Смекни!
smekni.com

Архітектура Стародавнього Єгипту (стр. 3 из 5)

Планування заупокійного храму має деякі відмінності від храмів, що будувалися раніш, зокрема ніші для статуй, святилище, комори і скарбниці знаходилися за вапняковою стіною, тому в зал-вестибуль і двір Сонця могли потрапити всі бажаючі. Стіни будівель прикрашені кольоровими барельєфами.

Поруч з усипальницею фараона Піопі II знаходяться три піраміди-супутники, що служать гробницями для дружин фараона. На стінах їхніх похоронних камер також вибиті релігійні тексти (до цього їх дозволялося наносити тільки на стіни похоронної камери фараона). Кожна піраміда була частиною невеликого похоронного комплексу, у який входив заупокійний храм і ще одна піраміда меншого розміру.

Недалеко від усипальниці Піопі II розташовується незакінчена гробниця фараона Ібі. Споконвічно розміри сторін її основи становили 31 х 31 м (сьогодні вони скоротилися до 21 х 21 м). Висота, видимо, не перевищувала 20 м. Піраміда не була орієнтована по сторонах світу. Незважаючи на те що вона так і залишилася недобудованою, у ній мається похоронна камера, прикрашена ієрогліфами, що передають тексти релігійного змісту, щоправда, у скороченому виді.

Згодом якість пірамід сталася різко погіршуватися. Кам'яні блоки тепер вирізували на місці будівництва піраміди, а не в каменоломнях, як раніш. Для їхнього скріплення використовували річковий намул. Потім для зведення гробниць стали застосовувати цегла-сирець, що приводило до ще більш швидкому їх руйнуванню.

Фараон Ментухотеп I, засновник XI династії, був відомий тим, що об'єднав землі Єгипту і переніс столицю держави у Фіви. Він же вперше побудував піраміду в скелі. Ансамбль включав нижній храм, від якого починалася дорога сходження, що веде до двору перед заупокійним храмом. Дорога, як і раніш, більше нагадує коридор, однак не має перекриттів. Стіни, що тягнуться уздовж її, закінчувалися у входу в двір. Після його проходження похоронна процесія знову попадала на дорогу сходження, по обидва боки якої росли високі кипариси, і просувалася до скельної тераси. На ній піднімався заупокійний храм фараона, у свою чергу, що складається з двох східчастих терас, по периметрі оточених критими колонадами. У центральній частині верхньої тераси знаходилася піраміда з підставою 20 х 20 м (мал. 7).

За храмом знаходився двір, оточений колонами, з якого починався потайний хід , що веде в похоронну камеру. Археологи знайшли в ній статую фараона, одягнену в убрання, призначені для свята Сет, і заплетену, як мумію. Саму мумію вчені так і не знайшли. Біля західної стіни скельної тераси розташовувалися шість невеликих усипальниць, призначених для дружин і дочок правителя.

Гробниця Ментухотепа I є єдиної у своєму роді. Надалі фараони продовжували будувати традиційні піраміди, однак по розмірах і якості вони значно уступали кращим зразкам архітектури Древнього Єгипту: пірамідам Хеопса, Хефрена і Мікерена. Піраміди правителів XII династії розташовувалися на півдні від Саккари.

Планування архітектурного ансамблю як і раніше включали всі складові елементи: нижній храм, дорогу сходження, заупокійний храм, саму піраміду і піраміди-супутники. Зміни торкнулися лише внутрішнього планування: по діагоналі підстави споруджували перегородки, що з'єднують протилежні кути.

До них пристроювалися поперечні стіни. Спочатку стіни і перегородки зводилися з каменю, пізніше — з цегли-сирцю і щебеню. Для заповнення основи піраміди використовували кам'яні блоки, з яких складалася більшість будівель Древнього царства. Зовнішні стіни піраміди облицьовували добре відшліфованими вапняковими плитами.

У цей період представлення древніх єгиптян про загробне життя сильно змінилися. Раніш вони думали, що душу фараона підноситься на небо, тому до похоронної камери вів висхідний коридор. Потім стіни похоронної камери стали прикрашати «текстами пірамід», видимо, думаючи, що покійний фараон зможе сам прочитати ритуальні письмена, що допоможуть йому знайти шлях до благословенних полів Іау.

У період правління XII династії представлення єгиптян про потойбічне життя знову перетерпіли сильні зміни. Тепер вони вірили в те, що фараон після смерті повинний пройти по складному і небезпечному шляху і потрапити в царство Осіріса (країну мертвих). Видимо, тому планування пірамід більше нагадувала лабіринт із численними коридорами, розгалуженнями, тупиками, камерами. Існувала ще одна причина, по якій лабіринти ставали усе складніше і заплутаніше: фараони побоювалися, що їхні усипальниці будуть розграбовані злодіями. Однак у більшості випадків ніякі лабіринти не могли удержати зловмисників, що найчастіше вступали в змову з будівельниками чи охоронцями пірамід, що знали всі таємні ходи і пастки усипальниць, тому майже всі піраміди в остаточному підсумку виявлялися розграбованими.

Сенусерт II уперше розташував вхід не в північній, а в південній стіні. Нову традицію згодом підтримали спадкоємці фараона. Крім того, для заповнення основи піраміди Сенусерта II будівельники використовували новий матеріал — глиняні цеглини.

Аменемхет III віддав наказ побудувати дві піраміди. Одна з них розташовувалася в Дашурі, друга — у Гаварі, на березі Меридова озера. Основа останньої дорівнювало 101 х 101 м, висота складала 58 м. Ядром піраміди була скеля: саме в ній була вирубана заупокійна камера, що представляє собою чотирикутну шахту. У ній знаходилася уси пальниця, виложена з брили жовтого кварциту. В усипальниці містилися два саркофага. Перекриття також були виконані з кварциту, причому останню плиту установили вже після поховання тіла фараона; для зменшення тиску кам'яної товщі над нею спорудили дві розвантажувальні камери. Перекриття верхньої камери було двосхиле, виконане з вапнякових плит, над якими мався цегельний звід.

Для того щоб потрапити в гробницю, потрібно було перебороти вкрай заплутаний лабіринт із коридорів і їхніх розгалужень, частина з яких закінчувалася тупиками. Однак, незважаючи на складне планування, цю піраміду осягла доля всіх інших — злодії проникнули в неї і винесли скарби фараона.

Заупокійний храм піраміди вражав уяву навіть сучасників і був названий лабіринтом. Про нього згадували Геродот, Страбон і Плиній. На жаль, до наших днів храм не зберігся, тому для того, щоб представити, як він виглядав, прийдеться скористатися описами древніх. Наприклад, давньогрецький історик Геродот писав, що бачив лабіринт і той потряс його своєю пишнотою, що переважала навіть піраміди.

У храм, оточений стіною, вели дванадцять критих воріт, що розташовувалися навпроти. Він мав два поверхи, причому перший поверх розташовувався нижче рівня землі і включав 1500 приміщень. Туди Геродота не пустили охоронці, пояснивши, що приміщення є місцем поховання правителів і крокодилів, що вважалися в Древньому Єгипті священними тваринами. Однак Геродот оглянув 1500 приміщень, що знаходилися на другому поверсі. Він проходив по коридорах і попадав у кімнати, зали з колонами, галереї, дворики і т.д. Храм мав кам'яні перекриття і стіни, покриті численними рельєфами. Дворики прикрашали колони, зведені з білого каменю.

Опис Страбона багато в чому схожий з описом Геродота, але в його працях можна знайти і подробиці, про які грецький історик не писав. Наприклад, число двориків дорівнювало двадцяти семи (число номів — провінцій — Єгипту), а лабіринт був настільки заплутаний, що без провідника, що знав усі коридори, зали і камери, пройти по ньому було неможливо.

Цей грандіозний храм проіснував до I тисячоріччя н.е. Потім його розібрали на камені, що використовувалися як будівельний матеріал для житлових будинків в околишніх селищах.

Незважаючи на те, що лабіринт за місцем свого розташування варто вважати заупокійним храмом, багато дослідників сумніваються в цьому і висувають припущення, що він виконував функції палацу, або адміністративного будинку, а можливо, і ті й інші одночасно. Як би те булоо, ні до до, ні після в Єгипті не зводили подібних будівель.

Фараон XIII династії Хінджер побудував піраміду на півдні від Сакакари. По плануванню вона повторювала піраміду Аменемхета III. Її похоронна камера була вирубана з цільної брили кварциту. Основа піраміди складала 55 х 55 м, висота дорівнювала 37,7 м. Припускають, що останнім піраміду в Древньому Єгипті побудував фараон Яхмос I. Вона не знайдена дотепер, однак в Абідосі виявлена символічна гробниця у формі піраміди.

Піраміди будувалися не тільки в Древньому Єгипті. Південніше (на території сучасного Судану) розташовувалася країна Куш, правителі якої, у наслідування єгиптянам, також споруджували собі гробниці у формі пірамід. Однак вони були набагато нижче (висота найбільшої піраміди не перевищувала 30 м) і виконувалися з цегли, через що багато пірамід сьогодні частково зруйновані. У входу в них ставили невелику молитовню, що з'єднувалася з пірамідою критим коридором.

На території Америки виявлені будівлі, за формою піраміди, що нагадують, і службовці постаментами для храмів. Вони зводилися в I тисячоріччі н.е. племенами майя й ацтеків.

Наприкінці епохи Середнього царства будівництво пірамід у Єгипті припинилося. Їх замінили скельні, печерні гробниці і наземні храми, присвячені вже не фараонам, а богам.

Скельні гробниці, придумали не єгиптяни, такі поховання відомі з найдавніших часів. Єгиптяни тільки додали деякі елементи: спочатку над усипальницями зводилися мастаби, потім піраміди. Однак скельні гробниці без яких-небудь додаткових споруджень також використовувалися для поховання, але не фараонів, а їх наближених з числа найбільш знатних придворних правителів чи номів, що володіли на своїх територіях практично необмеженою владою — крім усього іншого, вони мали право висікати печери не поблизу пірамід, а на території номів.

Найбільш сприятливі природні умови для створення гробниць малися в південній частині країни, там, де край пустельного плоскогір'я піднімався вище, ніж у Саккарі і Гізі. Тут гробниці висікали у великих скелях приблизно посередині — між вершиною гори і її основою.