Смекни!
smekni.com

Характеристика параметрів сучасних моніторів (стр. 2 из 4)

При появі електричного поля, молекули рідких кристалів частково шикуються уздовж поля і кут повороту площини поляризації світла стає відмінним від 90°.

Для виведення кольорового зображення необхідне підсвічування монітора ззаду так, щоб світло породжувалося в задній частині LCD дисплея. Це необхідно для того, щоб можна було спостерігати зображення з хорошою якістю. Колір виходить в результаті використання трьох фільтрів, які виділяють з випромінювання джерела білого світу три основні компоненти. Комбінуючи три основні кольори для кожної крапки або пікселя екрану, з'являється можливість відтворити будь-який колір.

Перші LCD дисплеї були дуже маленькими, близько 8 дюймів, тоді як сьогодні вони досягли "15" розмірів для використання в ноутбуках, а для настільних комп'ютерів -"17", "19" і більш LCD монітори. Услід за збільшенням розмірів слідує збільшення роздільної спроможності екрану, слідством чого є поява нових проблем, які були вирішені за допомогою спеціальних технологій, що з'явилися, все це ми опишемо далі. Однією з перших проблем була необхідність стандарту у визначенні якості відображення при високої роздільної спроможності екрану. Першим кроком на шляху до мети було збільшення кута повороту площини поляризації світла в кристалах з 90° до 270°.

Коротко розповімо про роздільну спроможність LCD моніторів. Ії ще називають native, вона відповідає максимальному фізичному дозволу CRT моніторів. Саме в native роздільної спроможності LCD монітор відтворює зображення краще всього. Ця роздільна спроможність визначається розміром пікселів, який у LCD монітора фіксований. Наприклад, якщо LCD монітор має native дозвіл 1024x768, то це означає, що на кожній з 768 ліній розташовано 1024 електродів, читай пікселів. При цьому є можливість використовувати і нижче, ніж native, роздільну спроможність. Для цього є два способи. Перший називається "Centering" (центрування), суть методу в тому, що для відображення зображення використовується тільки та кількість пікселів, яка необхідна для формування зображення з нижчою роздільною спроможністю. В результаті зображення виходить не у весь екран, а тільки у середині. Всі невживані пікселі залишаються чорними, тобто навколо зображення утворюється широка чорна рамка. Сутність другого методу в тому, що при відтворенні зображення з нижчою, ніж native, роздільною спроможністю використовуються всі пікселі, тобто зображення займає весь екран. Проте через те, що зображення розтягується на весь екран, виникають невеликі спотворення, і погіршується різкість. Тому, при виборі LCD монітора важливо чітко знати яка саме роздільна спроможність вам потрібна.

Окремо варто згадати про яскравість LCD моніторів, оскільки поки немає ніяких стандартів для визначення того, чи достатньою яскравістю володіє LCD монітор. При цьому в центрі яскравість LCD монітора може бути на 25% вище, ніж у країв екрану. Єдиний спосіб визначити, чи підходить вам яскравість конкретного LCD монітора, це порівняти його яскравість з іншими LCD моніторами.

І останній параметр, про який потрібно згадати, це контрастність. Контрастність LCD монітора визначається відношенням ясравостей між найяскравішим білим і найтемнішим чорним кольором. Хорошим контрастним співвідношенням вважається 120:1, що забезпечує відтворення живих насичених кольорів. Контрастне співвідношення 300:1 і вище використовується тоді, коли потрібне точне відображення чорно-білих півтонів. Але, як і у випадку з яскравістю поки немає ніяких стандартів, тому головним визначальним чинником є ваші очі.

Варто відзначити і таку особливість частини LCD моніторів, як можливість повороту самого екрану на 90°, з одночасним автоматичним розворотом зображення. В результаті, наприклад, якщо ви займаєтеся версткою, то тепер лист формату A4 можна повністю умістити на екрані без необхідності використовувати вертикальну прокрутку, що б побачити весь текст на сторінці. Правда, серед CRT моніторів теж є моделі з такою можливістю, але вони украй рідкісні. У випадку з LCD моніторами, ця функція ставати майже стандартною.

До переваг LCD моніторів можна віднести те, що вони дійсно плоскі в буквальному розумінні цього слова, а створюване на їх екранах зображення відрізняється чіткістю і насиченістю кольорів. Відсутність спотворень на екрані і маси інших проблем властивих традиційним CRT моніторам. Додамо, що споживана і розсіюючи потужність у LCD моніторів істотно нижче, ніж у CRT моніторів.

Головною проблемою розвитку технологій LCD для сектора настільних комп'ютерів, схоже, є розмір монітора, який впливає на його вартість. Із зростанням розмірів дисплеїв знижуються виробничі можливості.

6. Plasma monitors

Такі виробники, як Fujitsu, Matsushita, Mitsubishi, NEC, Pioneer та інші вже почали виробництво плазмових моніторів з діагоналлю 40" і більш, причому деякі моделі вже готові для масового виробництва. Робота плазмових моніторів дуже схожа на роботу неонових ламп, які зроблені у вигляді трубки, заповненої інертним газом низького тиску. Всередину трубки поміщена пара електродів, між якими запалюється електричний розряд і виникає свічення.

Плазмові екрани створюються шляхом заповнення простору між двома скляними поверхнями інертним газом, наприклад аргоном або неоном. Потім на скляну поверхню поміщають маленькі прозорі електроди, на які подається високочастотна напруга. Під дією цієї напруги в прилеглій до електроду газовій області виникає електричний розряд. Плазма газового розряду випромінює світло в ультрафіолетовому діапазоні, який викликає свічення частинок люмінофора, в діапазоні видимому людиною. Фактично, кожен піксель на екрані працює як звичайна флуоресцентна лампа (інакше кажучи, лампа денного світла). Висока яскравість і контрастність разом з відсутністю тремтіння є великими перевагами таких моніторів. Крім того, кут по відношенню до нормалі, під яким можна побачити нормальне зображення на плазмових моніторах істотно більше, ніж 45° у порівнянні з LCD моніторами. Головними недоліками такого типу моніторів є досить висока споживана потужність, що зростає при збільшенні діагоналі монітора і низька роздільна спроможність, обумовлена великим розміром елементу зображення. Окрім цього, властивості люмінофорних елементів швидко погіршуються, і екран стає менш яскравим, тому термін служби плазмових моніторів обмежений 10000 годинами (це близько 5 років при офісному використанні). Із-за цих обмежень, такі монітори використовуються поки тільки для конференцій, презентацій, інформаційних щитів, тобто там, де потрібні великі розміри екранів для відображення інформації.

Проте є всі підстави припускати, що незабаром існуючі технологічні обмеження будуть подолані, а при зниженні вартості, такий тип пристроїв може з успіхом застосовуватися як телевізійні екрани або монітори для комп'ютерів. Подібні телевізори вже є, вони мають велику діагональ, дуже тонкі і мають велику вартість.

Ряд провідних розробників у області LCD і Plasma екранів спільно розробляють технологію PALC (Plasma Addressed Liquid Crystal), яка повинна з'єднати в собі переваги плазмових і LCD екранів з активною матрицею.

7. FED monitors

Технології, які застосовуються при створенні моніторів, можуть бути розділені на дві групи:

1) монітори, засновані на випромінюванні світла, наприклад традиційні CRT монітори і плазмові, тобто це пристрої, елементи екрану яких випромінюють світло в зовнішній світ;

2) монітори типа, трансляції, такі як LCD монітори. Одним з кращих технологічних напрямів у області створення моніторів, який суміщає в собі особливості обох технологій, описаних нами вище, є технологія FED (Field Emission Display). Монітори FED засновані на процесі, який трохи схожий на той, що застосовується в CRT моніторах, оскільки в обох методах застосовується люмінофор, що світиться під впливом електронного променя. Головна відмінність між CRT і FED моніторами полягає в тому, що CRT монітори мають три гармати, які випускають три електронні промені, послідовно скануючи панель, покриту люмінофорним шаром, а в FED моніторі використовуються безліч маленьких джерел електронів, розташованих за кожним елементом екрану і всі вони розміщуються в просторі по меншій глибині, ніж потрібно для CRT. Кожне джерело електронів управляється окремим електронним елементом, так само як це відбувається в LCD моніторах і кожен піксель потім випромінює світло, завдяки дії електронів на люмінофорні елементи, як і в традиційних CRT моніторах. При цьому FED монітори дуже тонкі.

8. LEP monitors

Протягом останніх 30 років увага багатьох учених була прикована до полімерних матеріалів (простіше кажучи - пластикам), що володіють властивостями провідності і напівпровідності.

Найцікавішим застосуванням пластикових напівпровідників на даний момент є створення різного роду пристроїв відображення інформації на їх базі.