більше і більше проникають у сферу дослідження соціальних явищ.