Смекни!
smekni.com

Болгарська кухня (стр. 4 из 5)

У болгарській кухні широко застосовуються овочі у свіжому і маринованому вигляді. Болгарські кулінари прекрасно поєднують овочі з рибними, м'ясними, борошняними, яєчними і молочними продуктами. В усьому повинна бути гармонія. Болгарська мудрість говорить: салат буде смачним, якщо його роблять чотири чоловіки. Один - розумний, котрий посолить, інший - скупий, котрий оцет додасть, третій - щедрий, котрий олію соняшникову наллє, а четвертий - божевільний, котрий усе це перемішає.

4.2 Перші страви, приправи, закуски

До найбільш характерних перших страв найчастіше відносяться супи - з овочів, грибів, круп; вони можуть бути як гарячими, так і холодними. Одним із знаменитих болгарських блюд є густий суп - чорба . Чорбу готують з самих різних продуктів: овочів, грибів, риби, птаха, м’яса; особливою популярністю користується « шкембе чорба » - суп з свинячого шлунку або тельячих потрошков . Як правило, в кінці варива її заправляють мукою, що пасерує, додають червоний перець, а також суміш збитих яєць і кислого молока (йогурту); іноді в чорбу додають оцет і дрібно порізаний часник. Окрім чорби з болгарських супів широко відомий холодний льотний суп « Таратор ».

Його зазвичай готують з дрібно нарізаних огірків, кропу, часнику і волоського горіха залиті розведеним болгарським «кисело мляко». Тут варто згадати і цьому відомому по всьому світу і унікальним продуктом «кисело мляко». Болгарія, батьківщина ” бацикуліса булгарікуса “, що квасить молоко. Вважається, що своїм довголіттям болгари зобов’язані саме кислому молоку. Спробуйте! Смачно!

З приправ в Болгарії популярні індійський горіх, чорний перець, гострий червоний перець крупного помелу, лаврове листя. Цибуля і чорний перець - це традиційний інгредієнти для приготування соусу.

Характерним для болгарської кухні є використання для приготування холодних закусок, супів і других страв кислого молока, кисляку, бринзи й овечого сиру. Болгарські кухарі, використовуючи бринзу в їжу, найчастіше піддають її тепловій обробці. Для цього бринзу змішують з вершковим маслом, загортають у пергаментний папір і прогрівають. У гарячому вигляді бринза набуває приємного смаку і аромату, стає ніжною, м'якою і соковитою. Використовуються різні соуси. Частіше винний, томатний, часниковий, молочний.

Серед холодних закусок дуже поширені в Болгарії бутерброди з білого хліба із шинкою, ковбасою, м'ясом птиці і дичини, язиком, яйцем й іншими продуктами. Бутерброди з житнього хліба готують з анчоусами, ікрою лососевих і осетрових риб, сьомгою, білорибицею, а також зі шпиком.

4.3 Другі страви

З других страв найбільш поширені баранина, телятина і свинина з капустою, котлети з свинини, відбивні, люля-кебаб, біфштекси, філе, шашлики і рагу з баранини. А також гювечі — страви з м'яса, рису й овочів, плакії — страви з овочів, цибулі, часнику і приправ, тушковані з додаванням рослинної олії, яхнії — тушковане м'ясо з овочами і цибулею чи тільки овочі з цибулею, кебаби — шматочки м'яса, засмажені на вертелі, ну і звичайно, кебапчета — короткі ковбаски з рубаного м'яса, засмажені на решітках над розпеченим вугіллям листяних дерев. А ще — голубці, фаршировані помідори і кабачки, омлети. Окремо до других м'ясних страв подають салати (з помідорів, огірків, баклажанів, стручкового солодкого перцю, стручкової зеленої квасолі, зеленого салату). У болгарській кухні широкий асортимент борошняних виробів — тістечок і тортів, при приготуванні яких використовують мед, мигдаль й інші горіхи, різні фрукти і ягоди. Фрукти і ягоди служать також основою для приготування солодких страв — суфле, парфе, пудингів, желе, компотів, сиропів та інших виробів. З гарячих напоїв улюбленим є кава, з холодних — лимонади, сорбети, крюшони. До різних свят болгари готують свої особливі страви. На День святої Мікульди — рибу. На проводи зими — півня. На день святого Георгія чи на Великдень — запікають ягня (м'ясо молодого ягняти вважається в Болгарії делікатесом і дуже корисною стравою).

У день міста чи села в Болгарії відзначають курбан (що з турецької — жертва, або пам'ятний день). У цей день жителі західної Болгарії смажать ягня, а східної — варять. М'ясо ягняти дуже ніжне. До нього подають сухе червоне вино. Болгари традиційно п'ють тільки сухе вино. Саме в Болгарії зберігся виноград сорту Пірамід, завезений сюди ще греками і фінікійцями (йому понад 3 тисячоріччя!). За болгарським столом спочатку п'ють міцні напої, розмовляю, потім подається друга страва і до неї легке сухе вино. На завершення обіду прийнято подавати чорну каву чи каву по-східному.

Розділ 5. Болгарські напої

Виноробство одне з найстародавніших ремесел болгарського народу. Перші виноградарі і винарі з'явилися на болгарських землях тисячоліття назад, і з тих пір цивілізації успадкували цю майстерність. Археологічні розкопки доводять, що виноробство зародилося в Тракиі, де сильно був виражений з свій час культ бога виноградної лози і веселості - Діонісія. Декілька тисячоліть до нашої ери на цій землі з'являються перші поселенці - фракийци - стародавні родичі сьогоднішніх болгар. Саме їх оспівав Гомер в-своєй Іліаде як відважних воїнів фракийського пануючи Резоса, союзника Трої.

В цей час прославився легендарний Орфей; відомі священні ритуали і свята, що супроводжуються виливанням рясної кількості шипучого вина. Археологами було знайдено рельєфне зображення фракийського бога вина Севациоса, які недвозначно говорять про традиції наших прадідів у виробництві вина. У пізніший період історії болгарського народу, до середини IX століття, виноробство досягає таких розмірів і такої різноманітності, що тодішній болгарський володар хан Крум видає закон, зобов'язуючий народ знищити виноградники. Але любов народу до вирощування і культивування винограду, а також до виробництва ароматного вина узяла верх.

Безліч фольклорних пісень і святкових ритуалів, які збереглися до наших днів, показують, що виноробство завжди було і продовжує бути тісно пов'язано із способом життя і побутом болгарського народу. Виноробство і виноградарство в Болгарії розвиваються по заздалегідь наміченому шляху. Від примітивного домашнього виробництва до звільнення від турецького ярма воно переходить в руки винарів і торговців вином. У цей період створені перші винні льохи і кооперативи, оскільки вироблюване раніше вино проводилося в не гігієнічних приміщеннях примітивною технікою.

В наші дні виробництво спиртних напоїв і вин здійснюється "Вінпромом" - співдружністю сорока крупних підприємств, обладнаних современнейшей технікою і що володіють значною ськладової базою. Найвідоміші винні льохи в Евксинограде, Павлікені, Пльовене, Русе, Сухиндоле, Хаськово, Софії, Варив, Помор'я і Ляськовіце. Найбільш старий сорт винограду, який акліматизувався в Болгарії, це памід, йому вже близько 5 - 6 тисячоліть. Греки і фінікійці перевезли багато різних сортів. Сьогодні проводяться наступні види білих вин: тамянка, дімят, ракацителлі, рислінг, шардоне. Червоні вина отримані з місцевих сортів винограду: памід, гимза, мавруд, мелнішко каберне.

Болгарія експортує вина і різні сорти ракиі в більше, ніж 70 країн світу, вина, що вивозяться, близько тисячі сортів високої якості і супроводжувані сертифікатом достовірності. Це означає, що кожен може знайти вино і інший напій собі на смак. Самі кращі червоні вина: Мавруд, Мірошник, Мерлот, Стамболово, Гимза, Нове Каберне. Серед білих потрібно вказати на Евксиноград, Мускат з Коропового, Сунгурларській мускат. Хан Крум, Дімят, Тамянка та інші. Не можна нехтувати і напівсухі шипучі вина "Іскра" - білі і червоні. Як аперитив в Болгарії п'ють мастику, яка, як і грецьке узо, готується на базі анісу, і до неї побажанню додається вода.

У традиції болгарина входить вживання як аперитив і ракиі: виноградною, сливовою, абрикосовий, фруктовою. Найбільш популярними сортами ракиі є: Евксиноградськая виноградна, Бургаськаямуськатная. Троянська та інші. Користуються успіхом вермути білі і червоні, лікери - рожевий, малиновий, персиковий. Болгарські котенят славляться своїми ароматами і якістю Евксиноград, Плиска, Поморій. І коли сядете за стіл з болгарами, на забудьте сказати: "НА ЗДОРОВ'Ї".

висновки

Болгарська кухня схожа з вірменською і грузинською. Для приготування страв використовують олію, томати, цибулю, свіжі овочі, солодкий перець, виноград, абрикоси. Можна рекомендувати різні холодні закуски; з перших страв – бульйони, супи з овочами, супи на кислому молоці, розсольники, харчо; з других страв різноманітні натуральні блюда зі свинини, телятини, баранини і овочів в жареному чи тушкованому вигляді. Окремо до них слід подавати зелений салат (незаправлений), салат з помідорів і огірків в якості доповнення до гарніру. Необхідно пам’ятати, що з травня місяця болгари не їдять стару картоплю, а замінюють її в гарнірах відварним рисом чи макаронними виробами. При сервіровці столу рекомендується ставити додатково оцет, червоний перець, подавати білий хліб. В кінці обіду (вечері) болгари люблять пити чорну каву або каву по-східному.

Багато болгарських національних блюд готують на ськаре - великій печі з металевими гратами. На гратах печі готують кебапчета, шашлики з баранини, кебаб, філе, курчат, відбивні котлети, зрази, фаршировані солодким перцем, блюда з дичини.

В болгарській кухні широко застосовуються овочі в свіжому і маринованому вигляді, з них готують всілякі овочеві блюда і гарніри. Болгарські кулінари чудово поєднують овочі з рибними, м'ясними, борошняними, яєчними і молочними продуктами.

Характерне для болгарської кухні використання кислого молока, бринзи і сиру кашкавала (овечий сир) для приготування холодних закусок, супів і других блюд.