Смекни!
smekni.com

Правила подавання буфетної продукції холодних страв холодних і гаря (стр. 4 из 6)

Частіше подають половину порції, тоді кокотницю ставлять на пиріжкову тарілку.

За бажанням відвідувача закуску можна перекласти на підігріту закусочну тарілку.

Під ручку кокільниці підкладають полотняну або паперову серветку, складену трикутником.

Страву з кокільниці їдять кокотною або закусочною виделкою.

Правила подавання найбільш розповсюджених гарячих закусок зазначені в табл.1.4.

Таблиця 1.4 - Правила подавання окремих гарячих закусок

з/п

Найменування гарячих закусок Правила подавання (посуд і набори)
1 2 3
1. Кокіль з риби (судака, щуки, ляща, коропа, линя, тріски); печінка налима Подають в кокільниці на пиріжковій тарілці з різьбленою паперовою серветкою, із закусочною або кокотною виделкою, покладеною ручкою праворуч, на тарілку перед кокільницею. Кокіль подають з правої сторони, ставлять безпосередньо перед відвідувачем. Їдять з кокільниці. Так само подають печінку налима в раковинах.
2. Мідії, запечені у раковинах Подають на пиріжковій тарілці з паперовою серветкою, ставлять раковину ручкою ліворуч. На тарілку кладуть кокотну або закусочну виделку ручкою праворуч і зубцями нагору. Під ручку кокільниці кладуть полотняну або паперову серветку, складену трикутником. Подають праворуч правою рукою.
3. Солянка рибна на сковороді Подають на порціонній сковороді, встановленій на закусочну тарілку з різьбленою паперовою серветкою. Ставлять праворуч від відвідувача.
4. Осетрина парова з крабами в томатному соусі Подають в баранчику на підставній закусочній тарілці з паперовою серветкою. Для розкладання подають десертну ложку. Стіл сервірують підігрітою закусочною тарілкою з закусочним набором (ножем і виделкою).
5. Філе судака смажене Подають на гарячій чавунній сковороді, встановленій на таганчик з гарячими вугіллями. Офіціант перекладає на приставному столі страву на підігріті закусочні тарілки. Стіл сервірують закусочними наборами.
6. Краби в соусі Подають в кокільницях у закусочних тарілках з паперовою серветкою та кокотною виделкою з правої сторони і ставлять безпосередньо перед відвідувачем. Закуску можна перекласти на закусочну тарілку.
7. Краби і креветки варені

Подають на стіл у суповій мисці разом з відваром з розливальною ложкою. На стіл ставлять: нагріту столову глибоку тарілку; десертну тарілку для відходів; чашку для ополіскування пальців. Їдять десертною ложкою.

8. Ракові шийки Подають у кокотницях, встановлених на пиріжкову тарілку з паперовою серветкою. Ставлять на стіл із правої сторони. Ручка кокотниці повинна бути повернена ліворуч, чайна ложка або кокотна виделка - ручкою праворуч.
9. Солянка м'ясна збірна на сковороді Подають на порціонній сковороді, встановленій на закусочну тарілку з паперовою серветкою. Ставлять на стіл праворуч. Попередньо стіл сервірують закусочною тарілкою і закусочним набором. Для розкладання використовують десертну ложку.
10. Люля-кебаб, фрикадельки в соусі (з італійського «fricadelle») Подають звичайно при обслуговуванні типу фуршет на мельхіоровому блюді. Одночасно в соусниках пропонують томатний або інший соуси. Використовують пластмасові шпажки.
11. Сосиски в томаті, тефтельки в томаті Подають на мельхіоровій сковорідці або в баранчику. Розкладають столовим набором (ложка, виделка).
12. Печінка куряча в соусі мадера Подають на порціонній сковороді, в якій готували. Сковороду ставлять на тарілку, вкриту паперовою серветкою або на таганчик з вугіллями.
13. Шинка смажена з цибулею Подають на гарячій порціонній сковороді, яку встановлюють на підставну тарілку.
14. Нирки смажені Подають на сковороді на підставній тарілці.
15. Жюльєн з птиці і дичини, білі гриби або печериці у сметані (кокот)

Подають у двох кокотницях, встановлених на закусочну тарілку з паперовою серветкою. Ручки кокотниці з паперовими папільйотками повернено ліворуч, кокотну виделку кладуть ручкою праворуч.

Підходять з правої сторони і ставлять жюльєн перед відвідувачем правою рукою.

16. Валовани, кошики із шарового тіста з різними начинками (крабами, раковими шейками й ін.) Подають на круглому порцеляновому блюді або закусочній тарілці з паперовою серветкою. Стіл сервірують закусочною тарілкою і закусочним набором. На банкетах-фуршет або банкет-коктейлях їх беруть руками.
17. Млинці Подають на порціонних сковорідках або в круглих баранчиках на підставній тарілці, з паперовою серветкою. При подаванні баранчик вкривають полотняною серветкою, складеною вчетверо, кришку залишають на підсобному столі. Млинці подають з правої сторони. Гарнір до них (ікра, сьомга й ін.) ставлять ліворуч від баранчика.
18. Гарячі бутерброди із шинкою, тертим сиром, з філе відварної курки, котлеткою, сирною масою Подають як закуску на банкеті - коктейлі до аперитиву, а також при традиційному обслуговуванні на сніданок, вечерю. Подають на круглому порцеляновому блюді. Сервірують стіл підігрітими закусочними тарілками і закусочними наборами.

2 . ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ

Структурну схему заняття наведено на рис. 2.1. Групу студентів поділяють на мікрогрупи.


Рис. 2.1 - Структурна схема заняття

В кожній мікрогрупі вибирають метрдотеля, який керує процесом обслуговування відвідувачів, а інші студенти виконують обов'язки офіціантів і гостей.

На підготовчому етапі студенти вивчають загальні положення методичних вказівок про правила подавання буфетної продукції, холодних страв, холодних і гарячих закусок.

Викладач опитує студентів за темою.

На другому - організаційному етапі керівник заняття ознайомлює студентів з метою й умовами заняття. Студенти поділяються на мікрогрупи, одержують завдання, розподіляють обов'язки та готують свої рішення запропонованої ситуації.

На цьому етапі студенти розробляють схеми сервірування та досервіруваня столів залежно від прийнятого замовлення. Обрану схему сервірування столу студенти аргументують.

Визначають послідовність виконання замовлення. Підбирають вино-горілчані вироби до замовлених страв. Проводять підбір необхідного посуду, скла, наборів, столової білизни.

Визначають спосіб подавання кожної замовленої страви та напою, що подають до них з обов'язковим обґрунтуванням свого вибору.

Підбір вино-горілчаних напоїв, кількості посуду, наборів для обслуговування оформлюють у таблицю, яку наведено в додатку В.

На третьому етапі студенти відтворюють робочу ситуацію - розміщують стіл, отримують посуд, скло, набори, столову білизну, організують робоче місце офіціанта. Виконують усі операції підготовки залу до обслуговування та до виконання отриманого замовлення. Готуються до виконання ситуації учасники однієї мікрогрупи, а роль споживачів, тобто замовників, грають учасники інших мікрогруп.

Кожна мікрогрупа відтворює ситуацію за прийнятим рішенням і при цьому демонструє навички накриття столів білизною, знання послідовності попереднього сервірування столу, вміння складати серветки, визначати послідовність подавання страв, підбирати напої до них, уміти вести діалог зі споживачем, надавати кваліфіковану характеристику замовлених страв.

Четвертий етап заняття - підсумковий етап. На цьому етапі обговорюють результати роботи кожної мікрогрупи, якість прийнятих рішень. Викладач характеризує найбільш типові помилки, оцінює роботу кожного учасника.

Знання та навички студентів, які вони виявили під час розв'язання ситуаційних завдань з обслуговування споживачів оцінюють за п'ятибальною системою оцінювання за наступними критеріями:

- знання теорії та її розуміння;

- ступінь засвоєння фактичного матеріалу;

- ознайомленість та обізнаність в рекомендованій літературі;

- уміння застосовувати на практиці теорію з правил подавання буфетної продукції, холодних страв і закусок, гарячих страв.

Оцінка «відмінно» ставиться в тому випадку, коли знання студента відповідають усім перерахованим критеріям.

Результати проведеного лабораторного заняття студенти оформлюють у зошитах, які підписує викладач.


КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

1. Яку продукцію в ресторанах прийнято подавати першою?

2. Як розміщують хліб на пиріжковій тарілці?

3. Як здійснюють заміну пустої пиріжкової тарілки на повну?

4. Як правильно споживати хліб?

5. В якому посуді можна подавати різні охолоджувальні напої?

6. Яка температура подавання безалкогольних напоїв?

7. Які напої називають гренірованими?

8. Які вино-горілчані напої рекомендуються до гострих закусок?

9. Які вино-горілчані напої рекомендуються до негострих закусок?

10. Які вино-горілчані напої рекомендуються до закусок з риби та нерибних продуктів моря?

11. Які вино-горілчані напої рекомендуються до гарячих закусок?

12. Які вино-горілчані напої рекомендуються до других страв з риби, птиці з білим м'ясом?

13. Які вино-горілчані напої рекомендуються до других страв з м’яса та дичини?

14. Які вино-горілчані напої рекомендуються до страв з делікатесних овочів?