Смекни!
smekni.com

Капустяні овочі (стр. 4 из 5)

Качан середнього розміру, закритий, щільний, забарвлення зовнішнього листя жовто-зелене, внутрішнє - ясно-жовте, пухирчатость зовнішнього і внутрішнього листя середня. Внутрішній качан середньої довжини. Маса 1,5-2,0 кг. Цінність сорту Келих - висока врожайність, стійкість до стеблування, хороші смакові якості.

Ленок.Пекінська капуста «Ленок» включена в Держреєстр по Україні для садово-городніх ділянок, присадибних і дрібних фермерських господарств. Рекомендується для використання у свіжому вигляді. Цей сорт пекінської капусти є ранньостиглим. Період від повних сходів до початку стиглості 50-60 днів. Лист великий, жовто-зелений, хвилястий, з середнім восковим нальотом. Качан еліптичної форми, на розрізі жовто-зелений. Маса качана 2-3 кг. Смакові якості відмінні. Цінність цього гібриду пекінської капусти - висока врожайність і стійкість до захворювань.

Капуста кольрабі

Віденська біла.Сорт капусти кольрабі «Віденська біла» рекомендується для посадки на садово-городніх ділянках для використання у свіжому вигляді і переробки. Цей сорт капуста-кольрабі - ранній. Період від повних сходів до настання стиглості 130 днів. Лист яйцевидний з тупим кінчиком, середнього розміру, сіро-зелений з середнім восковим нальотом, забарвлення жилок ясно-зелене. Забарвлення біло-зелене. Стеблоплід округлий і плоско-округлий, середнього розміру, верхівка увігнута, забарвлення шкірки зелене, м'якуш - білий. Маса продуктивної частини 180-220 гр. Цінність сорту капусти кольрабі «Віденська біла» - стабільна врожайність, смачний, ніжний, соковитий м'якуш плоду.

Голіаф.Сорт капусти «Голіаф» включений в Держреєстр по Україні для садово-городніх ділянок і рекомендується для використання у свіжому вигляді і домашній кулінарії. Сорт капусти кольрабі «Голіаф» - сорт пізньостиглий. Лист середнього розміру, зелений з восковим нальотом середньої інтенсивності, черешок темно-фіолетовий, середньої товщини. Стеблеплід середнього розміру, еліптичної форми, шкірка темно-фіолетова. Маса стеблеплоду 700-900 гр. Смакові якості відмінні.

Цвітна капуста

Сніжна куля.Сорт цвітної капусти «Сніжна куля» включений в Держреєстр по Україні для садово-городніх ділянок. Рекомендується для використання в домашній кулінарії. Цвітна капуста сорту «Сніжна куля» є середньостиглим сортом. Маса голівки 1,2-1,8 кг Смакові якості хороші. Цінність гібриду - висока врожайність, рівність голівок, хороші смакові якості.

Гарантія.Сорт цвітної капусти «Гарантія» рекомендується для використання в домашній кулінарії. «Гарантія» - середньостиглий сорт капусти. Маса голівки 1,7-3,0 кг Смакові якості відмінні. Цінність гібриду цієї цвітної капусти - висока врожайність, великі, рівненькі, щільні голівки, і високі смакові якості продукції. Дачник.Найпопулярніший сорт цвітної капусти «Дачник» для вирощування на садово-городніх ділянках. Рекомендується для використання в домашній кулінарії. Відмінні смакові якості. Сорт має розтягнутий період формування голівок. Придатний для вирощування в ранньовесняний, літній і літньо-осінній періоди.

Броколі

Вітамінна. Сорт броколі «Вітамінна» — вирощується в Україні край обмежено. Це скоростигла капуста, тривалість вегетаційного періоду 70-90 днів. Листя ліровидне, з довжиною черешка від 12 до 30 см. Діаметр голівки 25-30см. Вага від 1,5 – 3,0кг. Цінність броколі: стабільна врожайність, смачний, ніжний смак, дуже корисний склад.


4. Вимоги до якості капустяних овочів. Особливості зберігання капустяних овочів

капуста харчування товар сорт

Вимоги до якості капустяних овочів

За стандартом качани білоголової і червоноголової капусти мають бути свіжими, цілими, чистими, непророслими, типової для ботанічного сорту форми і забарвлення, без ушкоджень сільськогосподарськими шкідниками, цілком сформовані.

Маса зачищених качанів для ранньої білокачанної капусти залежно від районів і термінів вирощування має бути не менше 0,25-0,40 кг, для пізніх сортів капусти - для відбірної не менше 1,0 кг і для звичайної 0,8 кг; для червонокачанної капусти - не менше 0,6 кг. У партії не допускаються качани з механічними ушкодженнями глибиною понад три облягаючи листки, у тому числі тріснуті, такі, що загнили, запарились, замерзли.

У цвітної капусти голівки мають бути не менше 8 см по найбільшому діаметру, щільні, свіжі, без захворювань, білі, довжина качана над капустиною не менше 2 см, не пошкоджені гризунами, без ознак хвороби. Допускається не більше 10% до маси з механічними ушкодженнями і не більше 5% голівок з меншим діаметром (від 6 до 8 см).

Качани савойської капусти мають бути свіжими, з пузирчастим гофрованим листям, повністю сформовані, довжина качана над капустиною не більше 3 см. Маса зачищеного качана має бути не менше 0,4 кг. Допускаються в сукупності не більше 7% качанів з різними дефектами.

Качанчики брюссельської капусти мають бути цілими, різній мірі щільності, без ушкоджень і поразок шкідниками. Відхилення від вимог стандарту (сухе забруднення, пожовтіння, механічне ушкодження та ін.) в сукупності не повинні перевищувати 10% маси партії.

Кольрабі має бути з обрізаним листям і коренями, форма і колір - відповідати сорту. Розмір стеблеплодів по діаметру для ранніх сортів - 5-10 см, для пізніх - 20 см. Допускається наявність стеблеплодів з сухим забрудненням, механічно пошкоджених, з відхиленнями за розміром в сукупності не більше 5%, з грубою волокнистістю - не більше 3%.

Особливості зберігання.Для зимового зберігання придатні качани з 2-3 нещільно прилеглим листям і довжиною качана над капустою (2см). Маса качана має бути не менше 0,6 кг Зберігають качани в ящиках-клітинах по 45 кг, в штабелях заввишки в 3-4 качани або пірамідами заввишки в 6-7 качанів, укладаючи кочережкою догори. При активній вентиляції висота шару капусти може бути істотно збільшена. За оптимальних умов зберігання капуста білоголова впродовж 6-8 місяців не знижує своїх якостей.

Умови зберігання капусти регламентуютьсяГОСТ 28373-94 (ИСО 2167-81) «Капуста качанова свіжа. Керівництво по зберіганню».

Умови прибирання і закладки на зберігання: На зберігання рекомендується закладати тільки пізні сорти капусти з щільними качанами і щільно прилягаючим листям.

Прибирання: Для закладки на зберігання доцільно відбирати качани капусти, прибрані в зрілому стані і в суху погоду. Передчасне прибирання може привести до надмірного в'янення, і, навпаки, запізніле прибирання викликає розтріскування качанів капусти.

Качани капусти мають бути здоровими і без фізіологічних хвороб. Головки капусти з пошкодженим качаном над капустою повинні відбраковуватися. Зріз має бути не менш 2 см від головки чистий без плісняви, без пошкоджень, підрізування качана потрібне для того, щоб оберегти качан капусти від механічних ушкоджень при транспортних операціях.

Якщо головки капусти прибрані в сиру погоду, їх слід до закладки на зберігання підсушити.

Якість капусти, що закладається на зберігання: Качани капусти, призначені для зберігання, мають бути свіжими, цілими, непророслими, здоровими, чистими (зокрема, не забруднені землею і без зайвої зовнішньої вологості).

Закладка на зберігання: Для запобігання опаданню листя з качана над капустою під час зберігання - голови капусти не слід зберігати спільно з іншими фруктами і овочами, що виділяють етилен.

Способи зберігання: Качани капусти можна зберігати навалом або в тарі. Якщо качани капусти зберігають навалом, то слід забезпечити хорошу циркуляцію повітря крізь насип продукції.

Для забезпечення циркуляції повітря між пакувальними одиницями останні не слід розташовувати впритул один до одного. Голови капусти необхідно укладати рядами качаном вгору. Висота насипу має бути не більше 3 м.

Оптимальні умови зберігання

Температура: В якості оптимальної зазвичай рекомендується температура від 0 до 1 °С, проте для білокачанної капусти допускається температура до мінус 0,8 °С.

Зменшення температури нижче мінус 0,8 °С може привести до підморожування тканин листя.

Відносна вологість: Відносна вологість повітря повинна підтримуватися в межах 90-95%.

Циркуляція повітря: Перемішування повітря в закритому просторі дозволяє забезпечити рівномірність температури і відносної вологості. Повітрообмін потрібний для видалення тепла і запобігання накопиченню надмірного вуглекислого газу, що виділяються при диханні капусти.

При використанні природного охолодження в ті періоди, коли вже не можна проводити вентилювання за допомогою зовнішнього повітря, слід укорочувати цикли і часто оновлювати атмосферу в складському приміщенні. Суміш зовнішнього повітря і повітря складського приміщення можна застосовувати за умови, що температура вище 0 °С.

При використанні штучного охолодження і перемішування повітря в замкнутому просторі повітрообмін повинен здійснюватися через регулярні проміжки часу впродовж усього періоду зберігання.

Термін лежкості при зберіганні: Середній термін лежкості при зберіганні для пізніх сортів капусти при дотриманні вищезгаданих вимог до неї складає 3-6 місяців залежно від місця вирощування, ботанічного сорту і фізичних умов зберігання.

Операції по закінченню зберігання: Качани капусти слід перевірити, очистити від зовнішнього листя, яке могло зіпсуватися або висохнути; качан над головкою слід підрізувати. Зачищені качани капусти можна зберігати впродовж 2-3 тижнів при температурі до 10 °С.

5. Прийом, підготовка до реалізації та продаж капустяних товарів

Приймання за кількістю та якістю

Приймання та продаж плодоовочевих товарів здійснюється відповідно до правил роздрібної торгівлі, регламентується особливими умовами постачання, стандартами, договорами постачання і сертифікатами якості.