Смекни!
smekni.com

Характеристика параметрів сучасних моніторів (стр. 4 из 4)

Вчителі, інженери, економісти, секретарі і няньки лише небагато з груп, які всі разом формують TCO. Це означає, що TCO відображає великий зріз суспільства, що забезпечує їй широку підтримку».

Це була цитата з офіційного документа TCO. Річ у тому, що більше 80% службовців і робочих в Швеції мають справу з комп'ютерами, тому головне завдання TCO це розробити стандарти безпеки при роботі з комп'ютерами, тобто забезпечити своїм членам і всім іншим безпечне і комфортне робоче місце. Окрім розробки стандартів безпеки, TCO бере участь в створенні спеціальних інструментів для тестування моніторів і комп'ютерів.

Стандарти TCO розроблені гарантувати користувачам комп'ютерів безпечну роботу. Цим стандартам повинен відповідати кожен монітор, що продається в Швеції і в Європі. Рекомендації TCO використовуються виробниками моніторів для створення якісніших продуктів, які менш небезпечні для здоров'я користувачів. Суть рекомендацій TCO полягає не тільки у визначенні допустимих значень різного типа випромінювань, але і у визначенні мінімально прийнятних параметрів моніторів, наприклад підтримуваних роздільну спроможність, інтенсивності свічення люмінофора, запас яскравості, енергоспоживання, галасливість і т.ін. Більш того, окрім вимог в документах TCO приводяться докладні методики тестування моніторів. Деякі документи і додаткову інформацію можна знайти на офіційному сайті TCO: tco-info.com

До складу розроблених TCO рекомендацій сьогодні входять три стандарти: TCO’92, TCO’95 і TCO’99, неважко здогадатися, що цифри означають рік їх ухвалення.

Більшість вимірювань під час тестувань на відповідність стандартам TCO проводяться на відстані 30 см від екрану, і на відстані 50 см навколо монітора. Для порівняння під час тестування моніторів на відповідність іншому стандарту MPRII всі вимірювання проводяться на відстані 50 см від екрану і навколо монітора. Це пояснює те, що стандарти TCO жорсткіші, ніж MPRII.

-TCO '92

Стандарт TCO’92 був розроблений виключно для моніторів і визначає величину максимально допустимих електромагнітних випромінювань при роботі монітора, а так само встановлює стандарт на функції енергозбереження моніторів. Крім того, монітор, сертифікований TCO’92, повинен відповідати стандарту на енергоспоживання NUTEK і відповідати Європейським стандартам на пожежну і електричну безпеку.

-TCO '95

Стандарт TCO’95 розповсюджується на весь персональний комп'ютер, тобто на монітор, системний блок і клавіатуру і стосується ергономічних властивостей, випромінювань (електричних і магнітних полів, шуму і тепла), режимів енергозбереження і екології (з вимогою до обов'язкової адаптації продукту і технологічного процесу виробництва на фабриці). Відмітимо, що в даному випадку термін "персональний комп'ютер" включає робочі станції, сервери, настільні і підлогові комп'ютери, а також комп'ютери Macintosh.

Стандарт TCO’95 існує разом з TCO’92 і не відміняє останній.

-TCO '99

TCO’99 пред'являє жорсткіші вимоги, ніж TCO’95 у наступних областях: ергономіка (фізична, візуальна і зручність використання), енергія, випромінювання (електричних і магнітних полів), навколишнє середовище і екологія, а також пожежна і електрична безпека. Стандарт TCO’99 розповсюджується на традиційні CRT монітори, плоско панельні монітори (Flat Panel Displays), портативні комп'ютери (Laptop і Notebook), системні блоки і клавіатури.

У розробці стандарту TCO’99 взяли участь TCO, Naturskyddsforeningen і Statens Energimyndighet (The Swedish National Energy Administration, Шведське Національне Агентство по Енергетиці).

Екологічні вимоги включають обмеження на присутність важких металів, бромінатів і хлоринатів, фреонів (CFC) і хлорованих речовин усередині матеріалів.

Будь-який продукт повинен бути підготовлений до переробки, а виробник зобов'язаний мати розроблену політику по утилізації, яка повинна виконуватися в кожній країні, в якій діє компанія.

Вимоги по енергозбереженню включають необхідність того, щоб комп'ютер і/або монітор після певного часу бездіяльності знижували рівень споживання енергії на одну або більш ступенів. При цьому період часу відновлення до робочого режиму споживання енергії, повинен влаштовувати користувача.

- MPR II

Це ще один стандарт, розроблений в Швеції, де уряд і неурядові організації дуже сильно піклуються про здоров'я населення країни. MPRII був розроблений SWEDAC (The Swedish Board for Technical Accreditation) і визначає максимально допустимі величини випромінювання магнітного і електричного полів, а також методи їх вимірювання. MPRII базується на концепції про те, що люди живуть і працюють в місцях, де вже є магнітні і електричні поля, тому пристрої, які ми використовуємо, такі як монітор для комп'ютера, не повинні створювати електричні і магнітні поля, більші ніж ті, які вже існують. Відмітимо, що стандарти TCO вимагають зниження випромінювань електричних і магнітних полів від пристроїв на стільки, наскільки це технічно можливо, незалежно від електричних і магнітних полів тих, що вже існують навколо нас. Втім, ми вже відзначали, що стандарти TCO жорсткіші, ніж MPRII.