Смекни!
smekni.com

Болгарська кухня (стр. 5 из 5)

Болгарські кухарі, використовуючи бринзу в їжу, часто піддають її тепловій обробці. Для цього бринзу змішують з вершковим маслом, загортають в пергаментний папір і прогрівають. У гарячому вигляді бринза набуває приємного смаку і аромату, стає ніжною, м'якою і соковитою. З перших блюд дуже популярні курячий бульйон з яєчним жовтком, суп з овочів з макаронами, суп з кабачків, суп з свинини з яблуками, чорба, суп з бараниною, суп-харчо, розсольник, супи-пюре з різних овочів і м'ясних продуктів і таратори (холодні супи з кислим молоком).

З других блюд поширені баранина, телятина і свинина з капустою, котлети свинячі відбивні, люля-кебаб, біфштекси, філе, шашлики і рагу з баранини, гювечи - блюда з м'яса, рису і овочів, плакиі - блюда з овочів, лука, часнику і приправ, тушковані з додаванням рослинного масла, яхнії - тушковане м'ясо з овочами і луком або тільки овочі з луком, кебаби - шматочки м'яса, зажарені на рожні, ну і звичайно, кебапчета - короткі ковбаски з рубаного м'яса, зажарені на гратах над розжареним вугіллям листяних дерев, голубці, фаршировані помідори і кабачки, омлети.

Окремо до других м'ясних блюд подають салати (з помідорів, огірків, баклажанів, стручкового солодкого перцю, стручкової зеленої квасолі, зеленого салату).

Готуючи салати і другі блюда, болгарські кухарі знімають шкірку із стручкового перцю і свіжих помідорів. Пищу в болгарській кухні прийнято присмачувати різними спеціями і приправами, тому до столу окремо подають оцет, гострі томатні соуси, червоний і чорний перець. У літній сезон, починаючи з червня, в Болгарії не готують блюд із старої картоплі, його замінюють іншими овочами або рисом і макаронами.

З солодких блюд в широкому асортименті представлені тістечка, торти, морозиво. На завершення обіду прийнято подавати чорну каву або каву по-східному.

Список використаних джерел

1. Болгарія: історія, культура, економіка. – М., 2001.

2. Машин І.Р. Винний туризм Болгарії. – К., 2002.

3. “Громадське харчування в умовах комерціалізації і приватизації”, збірник наукових праць. Київ, КДТЕУ, 1994 р.

4. “Менеджмент гостиничного и ресторанного обслуживания», навчальний посібник, Москва, 1997 р.

5. «Гостиничный и туристический бизнес», навчальний посібник, Асоц.авторов та видавців “Тандем”, Москва, 1998 р.

6. Аграновский Е.Д. и др. «Организация производства в общественном питании», учебное пособие, Москва, 1990 г.

7. Бутєйкіс Н.Г. “Организация производства предприятий общественного питания», учебное пособие, Москва, 1990 г.

8. Кузнєцова Н.М. “Основи економіки готельного та ресторанного господарства”. Київ, 1997 р.

9. Усов В.В. «Организация обслуживания в ресторанах». Москва, 1990 г.

10. Коршунов Н.В. «Организация обслуживания в ресторанах». Москва: Высшая школа, 1980.