Смекни!
smekni.com

Архітектура Стародавнього Єгипту (стр. 2 из 5)

Вхід у піраміду, що знаходиться з північної сторони, був замурований. Від нього йде похилий коридор (кут нахилу відповідає куту, під яким єгиптяни спостерігали на небі Полярну зірку). Поступово похилий коридор переходить у висхідний, що закінчується в центральній частині невеликою камерою, що служить вестибулем. Далі починається Велика галерея довжиною 47 м, висотою 8,5 м. Її стіни облицьовані плитами з вапняку, перекриття являє собою хибний звід з таких же плит, що нависають один над іншим. Велика галерея закінчується похоронною камерою розміром 5,2 х 5,8 м, висотою 10 м, оброблена рожевим гранітом. У ній містився саркофаг, у якому знаходилася мумія.

Над похоронною камерою розташовуються п'ять розвантажувальних камер, завдяки яким, як уже говорилося вище, зменшується тиск кам'яної маси на стелю похоронної камери. Верхня камера має двосхилий дах, виконаний із гранітних блоків. Віддавши наказ про початок будівництва піраміди, фараон повелів, щоб гробниця була готова прийняти його тіло в будь-який час, тому, крім головної похоронної камери, були споруджені ще дві, виконані на самому початку робіт. Перша розташовується наприкінці похилого коридору, що починається від входу, друга — трохи вище (сучасні вчені якийсь час помилково приймали її за усипальницю, призначену для цариці). Обидві похоронні камери залишилися незакінченими.

Поруч з пірамідою Хеопса був зведений похоронний комплекс, що спочатку складається з трьох гробниць, призначених для дружин фараона, декількох мастаб і двох храмів, з'єднаних між собою критим переходом.

Неподалік розташовується піраміда Хефрена висотою 169 м і частково збережений до наших днів храмовий комплекс. Він містить у собі заупокійний храм, чи храм Сфінкса, як його часто називають, і нижній заупокійний храм. Поруч знаходиться скульптура Сфінкса (лев з людською головою), висічена з величезної скелі (її довжина складає 57 м, висота — 20 м)(мал. 5). Обличчю Сфінкса додали подібність з обличчям фараона. Сфінкса не один раз заносило піском, однак фараони щораз віддавали наказ звільнити його від заметів. До наших днів збереглася пам'ятна таблиця фараона Тутмоса IV, що свідчить від цій події.

Від нижнього заупокійного храму крита галерея (дромос) вела до храму Сфінкса, що примикав до піраміди, але не з'єднувався з нею, а залишався ізольованою, самостійною спорудою.

На відміну від гробниці Хеопса у верхній частині піраміди Хефрена уциліли плити облицювання. Нижня частина споконвічно була покрита плитами з граніту, що до наших днів не збереглися. Від входу починається коридор, оброблений плитами з граніту. Він закінчується похоронною камерою, у якій знаходився саркофаг. Стеля камери, виконана із блоків вапняку, була двосхилою.

Найбільш цікавий заупокійний храм, що складається з п'яти основних елементів: залу-вестибуля, центрального двору, оточеного кам’яними колонами, п'яти камер з культовими статуями, святилища, складських приміщень. Його планування згодом часто використовувалося архітекторами Древнього Єгипту як зразок.

До входу в храм вела дорога сходження. Відразу за входом розташовувалися три колонних зали. Потім починався двір, прикрашений колонами, виконаними з червоного граніту. Підлога була викладена алебастровими плитами. У центрі двору знаходився жертовний вівтар, біля колон — високі білі статуї, що зображували бога Осиріса. У західній частині були споруджені п'ять глибоких камер, у яких знаходилися культові статуї фараона. У північній частині починався коридор, що веде до площадки, котра знаходиться перед пірамідою. Коридор, що починався на протилежній стороні храму, вів до святилища і різних господарських приміщень. У західній стіні коридору малася велика ніша, по припущеннях археологів, що служила місцем для складання підношень, що призначалися покійному правителю.

Із всього ансамблю найбільше добре зберігся нижній заупокійний храм висотою 13 м, побудований з вапняку й облицьований асуанським гранітом (мал. 6). У плані споруда має форму квадрата. Східна стіна включає двоє симетрично розташованих двер. По обидві сторони від кожних дверей розташовувалися скульптури лежачих сфінксів, над дверима у камені були вирубані ім'я і титул фараона. Через входи можна було потрапити в зал-вестибуль, з якого починався коридор, що веде в центральний зал, котрий має планування у формі букви Т. Споконвічно зал був критим, стелю підтримували шістнадцять стовпів. Однак перекриття до наших днів не збереглися. Стіни залу були облицьовані плитами рожевого граніту, підлога покрита плитами з білого алебастру. Зал прикрашали двадцять три статуї фараона, виконані з темно-зеленого діориту й інкрустовані ясно-зеленим сланцем і світлим алебастром. На жаль, сьогодні з них збереглася тільки одна: археологи знайшли її під підлогою залу-вестибуля. В даний час статую можна побачити в Єгипетському музеї в Каїрі.

У стінах під самою стелею були прорубані невеликі вікна, через які в зал попадало сонячне світло. В одному з кутів починався короткий коридор, що розгалужується на три подовжні камери. У протилежній стороні був ще один коридор, що веде до дороги сходження.

Піраміда Мікерина майже в два рази нижча за піраміду Хеопса, довжина сторони її основи 108,5 м. Вона складена з кам'яних брил, облицьована вапняком, нижня частина — рожевим асуанським гранітом. Коридори і похоронна камера оброблені відшліфованими гранітними плитами. На півночі від піраміди був зведений заупокійний храм. У складських приміщеннях археологи знайшли скульптури, що зображують фараона з богинями. Піраміда Мікерина зорієнтована по сторонах світу не так точно, як піраміда Хеопса: погрішність складає 14'З".

Піраміди оточувалися кам'яними стінами, усередині яких знаходилися піраміди-супутниці. Деякі з них були усипальницями дружин і дітей фараонів, в інші зберігалися жертовні підношення і навіть останки кораблів. Наприклад, біля піраміди Хеопса було побудовано п'ять споруд, призначених для кораблів фараона. У двох «доках» археологи знайшли дерев'яні тури.

Фараони V і VI династій продовжували будувати піраміди, однак вони вже не були такими величезними, як гробниці, зведені в період IV династії. По висоті вони були майже в два рази нижче піраміди Хеопса. Погіршилася і якість будівлі. Планування похоронного комплексу не змінилося: крім піраміди, зводився заупокійний храм, нижній храм, піраміди-супутниці, прокладалася дорога сходження.

Краще інших збереглася усипальниця фараона Сахура висотою 50 м (сьогодні вона піднімається тільки на 36 м). Місцями ще видне облицювання стін, виконана з плит турского вапняку. Вхід в усипальницю, відповідно до традицій, знаходився в північній стіні. На сході розташовувався заупокійний храм і двір, що був одночасно вестибулем. Двір оточували опори, що мають не тільки пальмовидну капітель, але і базу (опори, що зводилися доти, не можна було назвати колонами). У центрі двору був встановлений обеліск (можливо, на цьому місці знаходилося святилище, присвячене богу Сонця). Стіни храму прикрашалися барельєфами з зображенням сцен з життя фараона. До заупокійного храму примикали дві відкриті веранди, прикрашені колонами. З веранд відкривався прекрасний вид на Ніл.

Храм цікавий ще і тим, що в ньому малася система відвідних каналів: дощова вода збиралася на даху і стікала по водозбірниках у формі левиних голів. Вода знадвору зливалася через спеціальні канали, виконані в підлозі. Вода і бруд після жертвоприносин також виводилися через систему каналізаційних стоків.

Поруч із гробницею Джосера знаходиться піраміда Уніса, останнього фараона V династії. Спочатку її висота складала 44 м, довжина сторони основи — 67 м. Сьогодні вона частково занесена піском, тому піднімається усього на 19 м. До піраміди вела дорога сходження шириною 6,5 м і довжиною 750 м. Через нерівності рельєфу її прокладали не по прямій — вона двічі відхилялася убік. Вірніше назвати її не дорогою, а коридором: по обидва боки дороги були споруджені кам'яні стіни висотою 4 м, що мали перекриття з кам'яних плит. На внутрішній поверхні стін були виконані барельєфи, що представляли побутові сцени з життя фараона. У перекритті, пофарбованому в блакитний колір (символ неба), малися невеликі вікна, через які в коридор проникав сонячне світло.

Над входом уперше була поставлена маленька молитовня із складними дверима. Від входу починався похилий коридор, що закінчувався залом-вестибулем. Горизонтальний коридор вів із залу до невеликого приміщення з потрійними дверима з граніту, за якими знаходилася похоронна камера.

Згодом таке планування внутрішніх приміщень піраміди зустрічалося досить часто. Однак коридор, що виходить із залу-вестибуля, найчастіше розгалужувався: лівий вів у приміщення з трьома нішами, у яких знаходилися статуї фараона, правий закінчувався дверима, що ведуть у похоронну камеру, оброблену алебастром. Незабаром з'явилося ще одне нововведення; на стінах похоронної камери стали вибивати тексти релігійного змісту, що одержали назву «тексти пірамід». Стелю розписували під небо, засіяне зірками. У центрі камери знаходився саркофаг, виконаний з чорного базальту.

Згодом будівельники усе менше уваги приділяли якості кладки, відчого багато пірамід частково зруйнувалися. Однак внутрішня обробка з роками ставала багатшою — стіни прикрашалися кольоровими барельєфами тонкої роботи і розписами.

У Саккарі є ще одна піраміда, побудована цілком з кам'яних брил фараоном Піопі II, що правив наприкінці епохи Древнього царства. Висота цієї гробниці складає 52 м, довжина ребра — 78 м, облицювання виконане вапняком. Оточувала гробницю стіна, зведена з вапнякових блоків товщиною до 6 м (дослідники думають, що вона робила піраміду більш стійкою). Вхід знаходився в північній стіні, під фундаментом. Планування гробниці повторює еталон — піраміду Уніса. Стіни прикрашені «текстами пірамід», велика частина яких збереглася до наших днів.