Смекни!
smekni.com

Особливості і характер сучасної культури (стр. 5 из 5)

Характерний момент у розвитку сучасної культури - поява і формування поряд із традиційним її образом, нового. Традиційний образ світової культури пов'язаний насамперед з ідеями історичної й органічної цілісності, уявленнями про традиції. Новий образ культури усе більше асоціюється з космічними, екологічними, етичними ідеями єдності Людства і його долі. Планетарні категорії висуваються на перший план так само, як і етичні.

Сьогодні усе більше людей приходять до усвідомлення неблагополуччя свого і сучасного життя взагалі і шукають вихід з існуючого стану. Рух "зелених", екологічні рухи, пошуки нової моральності, рухи за нову тілесність (натуропатичне харчування, музичний рух, йога, карате, різні форми медитації і т.д.) - усе це паростки альтернативної культури.

Сьогодні має місце формування нового типу культурної взаємодії, що включає відмову від спрощених раціональних схем вирішення культурних проблем. Усе більшого значення набувають здатності до розуміння чужої культури і точок зору, критичний аналіз власних дій, визнання чужої культурної самобутності і чужої істини, уміння включити їх у свою позицію і визнання правомірності існування багатьох істин, уміння будувати діалогічні відносини й іти на компроміс. Новий тип соціальної дії усе більше має потребу в культурних складових і повинен підкорятися логіці культурної комунікації.

Література

1. Барулин В.С. Социальная философия. Ч.2. - М.: Изд-во МГУ, 1993. - 240с.

2. Розин В.М. Введение в культурологию - М.: Международная педагогическая академия, 1994. - 104с.

3. Фромм Э. Психоанализ и этика - М.: Республика, 1993. - 415с.

4. Бердяев Н. "Самопознание", М., 1990.

5. Белый А. "Начало века", М., 1990

6. Белый А. "Между двух революций", М., 1990

7. Долгополов Л.К. "Андрей Белый и его роман "Петербург", Л., 1988

8. Блок А. "Десять поэтических книг", М., 1980

9. Русская поэзия XIX - начала XX в., М., 1987

10. Три века русской поэзии, М., 1968