Смекни!
smekni.com

Архітектура і живопис Англії (стр. 2 из 5)

Передбачається, що приблизно в цей же час тут було здійснене перебазування на нову вісь, орієнтовану на літнє сонцестояння. У зв'язку з цим безпосередньо за огорожею був споруджений створ із двох каменів, а П'ятковий камінь злегка зрушили на схід, щоб він не заважав спостереженням по лінії створу.

Спустя ще невеликий час, приблизно в 255 році до РХ (±6%) у Стоунхендж знову повернули блакитнувато-сірі камені. Один з них, 16-футовий (5,3 м) кам'яний вівтар, був встановлений у центрі Стоунхенджа, безпосередньо на осі літнього сонцестояння. Потім із брил блакитного піщанику були вибудовані два концентричних кільця між Кільцем Сарсенов і кільцем Трилітонів. Нарешті, близько 100 року (±8%) до РХ усередині кільця Трилітонів були установлені у виді підкови ще 19 блакитних каменів

Після такого вибуху активної діяльності усе заспокоїлося десь на 500 років. Потім дещо додалося - минулого вириті так називані ями Y і Z. І нарешті, комплекс Стоунхендж був зовсім закинутий.

Як правило, древні культові спорудження мали також і підземні ходи. Були вони й у Стоунхендже, чому є підтвердження. У 1,5 км. північного Стоунхенджа видна шахта глибиною більш 30 м., колодязь якої діаметром 1,8 метрів пробитий у суцільній крейдовій товщі, де внизу були штольні, які уходили в різні сторони, у тому числі й убік нашого храму. У самому храмі раніше був спуск у підземелля, згодом засипаний. Не виключено, що Алтарний камінь пішов у землю саме на цьому місці. Відомо також, що поруч зі Стоунхенджем у Даркхилі розташована ракетно-іспитова база, що частково використовує древні підземелля. Не виключено, що в недосліджених подземеллях Стоунхенджа можуть знаходитися древньоісторичні матеріали, що дозволять дати відповідь на багато питань.

Дослідження Стоунхенджа

Історія досліджень Стоунхенджа нараховує вже багато десятиліть. Археологи, що бачили спочатку в Стоунхендже тільки звичайне культове спорудження, призначене для здійснення релігійних обрядів древніми бриттами, змушені були згодом внести у свої припущення значні корективи. Відомі вчені один за іншим переконливо показали, що планування комплексу знаходиться в тісному зв'язку з поруч сучасних астрономічних, фізичних і математичних знань.

Ще в 1740 році Вільям Стекли установив, що центральна вісь,- яка проходить через Вівтар і П'ятковий камінь, і спрямована уздовж Алеї, орієнтована на крапку, що збігається з положенням висхідного сонця в період літнього сонцестояння. Така орієнтація головної осі була підтверджена в 1902 році сером Норманом Локером. Потім почалися суперечки про можливості застосування Стоунхенджа для інших астрономічних цілей, тому що тут малося багато інших незрозумілих особливостей. У 1963 році було висловлене припущення, що Стоунхендж використовувався не тільки для спостережень за сонцестоянням, але також і для пророкування часу рівнодення. Потім, у 1964 році Сесил Ньюхэм здивував академічний світ твердженням, що Стоунхендж застосовувався також як місячна обсерваторія - такий висновок він зробив, ґрунтуючись на прямокутній формі розташування чотирьох базових каменів. Його відкриття були підтверджені в 1963-1965 роки в ряді робіт професори Джеральда Хокінса, що користувався комп'ютерним аналізом. Хокінс довів, що Стоунхендж не тільки був орієнтований на деякі головні крапки циклу руху Місяця, але також розрахований на можливість пророкування місячних затьмарень

Олександр Том у середині 1960-х років опублікував найдетальніше дослідження Стоунхенджа. Це дослідження підтверджує, що Стоунхендж із самого початку служив для спостережень як за рухом Сонця, так і Місяця: ясно, стверджує Том, що місце розташування Стоунхенджа було винятковим, оскільки тільки тут осі, утворені прямокутником Базових каменів, точно орієнтовані на 8 ключових позицій місячної орбіти. Якби крапка спостережень була зміщена усього лише на кілька миль до півночі або до півдня, ця геометрична залежність не спрацьовувала б.

У 1998 році астрономи відтворили за допомогою комп'ютера первинний вид Стоунхенджа і провели різні дослідження Їхні висновки з'явилися для багатьох що шокують. Виявляється, цей древній моноліт є не тільки сонячним і місячним календарем, як передбачалося раніше, але і представляє собою точну модель сонячної системи в поперечному розрізі. Згідно цієї моделі, сонячна система складається не з дев'яти, а з дванадцяти планет, дві з яких знаходяться за орбітою Плутона (останньої з відомих на сьогодення дев'яти планет), а ще одна - між орбітою Марса і Юпітера, де зараз розташовується пояс астероїдів. У принципі, ця модель підтверджує припущення сучасної астрономічної науки і цілком погодиться з представленнями багатьох древніх народів, що також думали, що число планет у нашій сонячній системі дорівнює дванадцяти.

Незаперечний висновок з цього полягає в тому, що, хто б ні проектував Стоунхендж, він повинний був заздалегідь знати точну тривалість сонячного року і циклу звертання Місяця. Але що ще більш уражає, так це те, що ці древні астрономи знали, як визначити єдину позицію, з яким можна зробити вимір 19-літнього циклу руху Місяця!

Продовжуючи дослідження, Андрій Злобін прийшов до несподіваного висновкам. Як показують зроблені математичні розрахунки, чотири окружності Стоунхенджа, утворені "крейдовим валом", сарсеновим кільцем, лунками "ігрек" і лунками "зет", з разючою точністю моделюють рішення задачі німецького вченого Дирихле для рівняння Лапласа. При цьому самі окружності, що є ізолініями рішення, нанесені на місцевості з парною кратністю, що практично цілком виключає можливість випадкового збігу. Таким незвичайним для нас образом, геометрично, "записані" на землі математичні величини.

Триліти, призначення яких дотепер були не зовсім зрозуміло, невідомі будівельники зробили різної висоти і, як уже показав раніше відомий дослідник Стоунхенджа Джеральд Хокінс, зв'язали кожний з них положенням Сонця і Місяця в конкретний момент часу. Тепер, мабуть, стає зрозуміло зміст фрази, уривок якої дійшов до нас із глибокої стародавності: "...зв'яжи Сонце кам'яним ланцюгом...".

При уважному розгляді плану Стоунхенджа в очі кидається ще одна особливість. І сарсенове кільце, і підкова трилітов зроблені з каменя; та й інша фігури повторені на місцевості двічі; обидві фігури повторені з внутрішньої від каменів сторони, обидві - ланцюжки особливих блакитних каменів; ланцюжок блакитних каменів рівнобіжна лінії фігури. Але хіба не двома рівнобіжними лініями записується "сучасний" знак рівності? Цілком можливо, що Т-Кім незвичайним образом кілька разів і різних засобів повторюється на і та ж фраза: "триліти дорівнюють кільцю".

Що це? Фантазія? Випадковість? Малоймовірно. Крім дивної логіки, усе сказане підтверджують ретельні розрахунки. Цікаво, що сам Стоунхендж крапковою структурою своїх численних лунок, чіткими границями окружностей разюче нагадує "різницеву сітку". Тобто саме те, без чого звичайно не обходяться при рішенні складних диференціальних рівнянь на ЕОМ. Згадаємо, Дж. Хокінс захоплений схованою логікою Стоунхенджа, назвав древнє спорудження "ЕОМ кам'яного віку".

Стоунхендж, що ще іменують іноді "Танцем велетнів", знову демонструє свою незвичайність. А іноді древній кам'яний велетень нагадує про себе там, де, здавалося б, навіть згадування про нього виглядає зовсім не доречним.

Але це тільки на перший погляд. Як, запитується, наприклад, пояснити разюча подібність Стоунхенджа з описаним Джонатаном Свифтом у "Путешествиях Гулливера" літаючим островом Лапутой? Як пояснити, що навіть сама назва Стоунхендж ("підвішений камінь" - так переводить з англійського Злобін) знаходиться в повній відповідності з описом літаючого острова, у центрі якого, за словами Свифта, був підвішений величезний магніт. Бути може, письменник придумав свою Лапуту, натхненний розмірами і величчям древнього пам'ятника? Адже для цього йому не потрібно було відправлятися занадто далеко - Стоунхендж знаходиться поруч, на Солсберійськой рівнині, у рідний письменнику Англії...

Але на цьому мою розповідь про російський вченого Андрієві Злобіну не закінчується. Серед одержуваних Центром матеріалів є і статті чудового журна-листа, дослідника аномальних явищ Володимира Лаговського. Ми часто обмінюємося з ним інформацією. У свій час Лаговський опублікував у "робочій трибуні" статтю про 3лобина. Фундаментальні константи "пі", "Е и "фі" спрадавна не просто залучають математиків - заворожують. І не випадково. Лаговський у своїй статті "Математика зоряних акордів" ("Робоча трибуна", 30 липня 1993 р.) затверджує, що вони - три кити, на яких зведений весь всесвіт.

Ірраціональні величини "пі", "Е и "фі" - універсальні. Вони широко поширені в різних закономірностях, і немає такої області людського знання, де б вони не відігравали важливу роль. Це змушувало вчених шукати рівняння, які б об'єднали тріаду світових констант природи. Такі спроби починалися. Два числа об'єднати вдавалося. Всього два, але навіть це розцінювалося як перемога. Найбільшим тріумфом математики, зразком, вважається відкриття формули єднальної "пі" і "Е". Її вивели Ейлер, а пізніше Д.Е. Муавр, ім'ям якого і була названа формула. Рівняння для трьох констант залишалось невідомим. Його одержав математик Андрій 3лобин, представивши рішення цієї задачі у виді неймовірно простого вираження. Волею случаю за словами 3лобина, він знайшов універсальну формулу. Знайшов, розшифрував те; що було кимсь давним-давно записане.

Іншими словами, нинішнє відкриття можна змело вважати не тільки математичним, але й археологічним. Стоунхендж. Саме в цій древній споруді на півдні Англії була схована заповітна формула.