Смекни!
smekni.com

Ділова гра як новітня методика вивчення "1С: Підприємство 7.7" (стр. 5 из 7)

Помітимо, що той самий документ може одночасно реєструватися не в одному, а в декількох журналах. Однак на відміну від ручного обліку, введення документа здійснюється лише один раз, а комп’ютер самостійно здійснює "рознесення" записів про документ по різних журналах відповідно до правил, які визначені при конфігуруванні системи.

Запис про кожному введеному документу можна знайти в журналі документів, хоча, крім нього, інформація про документ може бути розміщена й в інші спеціалізовані журнали.

Для обліку наявності і руху коштів на банківських розрахункових рахунках використовується активний рахунок 31 "Рахунка в банках".

Дебетове сальдо рахунка показує поточний залишок вільних коштів підприємства. Суми зарахованих на розрахунковий рахунок коштів, надходження готівки з каси відображуються по дебетовій стороні рахунка 31. Списання сум з розрахункового рахунка, а також суми, отримані підприємством готівкою в касу, відображуються по кредитовій стороні рахунка. Підставою для бухгалтерських записів є виписка з розрахункового рахунка.

У бухгалтерії підприємства робиться запис у касову книгу, яку включає зміст операції по ордеру, із вказівкою кореспондуючого рахунка - 311 "Поточні рахунки в національній валюті" і суми витрат. Видатковий касовий ордер реєструється в журналі реєстрації.

Сума готівки, яка здана на розрахунковий рахунок, відображується в бухгалтерському обліку проводкою по дебету рахунка 311 " Поточні рахунки в національній валюті" і кредиту рахунка 301 "Каса в національній валюті".

Бухгалтерський облік коштів на банківських рахунках ведеться на балансовому рахунку 31 "Рахунки в банках". У плані рахунків є опис параметрів рахунка 31.

Рахунок 31 має субрахунки:

311" Поточні рахунки в національній валюті ",

312 "Поточні рахунки в іноземній валюті",

313 "Інші рахунки в банку в національній валюті",

314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті";

2. є активним;

3. на рахунку ведеться аналітичний облік у розрізі одного субконто;

4. вид субконто - "Банковские счета".

Даному виду субконто відповідає довідник "Банківські рахунки організації", який містить реквізити банків і розрахункових рахунків організації.

Розділ 5. Роль бухгалтера по тваринництву

Відповідно до вибраної ролі із вхідної інформації для проведення ділової гри я сформував у вигляді таблиці 5.1 перелік задач, які повинен розв'язувати бухгалтер по тваринництву.

Таблиця 5.1

Задачі бухгалтера по тваринництву

Роль Задачі бухгалтерського обліку Документи необхідні для реалізації даної задачі
Бухгалтер по тваринництву 1 Облік наявності та руху поголів'я Акт на оприбуткування приплоду, Накладна внутрішньо - господарського призначення.Відомість обліку руху тварин
2 Облік виробництва продукції Відомість зважування тварин, Книга Обліку надою молока.

Відповідно до вибраної ролі із вхідної інформації для проведення ділової гри сформував необхідні дані для ведення конкретних задач бухгалтерського обліку. Вся вхідна інформація приведена у вигляді таблиці 5.2.

Таблиця 5.2

Вхідна інформація для виконання ролі бухгалтера по тваринництву

Рахунок Субрахунок Вид і статево-вікова група тварин Матеріально-відповідальна особа Жива маса,кг Вартість грн.
21 211 Телята народженняпоточного року Молочна 0, В. 3808 12186
21 211 Телята народження минулого року Молочна 0.В. 10075 32239
21 211 Свині на відгодівлі Щур В.Л. 5115 25575

Для зручності збереження і доступу до нормативно-довідкової інформаційні наведена структура переліку ролей в діловій грі, і наділити їх відповідними правами

Структура довідника "Тварини"

Тварини:

1. ВРХ

2. Свині

3. Бджоли

4. Кролі

5. Кури

6. Вівці.

Потрібно зайти в програму "1С: Підприємство 7.7м в режимі "Конфігуратор";

· відкрити конфігурацію;

· відкрити гілку "Довідники";

· двічі клацнути на подібному довіднику і в полі "Серії кодів" встановити опцію “В межах підпорядкування”.

Після виконаних дій інформація у відповідному довіднику буде кодуватися по групам. Ввів необхідну нормативно-довідкову інформацію.

Форму будь-якого довідника можна викликати на екран командою “Операції" "Довідники", а також через команду меню "Довідники - Назва довідника.

З довідником можна працювати в двох режимах - режим перегляду - редагування і режим вибору елемента довідника. Для перегляду і редагування форму довідника можна відкрити через меню програми, через кнопку на панелі інструментів.

Форма списку використовується для пошуку елементів довідників і їх вибору. Для введення чи редагування елементів довідника потрібно мати доступ до всіх реквізитів і в цьому випадку використовується інша форма - форма елемента довідника. Для введення даних про новий елемент довідника виконують команду "Дії-Новий" або натискують клавішу "Insert".

Порядок ведення операцій бухгалтером по тваринництву

Для здійснення операцій по тваринництву я використовувала такі документи:

1. Документ "Реалізація тварин" призначений для відображення в типовій конфігурації операцій, пов'язаних з продажем тварин.

Введення нового документа здійснюється вибором пункту, "Реалізація тварин" меню "Документи" головного меню програми. Заповнення екранної форми документа слід почати із заповнення реквізиту "Вид торгівлі".

При цьому, якщо вибраний вид торгівлі "за готівку", то додатково в реквізиті "Каса" слідує вказати відповідний рахунок обліку наявних грошових коштів організації.

Якщо вибраний вид торгівлі "Перелік в рахунок ЗП" то додатково в реквізиті "Місяць" необхідно вказати місяць, в рахунок заборгованості, за який ви відпускаєте тварина. Після цього у формі документа з'являється інформаційний рядок, де відображається залишок зарплати заданий місяць. Якщо вибраний вид торгівлі "Пай співробітника" або "Пай для інших".

Уявляється інформаційний рядок, де відображається залишок паю на даний період. Звернемо увагу на те. що документ допускає продаж за валюту тільки на умовах передоплати. Залежно піл того, якій вибраний вид торгівлі, в полі "Покупець" відкривається відповідний довідник.

Якщо вид торгівлі "Передоплата", "За готівку" або "Бартер", то відкривається для вибору покупця довідник "Контрагенти". А якщо вид торгівлі "В рахунок ЗП", "Пай співробітника", "Пай для інших" або "Натури оплата", то відкривається довідник "Співробітники".

У реквізиті "Валюта" слідує вказати валюту. в якій буде виписана накладна і курс цієї валюти. У полі "Місце зберігання" потрібне вибрати ферму, з якою відвантажується тварина, з довідника "Місця зберігання". Відзначимо, що склад повинен мати вигляд "Оптовий".

У шапці документа можна вказати загальну суму дотації по даній накладній, яку поверне нам покупець. При цьому вид ПДВ повинен бути "Без ПДВ". У реквізиті "Вид діяльності" необхідно вказати вид діяльності, на який піде дохід від реалізації даної тварини.

У табличній частині "Реалізації тварин" указується:

· найменування тварини, яке продаємо;

· кількість голів відвантажування тварини; фізична вага;

· залікова вага;

· одиниця вимірювання;

· ціна тварини за одиницю ваги у вибраній валюті без ПДВ;

· сума без ПДВ по рядку (без знижки);

· сума знижки;

· суми по рядку без ПДВ і з ПДВ з урахуванням знижки;

· сума податку на додану вартість; У графі "Залишок" відобразиться залишок тварин на складі.

Відзначимо, що реквізити "Сума б/с", "Знижка" з'являються в табличній частині документа тільки у випадку, коли константа "Использовать скидку" установлена в значення "Да" й відповідно підсумкові суми і по ряді з ПДВ і без ПДВ було розраховано з урахуванням або без урахування скидки. За допомогою кнопки "Дати знижку " можна задати різні способі розрахунку табличної частини документа можна визначити суму чи відсоток скидки для накладної в цілому (опції "Сумою по накладній", "відсотком по накладній"). На закладці "Дополнительно" можна внести інформацію про довіреність (реквізиту в групі "довіреність")

Відповідно даний документ формує бухгалтерські проведення.

2. Для відображення в обліку операцій, пов'язаних з придбанням тварин міновій конфігурації передбачений документ "Прибуткова накладна (Твар.)".

Заповнення реквізитів екранної форми " Прибуткова накладна (Твар.)" слідує почати з реквізитів групи "Постачальник". Поле "Вигляд" може приймати одне з наступних значень: "Вітчизняний постачальник", "Іноземний постачальник", "Підзвітна особа", "Приплід" або "Інше". При виборі вигляду відповідним образом міняється бухгалтерський рахунок постачальника

Після цього слід вказати постачальника з довідника "Контрагенти" або "Співробітники" (якщо реєструється прихід від підзвітної особи).

У реквізиті "Місце зберігання" слід вибрати те місце зберігання (оптовий склад, матеріально-відповідальна особа), на яке було виконано оприбуткування матеріальних цінностей. Поле "Вид торговли" дозволяє вказати один з можливих видів торгівлі даної накладної. Цей документ передбачає також можливості оприбуткування тварин через підзвітне обличчя. Для цього слід включити опцію "Через підзвітну особу" на даній закладці, після чого вибрати підзвітну особу в реквізиті "Підзвітна особа" і вказати суму до закриття підзвітної суми співробітника (за умовчанням заповниться підсумковою сумою накладної). Звернемо увагу на те, що сума до закриття підзвітної суми не може перевищувати підсумкової суми справжньої накладною. Крім того, опція "Через підзвітну особу" недоступна при валютному прибуткуванні, а також мри вибраному виді торгівлі "За готівку".