Смекни!
smekni.com

Особливості національних кухонь різних країн світу на підприємствах ресторанного господарства (стр. 8 из 10)

Перед сервіровкою перекинути на блюдо і розрізати, як торт, на 12 рівних шматків.


2.2 Кухня країн Америки, Канади

Американська і канадська кухня схожа з англійською. Однак у кожної з них є характерні особливості, властиві кухні європейських країн. Це пояснюється історичним розвитком США і Канади. У американців і канадців найбільш популярні креветки, краби, солені та мариновані овочі, фрукти і салати з них, холодне м’ясо, устриці, маринований оселедець, паштет з печінки, фаршировані яйця, закусочні бутерброди. Для приготування закусок використовують майонез, салатні заправки. Американці п’ють каву перед сніданком. Перший сніданок може складатись з грінок, бекону, шинки, яєчні-глазуньї, солодкої булочки, кладій, сосисок, дині (в сезон). Другій сніданок (ленч) співпадає по часу з нашим обідом і складається із салату і другої страви з овочевим гарніром. З перших блюд рекомендується подавати овочеві, картопляні, грибні супи, борщі, бульйони; з других – блюда з вирізки, ростбіф, відварні, жарені, тушковані курчата, індійку, азу, гуляш, бефстроганов, жарені креветки, блюда з яєць, м’ясні тефтелі, сосиски, макарони з сиром; з солодких блюд – морозиво, пироги з яблуками, вишнями, пудинги, вівсяне печиво. Стакан молока подають до обіду та вечері. Вважають що їсти потрібно те що корисно для здоровя.

Основною відмінність американської кухні є те що майже всі продукти тут піддаються перероболеню та збагаченю. Цукерки збагачують вітамінами і мінеральними солями,їх склад друкується на обгортках як на ліках. А Канада славиться пшеницею,шпиком,помідорами,чорницею та ожиною. Готують страви такі як печінка тюленя,горб бізона,задня лапа ведмедя,хвіст бобра. Фермери розводять індиків,цесарок,курей, кролів, качок, гусей. М’ясо переважно смажать або готують у вигляді рагу. Для овочевих страв використовують гарбуз,коричневий біб,квасолю. Хліб споживають в обмеженій кількості. Не їдять чорної ікри,заливної риби, круп’яних гарнірів,а також других страв з червоним томатним соусом.

Мексика використовується багато прянощів. Найпоширеніший з них Чілі. У Мексиці росте велика кількість всіляких видів фруктів і овочів. Основний харчовий продукт – кукурудза. З кактусів готують національний напій – текілу. Мексиканцям відомі два види супів-рідкий, густий. Майже всі страви готуються на смальці,вершкове масло їдять тільки з бутербродами. З птиці більше споживають індиче м'ясо,а в деяких районах споживають качку. Сири використовують здебільшого з козячого молока. З солодких страв найбільше готують жиле. Мексика – батьківщина шоколаду, його тут готують трьома способами - по-французьки (З молоком), по-іспанськи (дуже густим), і по-мексиканськи (не дуже густим).

2.3 Кухня країн Азії

Китайська кухня відрізняється різноманітністю страв як по застосуванню різних продуктів, так і по способу їх обробки, використанню спецій, приправ. При виготовленні страв використовують рослинні продукти, продукти моря (медузи, трепанги, каракатиці, кальмари), свинину, яловичину, птицю, хлопкове масло. Другі страви звичайно подають невеликими порціями, але в асортименті 3-4 найменування. Обід закінчується подачею бульйону. Китайці не вживають молочні продукти, вершкове і топлене масло, маргарин, сир. В китайській кухні продукти нарізають тонкою соломкою, кубиками, ломтиками. Рис відварюють без солі (розсипчастий і в вигляді рідкої кашиці) і подають в піалах. Користуються великою популярністю в Європі. Китай займає велику територію і поділяється на багато регіонів,чим дальше на південь тим страви гостріші,тим більше приправ кладуть в їжу. Поруч зі свіжими продуктами використовуються й сушені,мариновані та в’ялені продукти. Використовують яйця голубів та гусей. Для приготування екзотичних страв використовують коріння лотоса,молоді пагінці бамбука,плавники акули, пелюстки магнолії, гнізда ластівок, ікру креветок, язичок качок,кальмари, водорості, змій. Соус з соєвих бобів вживається замість солі. Під час їжі ніколи не п’ють воду, задовольняються бульйоном,чаєм,рисовим вином.

Корейська кухня схожа на китайську, тому корейцям можна рекомендувати такі ж самі страви, що й китайцям. Корейці люблять білий хліб. В раціон їх харчування не рекомендується включати бульйони, картопляні гарніри, сирокопчені ковбаси, страви з творогу, кефіру, какао, каву, блюда з соусами на борошні і які мають сметану. Корейці не люблять мінеральних вод, вони п’ють охолоджену воду і пиво.

Монгольська кухня схожа з китайською і корейською. Модна додатково рекомендувати різні страви з баранини, птиці. Монголи охоче п’ють молоко і кефір, але не люблять ікру і рибу.

В японській кухні для приготування страв використовують рибні та нерибні продукти моря, овочі, телятину, свинину, баранину, курей. В японській кухні зберігаються традиції китайської кухні. Однак, на відміну від китайців, до сніданку, обіду, вечері їм можна подавати масло, деякі види м’яких сирів. Японці люблять перші страви, які їм можна подавати (не більше 250 мл) три рази на день. З гарячих напоїв рекомендується чай, іноді чорна кава. Рибу в основному смажать. Окрім риби використовують різні водорості, молюски,краби,часто їдять з пагінцями бамбука та грибами. Споживають також сиру рибу. Використовують різні сорти локшини. Особливістю цієї кухні є свіжість та натуральність продуктів. Універсальною приправою для багатьох страв служить «порошок смаку» (піросульфіт натрію)Із закускою п’ють рисове вино(саке)часом підігріте. Улюблений національний напій чай. Який п’ють завжди і проводять складні ритуали.

Індійська кухня. Загальної кухні для країни не існує. Багато з індійців – суворі вегетаріанці, що повністю виключають з раціону харчування продукти тваринного походження, навіть рибу та яйця. Основними продуктами харчування для них є : рис, зернові каші, йогурт, овочі, олія. Різноманітності індійській кухні надають спеції, прянощі, ріпчаста цибуля, часник. В Індії багато фруктів, кокосових горіхів, фініків, манго, лимонів, тому при кожному прийомі їжі рекомендується ставити на стіл фрукти, соки. Улюбленим напоєм в Індії є міцний гарячий чай, до нього можна подати гаряче молоко.

Кухня народів Близького та Середнього Сходу має багато спільного у використанні деяких продуктів, виконанні вимог до їжі, що пред’являє релігія. Для приготування страв використовують рис, боби, баранину, козлятину, рідше гов’ядину, птицю, овочі у свіжому та консервованому вигляді, яйця. Свинина з раціону харчування майже повністю виключена. В прибережних районах готують страви з риби. Більшість страв готують гострими, використовуючи при цьому перець, цибулю, часник, гострі та ароматичні корінці та зелень.

2.4 Екскурсія в Українську народну кулінарію

Українська кухня – спадок українського народу разом з мовою, літературою, музикою, яким можна і потрібно пишатися і не забувати. Серед слов'янських кухонь українська по праву має статус найбільш різноманітною і багатою, вона давно набула поширення за межами України не дивлячись на спроби деяких "майстрів від кулінарії" зобразити страву таким чином, ніби-то українська кухня склалася тільки в 19-му сторіччі. Українська кухня складалася впродовж багатьох століть, що зумовило її різноманітність, страви української кухні відрізняються високими смаковими і живильними якостями, різними комбінованими методами обробки продуктів і складною рецептурою. Не дивлячись на розкид територій від Криму до Десни або від Закарпаття до Донецька, кухня ця залишилася достатньо цілісною як по вживаному набору продуктів, так і за способами їх переробки. Логічно, що в серці України – Києві – національна кухня стала візитною карткою і представлена в багатьох відомих і відвідуваних ресторанах міста.

Борщ, наприклад, готують за давніми рецептами із суворо виваженим дозуванням 50 інгредієнтів, які надають йому чудових фітотерапевтичних властивостей, саме так, як готували багато століть тому. Він мав три основні різновиди - борщ з капустою,зелений борщ,і холодний борщ («холодник»).В піст замість м’яса додавали гриби. Капусняк як і борщ був пісний заправлений м’ясом чи салом,засмажений або затовчений. Юшка або суп-це рідкі овочеві страви у які додавали борошно, крупи,м'ясо,рибу. Найпоширеніший з них картопляний суп. Ви не пожалкуєте, якщо замовите й інші страви, які полюбляють українці: гусарська печеня, пироги, налисники, голубці із сметаною, та пончики з вишнями.

Наша сучасна їжа безумовно смачніша і калорійніша,але вона часто є нездорова,а часом навіть шкідлива для людини. Етнографи розподіляють повсякденну їжу на декілька груп за основними складниками. Це страви з рослинних продуктів та страви з продуктів тваринного походження. Рослинні продукти:страви із зернових та страви рибні, м’ясні та молочні. Каша одна найбільш давніх страв. ЇЇ варили з пшениці, ячменю, гречки, проса, вівса, кукурудзи.

Рідку кашу часто варили на молоці. Якщо до густої молочної каші додавали яйця її називали заварюваною. Часом кашу варили на сированці або маслянці(сколотинах). Круті каші називали гущею,кутею, пенцаком, пшоняну кашу - яглі. Найдавнішою стравою можна вважати кисіль,зокрема вівсяний. Страви з підсмаженого квашеного вівсяного борошна мали назву -«Джур», «Жур». Їх гарячими вживали з хріном,олією,маковим молоком,цибулею,а холодні з ягодами , медом. До борошняних варених страв можна віднести затірку,локшину,галушки,вареники тощо. Зустрічались страви які варились з крупою і борошно одночасно-тетеря. Вживали з олією або салом. Для начинок в вареники використовували сир,ягоди,капусту,гриби,квасолю тощо. Пироги варили з сиром,картоплею,гарбузом,квасолею,маком,тертою коноплею з підсмаженою цибулею,з калиною,вишнями, сливами. Широко відомі млинці і омлети. Смажені і печені страви з картоплі були досить простими і поживними. Великою популярністю користувались деруни, які й до сьогодні вважаються смачною стравою. Готували печеню з картоплі та свинини,голубці,кендюх,ковбаси,холодець (драглі), рубці.У гірських районах використовували бринзу і сир. Сметану використовували як засіб до борщу,юшок,вареників.