Смекни!
smekni.com

Архітектура і живопис Англії (стр. 3 из 5)

Андрій Злобін знайшов і готовий довести кожному, що Стоунхендж - це своєрідна ЕОМ. Логічні осередки в ній - камені і кільця. Установлені по визначених законах, вони, крім усього іншого, моделюють основні рівнянь математичної фізики: рівняння Лапласа, рівняння дифузії й рівняння, що описує хвильові процеси. Але самого цікаве у всім цьому те, що рівняння можна вирішувати, задаючи граничні умови, узяті тут же - у Стоунхенджі. Одне тільки це відкриття гідне здивування. Формула - його наслідок.

Дивитеся, - пояснює Злобін, - вирішуємо рівняння Лапласа. Для цього скористаємося фізичною аналогією. Легко можна представити кільця Стоунхенджа - кільцями якогось конденсатора. Уводимо граничні умови: відносний заряд на внутрішнім кільці - 10, на зовнішньому - 0. Задача - знайти зваду - розподіл потенціалу в просторі між ними. І, виявляється, параметри кілець, позначених на схемі Х, Y і Z, точно відповідають рішенню рівняння. Одночасно потенціали на цих кільцях можна виразити через "пі", "Е, і "фи". І користуючись отриманим у результаті рішення співвідношенням, записати ошукану формулу.

У чому зміст формули Злобіна?

- Усякий математик підтвердить, - говорить Злобін, - що формула з’єднає в одне ціле гармонію числа і форми. До всього іншого - і форми живого. Тому що "фі" - "золота пропорція" - так чи інакше є присутнім у нас і у всіх живих організмах, нас навколишніх. "Золоту пропорцію" можна знайти навіть у черепашці. Так що черепашка? Генетичний код, музика, поезія, біоритми, рух планет - куди ні глянь, обов'язково знайдеш "золоту пропорцію". У мене їсти підстава затверджувати, що цей принцип характерний для усього Всесвіту. Закони Космосу однакові для усіх. Так хіба не дивно, що, використовуючи формулу, мову природи можна перевести на мову математики?

У правій частині формули коштує число 1,0079... Це точна атомна вага водню! Вдумайтеся в зміст: винятково фізичний параметр виражений крізь фундаментальні константи. Уперше світобудові додана цілком визначена математична логіка. І ще раз підтверджений прописна істина, що всі навколо взаємозалежне.

А тепер, мабуть, самий головний наслідок. Формула автоматично задає універсальну систему вимірів - маси, довжини і часу.

Еталон маси - у правій частині. Чому еталон і чому універсальний? Так тому що він виражений у відносних атомних одиницях - раз. І одночасно обчислений через незалежні фундаментальні константи - два. Це не іридієва гиря Палати мір і ваг, представлення про яку має лише людство. Це не кілограм або фут - величини умовні. Мабуть поясни, що вони собою представляють, - може і не вийти. А користуючись формулою, хто завгодно легко визначить одиницю виміру маси, незалежно від навколишніх умов.

Як відомо, сучасна наука вибрала за еталон часу астрономічний атомно-променевий цезіїв годинник. Поки вони влаштовують. Але міжнародні наукові організації вже обговорюють питання про доцільність переходу на в-огрядний стандарт частоти і часу. Оскільки водень - самий поширений елемент у Всесвіті, то відміряні на цей галактичний "аршин" відносні одиниці вимірів цілком можуть бути універсальними для усього Всесвіту.

Галактичне-універсальна система вимірів потрібна для спілкування з іншим розумом Всесвіту. Людство відноситься до неземних цивілізацій більш ніж серйозно. На спроби установити з ними контакт витрачаються мільйони доларів. Американці прослухують Космос за допомогою гігантських радіотелескопів. За межі Сонячної системи запущена станція з посланням, вирізаним на металевій пластинці. Археологи шукають свідоцтва відвідування Землі братами по розуму в стародавності. Однак цікаво не просто одержати звісточку, а і зрозуміти неї. Потрібно щоб зрозуміли і нас. Для цього потрібно щось універсальне. Якщо вже не мова, то хоча б система вимірів.

От що писав у своїй знаменитій книзі "Всесвіт, життя, розум" класик науки про неземні цивілізації член-кореспондент АН СРСР астрофізик Йосип Шкловский:

"...Коккони і Моррисон запропонували дуже витончену ідею, указавши частоту, на котрої штучні сигнали варто шукати в першу чергу... Дослідження Всесвіту на хвилі 21- див (хвилі радіолінії водню) є наймогутнішим методом пізнання її природи. Саме на цій хвилі варто очікувати наявності самої чуттєвої і зробленої апаратури. Крім того, водень - найпоширеніший елемент у всесвіті... Логічно неминучий висновок, що мова самої природи повинний бути зрозумілий і універсальний для всіх розумних суть Всесвіту, як би вони ні відрізнялися друг від друга. Закони природи об'єктивні і тому однакові для всіх розумних істот".

Стало бути, ідея про водень, зашифрована невідомими творцями Стоунхенджа, уже витає в повітрі.

У графічному зображенні формула являє собою набір з п'яти окружностей. Переведений на мову радіовипромінювань - це набір з п'яти частот, причому головної в ньому може бути частота радіовипромінювання водню. А разом - це код, якому треба передавати разом - "акордом", а не "окремими нотами". Таких спроб людство ще не робило. Американці в пошуках довгоочікуваного сигналу від братів по розуму збираються шукати упорядкованість, перебираючи по однієї кілька мільйонів уловлених радіотелескопом частот. Подібна тактика успіхів поки не принесла. Колишній аналіз сотень тисяч частот нічого не дав. І невідомо, чи перейде кількість у якість. Так, може бути, пора змінити підхід принципово - і прислухатися до "акордів" - наборам ті-ту-те-та-годиний-Той, що точно укладаються в запропоновану формулу.

Що ж усе-таки це таке, Стоунхендж? По гіпотезі Андрія Злобіна, Стоунхендж - це засіб передачі послання, залишеного людям. Залишеного так, щоб воно "дійшло" у визначений момент часу - коли людство назбирає досить знань для його розшифровки. Умовно назвемо цей засіб "ЕОМ" і в такий спосіб знімемо всі протиріччя. Напевно, праві ті, хто говорить, що Стоунхендж - це культова будівля для жертвоприносин. Праві ті, хто зараховують його до комплексного астрономічного інструмента. Але прав і Злобін, знайшовши в Стоунхендже нові знання. Адже точно так само комп'ютером можна забивати цвяхи, можна на ньому множити п'ять на шість. А можна і здобувати інформацію, закладену в його пам'ять.


Лондонський національний музей

Колекція Ангерстейна як початок лондонської Національної галереї

До моменту смерті Ангерстейна в 1823 році його колекція нараховувала тридцять вісім картин, серед яких малося п'ять першокласних пейзажів Клода Лоррена, величезна полотнина Себастьяно дель Пьомбо "Воскресіння Лазаря", "Венера й Адоніс" Тиціана, "Викрадення сабінянок" Рубенса, а з вітчизняних майстрів - уся хогартовська серія "Модний шлюб" портрет адмірала Хитфілда кисті Рейнолдса і "Сільське свято" Уілки. Звістка про те, що всі ці картини призначені для аукціону і можуть, як у свій час уолполовська колекція, піти з країни, сколихнуло всі художні кола. Самі гарячі з прихильників майбутньої Галереї-Джордж Бомонт і художник Лоуренс, тоді вже президент Академії, буквально атакували прем'єр-міністра лорда Ліверпуля своїми наполяганнями купити збори Ангерстейна. Одночасно, звернувшись з листом до сина Ангерстейна, Лоуренс просив не допускати продажу картин за кордон. Їхні турботи набули свою дію. 23 березня 1824 року прем'єр-міністр повідомив у палаті про рішення уряду придбати для держави колекцію Ангерстейна, а 2 квітня 1824 року парламент ухвалив асигнувати для цієї мети 57 тисяч фунтів стерлінгів разом з 3 тисячами фунтів на перші нестатки галереї.

Через брак іншого приміщення картини були тимчасово залишені в особняку Ангерстейна на вулиці Пэлл-Мэлл. Співробітник Британського інституту реставратор Сегье, добре відомий серед лондонських колекціонерів, був призначений хоронителем галереї. Штат доповнювали його помічник, швейцар і прибиральниця. Небагато пізніше була призначена офіційна комісія "попечителів галереї", що повинна була взяти на себе рішення основних адміністративних питань і турботи про подальше поповнення зборів. 11 травня 1824 року лондонський "Таймі" коротенькою заміткою сповістив своїх читачів, що напередодні в будинку № 100 на вулиці Пэлл-Мэлл уперше відкрилася для публіки "Національна галерея живопису", що складає з картин, що раніше належали містерові Ангерстейну. Автор замітки додавав, що галерея буде відкрита щодня і що в ній уже побували багато знатні добродії.

Так скромно і непомітно відзначила свій день народження одна з чудових картинних галерей світу, справжня скарбниця європейського живопису. Ті тридцять вісім картин, що склали її первісне ядро, при усій своїй строкатості і розмаїтості давали проте досить характерне відображення пануючих у той час смаків. Клод Лоррен, представлений п'ятьма великими полотнинами, був здавна у великій честі в Англії. Ця слава почалася ще при житті великого французького майстра. Так, за один тільки 1644 рік він одержав дев'ятнадцять замовлень від англійських вельмож, і надалі захоплення його живописом продовжує незмінно рости.

У XVІІІ столітті ми не знайдемо в Англії ні однієї великої приватної колекції, що не пишалася б "своїм Клодом". Герцог Девонширський володів знаменитими альбомами малюнків художника, так називаними "Книжками правди", що зберігаються нині в Британському музеї, де Клод Лоррен власноручно відтворив пером і розмиванням створені їм картини, постачивши їхніми короткими зведеннями про те, коли, де і для кого вони були виконані. Класично шляхетні пейзажі Лоррена з їхніми величними просторами і спокійно урівноваженою композицією, пронизані животворящим світлом, служили зразком не одному поколінню художників. Найвидатніші англійські пейзажисти XVІІІ - початку XІ століття Уілсон і Тернер у найсильнішому ступені випробували його вплив, а Констебл, що також ретельно вивчав мистецтво свого великого попередника, говорив про нього, що "у своїх пейзажах Клод досяг тієї досконалості, що тільки доступно людині".