Смекни!
smekni.com

Музеї та пам'ятники Черкас (стр. 6 из 8)

Меморіальна плита на фасаді триповерхового цегляного будинку, в якому розмістився музей "Кобзар" Т.Г.Шевченка.

Відкрита у 1989 році на честь 175-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.

На бронзовій плиті барельєфне зображення Т.Г.Шевченка і рельєфний напис: "В цьому будинку з 1859 році перебував Т.Г.Шевченко. Будинок реконструйовано на початку ХХ століття".

Виготовлено Київським творчо-виробничим об'єднанням "Художник".

Автор - скульптор А.В.Кущ.

Г.І.Петровському (1878-1958) (вулиця Петровського, 20)

Дошка на фасаді адміністративного будинку машинобудівного заводу ім. Г.І.Петровського.

Відкриття дошки відбулося в січні 1925 року. Замінено новою в 1978 році. На мармуровій плиті бронзовий барельєф Г.І.Петровського та карбований напис: "Петровський Григорій Іванович - 1878-1958 рр. В січні 1925 року 1-му державному чавунно-ливарному і механічному заводові присвоєно ім'я соратника В.І.Леніна Всеукраїнського старости Г.І.Петровського. 4 лютого 1978 року".

На честь страйку робітників цукрорафінадного заводу (вулиця Добровольського, 1)

Встановлена в 1967 році на фасаді головного корпусу заводу. виготовлена Черкаськими художньо-виробничими майстернями Художнього фонду УРСР.

Присвячена подіям, що відбулися 2(15) листопада 1901 року, коли застрайкували черкаські рафінадники. Це був найбільший страйк у місті.

Ці події увічнені на чорній гранітній плиті де викарбовано напис: "Здесь, на заводе, 2 ноября 1901 года состоялась стачка Черкасских рафинадников. Рабочие ввыставили требование, которое стало уже одним из лозунгов всемирного рабочего движения - они потребовали 8-часового рабочего дня"

"Искра", № 13, 20 декабря 1901 года".

На честь першої організаціїї РСДРП (вулиця Благовісна, 170)

Встановлена в 1967 році на будинку тютюнової фабрики. На меморіальній дошці викарбовано напис:

"На цій фабриці було створено першу в Черкасах організацію РСДРП, яка очолила революційний рух робітників міста в 1905 році". виготовлена Черкаськими художньо-виробничими майстернями Художнього фонду.

Першій раді робітничих, селянських і червоноармійських депутатів (вулиця Хрещатик, 215)

Установлена у 1973 році на фасаді будинку медичного училища. Виготовлена Черкаськими художньо-виробничими майстернями Художнього фонду.

На білій мармуровій плиті викарбовано напис: "Тут стояв будинок, у якому в 1918 році містилася перша Рада робітничих, селянських та червоноармійських депутатів м. Черкаси".

На честь розташування штабу 38-ї армії в роки Великої Вітчизняної Війни (вулиця Університетська, 22)

Встановлена 1985 року на честь 40-річчя Перемоги У Великій Вітчизняній війні.

На металевій плиті напис: "У цьому будинку в серпні 1941 року розташовувався штаб 38-ї армії. Тут перебував письменник-воїн А.П.Гайдар".

Виготовлена Черкаськими художньо-виробничими майстернями Художнього фонду.

На честь екіпажу Броненосця НКВС (вулиця Громова, 2)

Встановлена у 1988 році.

На металевій плиті - зображення ордена Червоного Прапора та рельєфний напис: "На цьому місці у 1935-1941 роках стояв броненосець НКВС, нагороджений за оборону Черкас від німецько-фашистських загарбників орденом Червоного Прапора".

Автор - архітектор Ю.Ф.Сомиков.

Вулиця Ільїна (вулиця Ільїна, 269)

Дошка встановлена в 1967 році на честь Єпіфана Несторовича Ільїна (1894-1919), командира партизанського загону ім. Спартака, уродженця с.Яснозір'я (тепер Черкаського району).

На мармуровій плиті висічено напис: "Ця вулиця названа іменем Ільїна Є.Н. (1894-1919), активного учасника встановлення Радянської влади на Черкащині в 1918-1919 рр."

Вулиця Подолинського (вулиця Подолинського, 1)

Дошка встановлена в 1987 році на честь С.А.Подолинського, уродженця с.Ярославки Шполянського району Черкаської області.

Виготовлена в Київському творчо-виробничому об'єднанні "Художник".

На бронзовій плиті барельєф С.А.Подолинського та рельєфний напис:

"Цю вулицю названо іменем Сергія Андрійовича Подолинського (1850-1891), українського революціонера-демократа, одного з перших популяризаторів економічного вчення К.Маркса на Україні".

Вулиця Молоткова (вулиця Молоткова, 85)

Встановлена в 1967 році на честь В.М.Молоткова, Героя Радянського Союзу, який загинув у боях з гітлерівським и загарбниками під час визволення м.Черкаси у роки Великої Вітчизняної війни.

На мармуровій плиті напис: "В.М.Молотков (1922-1943), Герой Радянського Союзу. Загинув смертю хоробрих у боях за визволення м. Черкаси".

Вулиця Поднєвича (вулиця Поднєвича, З/1)

Встановлена в 1967 році. На мармуровій плиті зірка Героя Радянського Союзу, лавровий вінок та викарбуваний напис: "В.А.Поднєвич (1923-1943 рр.), Герой Радянського Союзу, загинув смертю хоробрих у боях за визволення м.Черкаси".

Вулиця Фрунзе (вулиця Фрунзе, 1)

Встановлена в 1987 році на честь відомого діяча Комуністичної партії і Радянської держави. Виготовлена в Київському творчо-виробничому об'єднанні "Художник".

Бронзова плита з барельєфним портретом М.В.Фрунзе та рельєфним написом: "цю вулицю названо іменем Михайла Васильовича Фрунзе (1885-1925), професійного революціонера, активного діяча Компартії та Радянської держави".

Вулиця Хоменка (вулиця Хоменка, 2)

Встановлена в 1975 році на честь Г.С.Хоменка, Героя Радянського Союзу, який загинув при визволенні Черкас у роки Великої Вітчизняної війни.

На гранітній плиті викарбувані зображення танків, зірки Героя Радянського Союзу й напис: "Ця вулиця названа іменем Героя Радянського Союзу Гната Степановича Хоменка (1914-1943), який загинув смертю хоробрих за визволення м. Черкаси".

Автор - архітектор Г.А.Урсатій.

Вулиця Пальохи (вулиця Пальохи, 1)

Встановлена в 1987 році на честь С.Н.Пальохи.

На бронзовій плиті барельєфний портрет С. Н.Пальохи та рельєфний напис: "Пальоха Сергій Наумович (1902-1984). В роки Великої Вітчизняної війни – секретар підпільного райкому Компартії України та комісар Черкаських партизанських загонів. Його іменем названа ця вулиця".

Автори: скульптор С.Й.Грабовський, архітектор Ю.Ф.Сомиков.

Вулиця Лазарева (вулиця Лазарєва, 6)

Встановлена в 1987 році на честь Ф.Ф.Лазарєва, Героя Радянського Союзу, який загинув у боях за визволення Черкас у роки Великої Вітчизняної війни. Виготовлена в Київському творчо-виробничому об'єднанні "Художник".

На бронзовій плиті барельєфний портрет Ф.Ф.Лазарєва, зображення зірки Героя Радянського Союзу, лаврової гілки та рельєфний напис: "1922-1943. Цю вулицю названо іменем Героя Радянського Союзу Федора Федоровича Лазарєва, який загинув смертю хоробрих в боях за визволення міста Черкас в 1943 році".

Вулиця Вербовецького (вулиця Вербовецького, 52)

Дошка відкрита у 1967 році в пам'ять про С.П.Вербовецького, активного учасника боротьби за встановлення влади Рад у Черкасах, робітника цукрорафінадного заводу.

У 1987 році замінена новою. На бронзовій плиті барельєфне зображення С.П.Вербовецького та рельєфний напис: "С.П.Вербовецький (1885-1919)".

Герою Радянського Союзу В.В.Чіковані (1919-1944) (Вулиця Смілянська, 33)

Відкрита у 1967 році.

На сірому мармурі бронзове рельєфне зображення В.В.Чіковані і рельєфний напис: "При штурмі цього будинку в боях за визволення м.Черкаси здійснив подвиг Герой Радянського Союзу Вахтанг Чіковані (191991944)".

Автори: скульптор С.Й.Грабовський, архітектор Ю.Ф.Сомиков.

Вулиця Чіковані (Вулиця Чіковані, 23/1)

Встановлена 1985 року на честь В.В.Чіковані, учасника визволення Черкас в роки Великої Вітчизняної війни, Героя Радянського Союзу.

На гранітній плиті викарбуваний напис: "Ця вулиця носить ім'я Героя Радянського Союзу Вахтанга Володимировича Чіковані, який відзначився в боях за визволення м.Черкас і під час Корсунь-Шевченківської битви".

Герою Радянського Союзу П.С.Битюцькому (1917-1941) (черкаський аеропорт)

Встановлена у 1987 році біля нового приміщення аеропорту на честь Героя Радянського Союзу Петра Степановича Битюцького, який загинув у бою з гітлерівськими загарбниками при обороні м. Черкаси у 1941 році.

На бронзовій плиті барельєфне зображення П.С.Битюцького і рельєфний напис: "У цьому районі 15 серпня 1941 року здійснив свій подвиг у повітряному бою з фашистами пілот-комісар 15 авіадивізії, Герой Радянського Союзу П.С.Битюцький"

Автори: скульптор С.Й.Грабовський, архітектор Ю.Ф.Сомиков.

Вулиця Гайдара (на території школи № 32)

Встановлена в 1986 році на честь письменника А.П.Гайдара, учасника громадянської та Великої Вітчизняної воєн. Виготовлена в Київському творчо-виробничому об'єднанні "Художник".

На бронзовій плиті у вигляді розкритої книги барельєф А.П.Гайдара та рельєфний напис: "Цю вулицю названо іменем Аркадія Петровича Гайдара (Голикова)( 1904-1941), дитячого радянського письменника, воїна часів громадянської та Великої Вітчизняної воєн".

Вулиця Василини

Дошка встановлена в пам'ять про П.К.Василину, радянського і партійного працівника, депутата Верховної Ради СРСР 1-го скликання, уродженця с.Леськи Черкаського району. Виготовлена в Київському творчо-виробничому об'єднанні "Художник".

На бронзовій плиті барельєф П.К.Василини і рельєфний напис: "Цю вулицю названо іменем радянського і партійного працівника, депутата Верховної Ради СРСР 1-го скликання, секретаря Кіровоградського підпільного райкому КП(б)У, замученого в Черкасах у застінках гестапо".

Герою Радянського Союзу О.П.Сурікову (1918-1943) (проспект Хіміків)

Встановлена на приміщенні прохідної об'єднання "Хімволокно" у 1967 році.

На мармуровій плиті барельєфний портрет О.П.Сурікова і викарбуваний напис: "Зупинися, друже! На цьому місці здійснив подвиг у 1943 році, підірвавши себе і ворогів останньою гранатою Герой Радянського Союзу Олексій Суріков".

Виготовлена Черкаськими художньо-виробничими майстернями Художнього фонду.

Вулиця Ватутіна

Дошка відкрита у 1967 році на розі вулиць Ватутіна і Громова. Встановлена на бетонному постаменті.