Смекни!
smekni.com

Світ кави (стр. 4 из 9)

Сорт кави є сумішшю зерен арабіки і робусти з різних країн. Склад кожного сорту кави – походження зерен і їх пропорція – є комерційною таємницею виробника. Ціна сорту прямо пропорційна змісту зерен арабіки і їх якості.

Велику роль в отриманні сорту грає обсмажування. Змішування зерен може проводитися до або після обсмажування, залежно від виду зерен і їх поведінки під час обсмажування.

До обсмажування змішують зерна кави однакового розміру і щільності, які піддані однаковій обробці. В іншому випадку частина зерен може згоріти, тоді як інші не просмажаться.

Змішування зерен після обсмажування більш трудомістке і тому вважається більш цінним. Деякі сортові суміші поєднують каву різних розмірів і щільності, темних і світлих обжарювань.

Суміші для эспрессо

Суміші для эспрессо використовують три компоненти: арабіка сухої обробки, арабіка мокрої обробки і робуста. Зерна робусти додають каві велику щільність, але при цьому містять багато кофеїну, додають гіркоту і не особливо ароматні. Тому робусту використовувати не рекомендується. Ідеальна суміш, таким чином, складається із зерен арабіки сухої і мокрої обробки. Перші (в ідеалі бразильський Сантос) мають збалансований смак і середньої сили аромат і формують відмінну основу (близько 50%). Арабіка мокрої обробки має більш солодкий смак і сильний аромат. Не рекомендується використовувати дуже велику кількість арабіки мокрої обробки. По-перше, властива їй кислинка концентрується при виготовленні эспрессо. По-друге, вони мають дуже тверду консистенцію, так що навіть після помелу їх частинки залишаються досить крупними і твердими.

Смак і аромат кави. Хімічний склад

Достоїнства кави пояснюються тим, що природа об'єднала в цьому своєрідному напої найрізноманітні речовини. Новітні методи хімічного аналізу свідчать про наявність у каві декілька основних компонентів. Це сполучення і створює те, що ми з вами відчуваємо – смак і аромат напою. Залежать вони, зрозуміло, від сорту і типу кави, від методики обсмажування і від технології приготування – так що варіантів і можливостей тут величезна кількість!

До складу сирих кавових зерен входять кофеїн, тригонелін, хлорогенова кислота, білки, мінеральної солі.

Хімічні зміни в кава при обсмажуванні дуже складні і недостатньо вивчені. Судити про складність перетворень при обсмажуванні можна хоча б по тому, що до складу кафеоля (речовини, що обумовлює запах смаженої кави) входить більш 70 ароматних речовин. Ці речовини летючі і швидко окисляються киснем повітря. З цієї причини рекомендується або обсмажувати каву безпосередньо перед вживанням, або берегти обсмажену каву нетривалий час у скляних або бляшаних банках, що закривається герметично.

Нерідко виникають критичні зауваження, що кава недостатньо тонко розмелена. Але кава зовсім не повинна бути тонко розмелена, як какао. При утворенні цих напоїв відбуваються цілком різноманітні фізико-хімічні явища. Какао являє собою напій-суспензію, тобто суміш дрібних частинок какао в молоці або в окропі. Як відомо, чим дрібніший розмір часток, тим суспензія буде більш стійкою і більш однорідною, що і потрібно для напою какао.

У той же час кава, її обсмажене зерна містять біля 30% екстрактивних, тобто розчинних у воді речовин. Тому напій кава – це не суспензія, а екстракт, тобто розчин витягнутих із порошку речовин. Це потребує визначеного оптимального розміру часток.

Міркування, що напій кави – це екстракт і призвело до виробництва розчинної кави. На перший погляд, така кава здається дивною: вона не утворює кавової гущавини, він розчиняється без осадка. Технологічна схема виробництва розчинної кави така: кавове зерно обсмажують, подрібнюють, піддають екстракції в гарячій воді. Екстрактивні речовини кави переходять у водяний розчин, який і згущають у вакуум-апараті, після чого висушують на розпилювальній сушарці. Утворюється легкий і тонкий порошок, що цілком розчиняється в гарячій воді.

Відсотковий вміст кофеїну в зернах кави залежить від сорту, наприклад, найбільша кількість у «робусті» із Гвінеї (1,7–1,9%), «сантосі» (1,3–1,5%), «ходейді» (1,2%).

Кофеїн міститься не тільки в кавових зернах, але й у чайному листі, горіхах коли. Спеціалісти вважають, що дві пляшки тонізуючого напою «кока-кола» (із горіхів коли) рівноцінні за своїм впливом на організм людини одній стандартній чашці кави. Не всі знають, що при однаковій масі чай містить кофеїну майже в два рази більше, чим кава. Проте в чашці чаю ми виявляємо вдвічі менше кофеїну, ніж у точно такій же чашці кави. Протиріччя тут немає. Для приготування чашки чаю беруть зовсім невеличку кількість чайного листа порівняно з масою використовуваної кава. От і виходить, що в чашці кави приблизно 0,2 г кофеїну, тоді як у міцномуі чаї усього 0,1 р.

Другий алкалоїд у каві – це тригонелін; він не має тонізуючої дії, проте він відіграє важливу роль в утворенні специфічного смаку і аромату обсмаженої кави.

Кава і медичні дослідження

В Європі кава вперше з'явилася в аптеках і наукових лабораторіях. В ХVII столітті він став одним з основних лікарських засобів в арсеналі лікарів-гомеопатів, хіміків, і навіть повивальних бабць.

Кава сприймалася як ліки не тільки через високу ціну, але і через гострий смак – в народі його називали «чорним вогненним лікером диявола». Ганеманн, основоположник гомеопатії, запевняє: «Кава – субстанція строго лікарська. [.] Людина не може не випробувати огиди до тютюну, коли перший раз пробує палити. Також і міцна кава без цукру спочатку нікому не здається смачною.»

Медицина Заходу і Сходу все ще знаходилася під впливом теорії про чотири рідини людського організму, висунутої римським лікарем Галеном (131–200 вв.). Згідно цієї теорії, чотири рідини – кров, лімфа, жовта жовч і чорна жовч – визначають фізичну конституцію людини. Щонайменший дисбаланс в їх співвідношенні приводить до захворювань. Кожна з рідин асоціюється з двома фізичними характеристиками – теплотою або холодністю і вогкістю або сухістю. Пищати, пиття і ліки, які, як вважалося, володіють тими ж самими властивостями, що і «соки» людського організму, призначали для того, щоб відновити внутрішній баланс.

Проте, відношення до використовування кави як ліки не було однозначним. Одні медики вважали каву холодною і сухою рідиною, а інші – теплої і сухої. Були і ті, що намагалися довести якісну відмінність між властивостями кори кавового дерева і кавового зерна. Ця плутанина відносно медичних властивостей кави зі всією яскравістю виявилася в суперечливих рекомендаціях по застосуванню цього напою для лікування самих різних захворювань.

Трохи іронічна брошура, написана в 1663 році, приводить в приклад «людей […], які вилікувалися від своїх недуг [за допомогою кави] після того, як лікарі махнули на них рукою». Серед інших згадується якийсь «Бенджамин Бэд-Кок, [який] пив каву в Лейдені, а його дружина […] залишалася безплідною чотири роки, після чого він перестав пити каву, і дев'ять місяців опісля вона народила хлопчика, справжнього здоров'яка», а «Ганна-Марія Роттердамська […], що носила на верхній губі бородавку, зрізала її, а та з кожним разом ставала все більше і більше, і [Ганна-Марія] дійшла нарешті до того, що випила каву, а бородавка впала їй в чашку, яку вона піднесла до рота.»

Якщо говорити більш серйозно, один французький лікар, підтримуваний колегами, затверджував, що крім інших своїх терапевтичних достоїнств, кава нейтралізує алкогольне сп'яніння і нудоту, діє як сечогінний засіб, полегшує загальний стан при водянці, подагрі і віспі. Енциклопедія «Лярус» затверджує, що кава особливо корисна історикам і філологам, солдатам, морякам, людям, що працюють на жарі, і тим, хто проживає в країнах, де поширений кретинізм.

Надлишок кофеїну

В цілому, надлишок кофеїну викликає серцебиття, озноб, неспокійний стан і безсоння. Втім, межа, яка в цьому відношенні не слідує переступати, для кожного своя і залежить від конкретної людини і її стану здоров'я: для деяких достатньо однієї чашки кави, щоб виникли вже згадані неприємності, тоді як інші п'ють по десять чашок кави в день і відчувають себе чудово. Кава – один з самих вивчених напоїв в світі, і проте вчені продовжують сперечатися про те, яку дію він надає на людину. Є, тим часом, всі підстави думати, що любитель кави, що вміє обмежити себе відповідно до своєї толерантності до кофеїну, може не побоюватися за своє здоров'я.

Кава містить кислоту, особливо високогірні сорти «арабіки», і саме ця кислота, а зовсім не кофеїн, викликають деколи болі в шлунку. Процес декофеїнізації не позбавляє каву від кислот, так що навіть якщо пити декофеїнізовану каву, проблеми з шлунком не вирішити. Каву, що пройшла нейтралізацію, у продажу знайти дуже важко, проте така кава існує в Північній Америці і Великобританії («нейтралізована кава»), у Франції («полегшена кава») і в Німеччині («пом'якшена кава»). Хоча всі подібні різновиди кави зовсім не так вже смачні, тому що саме кислота в значній мірі «відповідальна» за смак тих сортів «арабіки», що вирощені в горах на великій висоті, а також – кавових сумішей, в які входить «арабіка

Кава: здоров'я і задоволення

Гострий інтерес дослідників, виробничників, та й просто знавців і прихильників кави викликають проблеми: корисна або шкідлива, у яких дозах, які межі споживання?

Кава – один з найвитонченіших і вишуканих напоїв. Проте ще вчора багато цінителів його смаку і аромату були вимушено відмовляти собі в цьому задоволенні, оскільки прийом звичайної кави нерідко утрудняє дотримання дієти, а також надає негативно діє на людей, чутливих до змін тиску. Втім, не варто зневірятися: новітня розробка компанії «Каффа Індастріс» – кава KAFFA Diet – допоможе Вам повернутися в русло нормального життя і пригадати смак справжньої кави.