Смекни!
smekni.com

Капустяні овочі (стр. 5 из 5)

Капустяні овочі мають бути сортовані, за якістю відповідати стандартам чи сертифікату якості. .

При надходженні продукції в тарі отримувач визначає вагу нетто відніманням ваги тари і пакувального матеріалу від ваги брутто, встановленої під час отримання продукції.

Якість продукції, яка завозиться в магазин, перевіряють зазвичай під час приймання товару.

Тара, в який завозиться овочева продукція, має бути сухою, чистою, справною, без стороннього запаху.

Якість овочевих товарів перевіряють окремо: зовнішній вигляд, однорідність овочів, стан упаковки.

Білоголова капуста має бути свіжа, ціла, не пошкоджена, чиста. Довжина качана над капустиною не менш 2см. Не приймається до реалізації капуста репнута, гнила, морожена, зі стороннім запахом.

Цвітна капуста має бути щільна і біла, свіжа, чиста, ціла, без стороннього запаху, не пошкоджена гризунами, без ознак хвороби.

Не допускається до приймання квашена капуста слизька, пліснява , зі стороннім запахом.

Заморожену капусту швидко приймають і зберігають у низькотемпературних камерах за температури не вище -100С.

Підготовка капустяних овочів до реалізації

Свіжу капусту перед подачею в торговельний зал обгортають харчовою плівкою, зважують, розцінюють та вказують її вартість. Викладають у магазинах самообслуговування на окремих острівних вітринах в середині залу. Брюссельську капусту викладають у лоточки і обтягують поверхню лотка харчовою плівкою, де вказують виробника, назву чи сорт, вагу та ціну товару.

Квашену капусту виставляють в діжках, окорятах на відкритих прилавках чи спеціалізованих стелажах.

Правила продажу товарів

Капустяні овочі відпускають у магазинах фасованими або зважують у присутності покупця.

Розфасовану в магазині продукцію необхідно продати за один день. Кожна одиниця упаковки (ціла голівка, лоток з капустяними овочами, пакет с замороженими овочами)мають відповідати вказаній на ціннику вазі.

Квашену капусту відпускають покупцю разом з соком, розсолом, маринадом. Кількість соку, розсолу, маринаду зазначені у відповідних стандартах. Під час продажу квашеної капусти використовують спеціалізований інвентар (ложки, виделки, совки, друшляки. лопатки). Відпуск товару здійснюється у спеціальні ємкості різних об’ємів.

Підчас продажу щвидкозаморожених овочів (капуста брюссельська, броколі) у торговельному залі їх необхідно тримати у низькотемпературній камері, де вони зберігаються за температури -180С.


Висновок

Коли я збирала матеріал для написання дипломної роботи про цей на вигляд простий, але дуже цікавий і корисний овоч то постійно робила собі салати із капусти і отримувала насолоду.

У народі є повір'я, що, якщо з'їдати щодня салат з капусти або квашену капусту, то можна жити майже вічно. Щодо вічного життя точно вам сказати не можу, але ось те, що капуста надзвичайно корисна - це точно.

Сортів капусти дуже багато, найвідоміші з них: кольрабі, брюссельська, кольорова, червона, брокколі і найпопулярніша - білокачанна капуста. Росте капуста скрізь: і в жарких країнах, і в Заполяр'ї. Капусту можна їсти у будь-якому вигляді: тушковану, смажену, варену, сиру, її можна маринувати і солити. Капуста є присутньою в меню різних країн, вона є присутньою на столі королів і бідняків. Загалом, капуста - всюди))))

У чому ж полягає користь капусти, чим вона така унікальна як харчовий продукт? Говорять, що від капусти ростуть груди, але це наукою не доведено))) Зате доведено, що в капусті міститься ціла комора корисних речовин. У капусті міститься безліч вітамінів і мікроелементів : С, вітаміни групи В, К, РР, U, провитамин А, биотин, кальцій, магній, калій, марганець, залізо, тартонова кислота, фосфор. Вітамін С сприяє підвищенню імунітету, солі калію виводять зайву рідину з організму. Взимку рекомендується вживати квашену капусту, в ній особливо багато вітаміну С.


Список літератури

1. Шевченко В. В.; «Товарознавство і експертиза споживчих товарів»; СПб: ИНФРА, 2001.

2. Інтернет-сайт http://www.about-plants.ru/vegetables/growth-sort-cabbage.html (сайт «Усе про рослини»)

3. Інтернет-сайт http://www.comodity.ru/agricultural/ 40.shtml (сайт про капустяні овочі)

4. Інтернет-сайтhttp://ovoport.ru/ovosh/kapusta/hranenie.htm (сайт про зберігання капусти)