Смекни!
smekni.com

Технологічний процес удосконалення виготовлення з овочевої продукції в їдальнях (стр. 3 из 6)

Перелік з оснащення цеху:

- картоплечистка

- стiл для доочистки картоплi

- виробничий стiл

- стiл з ванною

- стiл для доочистки цибулi

- овоченарiзувальна машина

- ванна для миття овочiв

- раковина для миття рук

Меню їдальні ”Cоняшник” включаєперелік страв, які записані в певній послідовності у відповідності з порядком споживання страв (додаток 1).

Меню потрібне містити великий асортимент страв, різних за технологією приготування, використання сировини та температурою подавання. Може бути наступний порядок записування страв у меню.

Меню їдальні ”Cоняшник” має фірмові страви, порційні страви, обідні страви, але в меню на спостерігаються дієтичні страви, що було частково компенсовано впровадженням розробки нашої нової технології з овочей на підприємстві. Відповідно до правил громадського харчування кожен екземпляр меню підписується керівником та головним бухгалтером підприємства і скріплюється круглою печаткою. На початку вказується термін дії даного меню та до якого закладу воно належить. На час нашої роботи в їдальні, меню на столах було з просроченою датою підпису, що є негативним фактором для залучення клієнтів до закладу. Негативною стороною на наш погляд є те, що кількість страв кожного розділу меню досить невелика, слід більш різноманітити меню, також треба розробити це по днях тижня.

Позитивною стороною меню ми вважаємо нескладність його приготування, при чому можуть використовуються півфабрикати і відвідувачі обслуговуються без затримки.

2.2 Аналізіснуючихтехнологійвїдальнях

Iснуютьдекiлькавидiвприготуванняовочей: oвочівідварюють, припускають, тушать, смажать і запікають. Подають в натуральному і протертому вигляді, як самостійні страви, як гарніри до м'яса, птиці, риби та морепродуктів.

Варіння і припускання овочів є основними прийомами в кулінарії. Картопля і коренеплоди варять очищеними, цілком (крім буряків); білокачанну капусту - нарізану часточками, цвітну і брюсельську - розібрану на кочешки; кукурудзу - не знімаючи листя з початків; стручки квасолі-розрізають на 3-4 частини. Овочі закладають у гарячу підсолену (10 г солі на 1 л води) воду (0,6-0,7 л на 1 кг овочів) так, щоб шар води був на 1-1 ½ см вище. Варять при слабкому кипіння, закривши кришкою, до готовності: картопля - 20-30 хв; морква, бруква, репу - 25-30 хв. З готових овочів зливають відвар (використовують для супів і соусів), а овочі підсушують при дуже слабкому нагріванні. Буряк варять в шкірочки без солі (з сіллю вона набуває неприємний смак) протягом 1 год, а потім коренеплоди заливають холодною водою і витримують у ній 30-60 хв. Зелені овочі (стручки бобових, шпинат, брюсельську капусту та ін) для збереження кольору варять у великій (3-4 л на 1 кг) кількості води при бурхливому кипінні, не закриваючи котлів кришками. Заморожені овочі закладають у киплячу воду, не разморожуючи; сушені - попередньо замочують у холодній воді на 1-3 год і в ній же варять. Варять в котлах з нержавіючої сталі, що мають стовщене дно; посуду підбирають за обсягом овочів, щоб над продуктом залишалося менше повітряного простору (кисень повітря сприяє окисленню вітаміну С).

Для варіння на пару очищені цілком або нарізані часточками або кубиками овочі поміщають на решітку пароварочного котла, посипають сіллю (простір під гратами заповнено киплячої водою), котел щільно закривають кришкою і варять до розм'якшення з урахуванням строків варіння. Готові овочі повинні бути м'якими, але не деформованими; бульби картоплі - цілі; коренеплоди та картопля без «вічок» і темних плям; капуста збереженої форми; колір, властивий коренеплоду: у білокачанної капусти - від білого до кремового, брюссельської - яскраво-зелений або злегка бурий, у кольорової - суцвіття кремові, без темних включень.

Для припускання овочі нарізають часточками, кубиками, кладуть у сотейник шаром не більше 20 см, а кабачки, гарбуз - 10-15 см, додають масло (20-30 г на 1 кг), заливають киплячою рідиною (вода, молоко, бульйон - 20 -30% до маси овочів), солять і припускають під закритою кришкою. Кабачки, гарбуз, помідори, які легко виділяють сік, припускають без додавання рідини. Овочі доводять до кулінарної готовності (коренеплоди та капусту - 25-30 хв; гарбуз і кабачки - 15-20 хв), не допускаючи викіпання рідини, яку не зливають, а використовують разом з блюдом. Припускають окремі види овочів або їх суміш. У першому випадку овочі припускають окремо, а потім змішують і прогрівають в соусі (молочному або сметанному).

При спільному приготуванні овочів спочатку припускають коренеплоди, потім, з огляду на терміни їх варіння, закладають гарбуз, кабачки і консервований зелений горошок. Ріпу, бруквe та деякі сорти ранньої білокачанної капусти, які містять глікозиди, попередньо бланширують для видалення гіркоти. Припущені овочі заправляють молочним соусом, вершковим або рослинним маслом. Готові овочі повинні бути правильної форми, однакового розміру; консистенція м'яка; колір, властивий овочам, не допускається запах підгорівшого молока і овочів.

Для покращення смаку, підвищення харчової цінності готують змішані пюре (морквяно-картопляного, картопляного з гарбузом), а також додають протерті фрукти. З пюрованих овочевих мас готують також пудинги та суфле, які потім варять на пару. Готові овочеві маси та вироби з них повинні відповідати наступним вимогам: консистенція однорідна, без шматочків непротергих продуктів, ніжна, у картопляного пюре - пишна: колір, властивий овочам, без темних включень; смак і запах овочів з ароматом молока, вершкового масла, не допускається запах підгорілого молока; у суфле (пудингів)-ніжна і пишна консистенція; вироби зберігають форму.

Смажать овочі сирими або попередньо відвареними. Сирими смажать картоплю, кабачки, гарбуз, ріпчасту цибулю, баклажани, помідори, тобто овочі, що містять достатню кількість вологи та малостійкий протопектин. Картоплю нарізають часточками, брусочкамі або кружечками; кабачки - кружечками; баклажани, гарбуз-скибочками; помідори - шматочками, цибулю - кільцями. Перед смаженням кабачки, баклажани, гарбуз, цибулю панірують в борошні. Коренеплоди (морква, буряк) і капустяні овочі перед смаженням попередньо варять або припускають. З дрібно нарізаних, припущених або протертих овочевих мас з додаванням яєць, манної крупи, молока, сиру формують вироби (котлети, биточки, зрази, оладки та ін), панірують їх в яйці, борошні або сухарях і смажать. Для смаження використовують рослинну або топлену олію. Нарізані овочі або вироби укладають на сковороду або лист з розігрітий до 120-150°С жир і смажать до появи з обох сторін скориночки. Іноді овочі дожарюють в жарочній шафі при температурі 160-180°С (5 хв). Готові овочі повинні бути рівномірно обсмаженими, зберігати форму нарізки, без грубої скориночки. Не допускається запах «запарених» овочів. У котлет і зраз картопляних консистенція пишна, пухка, нетягуча, без комків; у морквяних, капустяних, бурякових котлет - ніжна, однорідна; поверхня виробів без тріщин. Відпускають смажені овочі з вершковим маслом, сметаною, соусами, посипають зеленню петрушки, кропом.

Для виготовлення) страв з тушкованих овочів овочі обсмажують, припускають до полуготовності або варять, а потім тушать з соусами, молоком, бульйоном і т . п. Тільки білокачанну капусту (свіжу і квашену) тушать без попередньої теплової обробки. Готові тушковані овочі повинні бути нарізані на шматочки однакової форми, мати м'яку, соковиту консистенцію, зберігати форму нарізки, за винятком картоплі, гарбуза, кабачків, у яких форма частково порушена; не допускається запах пригорілих овочів.

Овочі запікаютьв шкірочках (для приготування напівфабрикатів і блюд), очищеними під соусами, фаршированими і у вигляді виробів з протертих мас. З шкірочками запікають буряк, баклажани, картоплю, початки кукурудзи. Овочі миють, обтирають і запікають у жарочній шафі на противні при 120-180°С. Бульби картоплі іноді обертають пергаментом.
Буряк та баклажани використовують, як напівфабрикати. Печену картоплю подають, як самостійне блюдо з шматочком вершкового масла.
Овочі, запечені на сковороді попередньо варять, припускають, тушкують або смажать. Укладають на сковороду або противень, змазані маслом і посипані сухарями, заливають молочним соусом, додають вершкове масло, посипають тертим сиром. Запікають у жарочній шафі при 200-250°С до утворення рум'яної скоринки 20-25 хв. Готовий виріб має бути повністю покрито соусом, не повинен бути висохлим, без підгорілих місць. Подають овочі на сковороді, на якій вони запікалися.