Смекни!
smekni.com

Родрігес Веласкес (стр. 1 из 4)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Вінницький державний педагогічний університет

ім. М. Коцюбинського

Інститут історії, етнології і права

Кафедра всесвітньої історії

Індивідуальна навчально-дослідна робота

На тему:

„ РОДРІГЕС ВЕЛАСКЕС”

Вінниця 2008

План

Вступ

Севільський період

Мадридський період

Перша поїздка до Італії

Портрети 30-40 рр.

Друга поїздка до Італії

Пізній період

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Веласькес, Родрігес де Веласкес (Rodrigez de Silva Velasquez), іспанський художник, найбільший представник іспанського бароко.

Веласкес (Родрігес де Сильва Веласкес) був одним з найвідоміших живописців Іспанії. Придворний живописець Філіпа IV (з 1623 року) писав картини на релігійні, міфологічні (“Вакх”, близько 1628-1629 р.), історичні (“Здача Бреди”, 1634 р.) сюжети, сцени з народного життя (“ Сніданок “, близько 1617-1618 р.), острохарактерные портрети (“Інокентій X”, 1650 р.), груповий портрет (“Менины”,1656 р.), правдиві і поетичні сцени праці (“Пряхи”, 1657 р.). Живопис Веласкеса відрізняється сміливістю реалістичних спостережень, умінням проникнути в характер людей, загостреним почуттям гармонії, тонкістю і насиченістю колориту.

Перед образами, що викликаються художником, безпосередньо переживається почуття не зовнішнього, поверхневого зв'язку явищ, а відчуття зв'язку реальної; переживається почуття безперервного ланцюга, який сполучає істоту, що живе, з твором художника, не дивлячись на простір і час. Люди, тварини, рослини, елементи, видимі і невідчутні, - все живе у всій своїй активності і силі . Він вносить в свої картини те, що примушує кров циркулювати під шкірою, м'язи - напружуватися, всі частини тіла з їх кістками бути в гармонійному ладі, траву і листя– колисатися, хмари – мчати по небу . Справді, його творіння більш життєві, чим саме життя: у них всі її елементи розкривають себе безпосередньо і реально в одному невловимомусинтезі. Перед цими нерухомими особами, цими очима, немов відкритими на тіньові сторонидуху, перед цими житловими кімнатами, які наповнені напруженим життям мовчання, і перед цим нескінченним простором випробовуєш якусь незручність, галюцинацію, майже містичний жах.

Веласькес таємничий. Від його творінь виходить те таємниче в житті, що її підтримує і охороняє. І ця глибока, вища сила, як би що живе в творіннях художника, не тисне нас, а спонукає жити, думати, розуміти, одночасно виходить від нього і вабить до нього.

З глибокою упевненістю встановлює він якнайтонші відносини, які пов'язують одне явище природи з іншим.


Севільський період (1617-1623)

Самостійність виявилася вже в ранніх полотнах севільського періоду, створених в жанрі бодегонів (від іспанського bodegon– трактир, харчевня), що зображали мізерні сніданки, кухонні сцени з небагатьма напівфігурами. У цих творах з різкими світлотіньовими контрастами, важким і щільним живописом панують повні природної гідності народні типи, що запам'ятовуються (“Сніданок”, близько 1617-1618 гг, знаходиться в Ермітажі; схожа картина 1618-1619, знаходиться в Музеї образотворчих мистецтв в Будапешті; “Стара куховарка”, біля 1620 року, знаходиться в национальній Галереї Шотландії,Единбург; “Сніданок двох хлопців “, біля 1621 року знаходиться в музеї Велінгтоні).

“Сніданок”- це найраніша зі всіх відомих картин Веласкеса. Вона написана близько 1617-1618 рр. і зображає простих людей з народу. “Сніданок” належить до бодегонів в самому буквальному сенсі цього слова, бо зображена сценка відбувається в харчевні, куди старий з хлопчиками зайшли снідати. Старий тільки що зняв свій капелюх і шпагу, відв'язав білий комір і повісив їх тут же, на стіні. На людях скромний одяг з товстого, грубого сукна, білі полотняні коміри. На столі, покритому скатертиною, мінімум посуди – скляний стакан, фаянсова миска, ножик. Так само помірна і скромна їжа: декілька рибок, невеликий хлібець та два гранати. По звичаю країни до сніданку дають небагато вина, і кругле лице хлопчика, що підняв карафу з вином, розпливлося в задоволеній усмішці, зверненій до глядачів. Більш стримано поводиться хлопець, але і він виражає своє схвалення, красномовно піднявши великий палець правої руки. Злегка посміхається і старий, неквапливо приступаючи до трапези. По тому, з якою любов'ю і ретельністю написаний кожен предмет на столі, кожна складка на скатертині і на одязі, видно відношення художника до простих, бідно, але охайно одягнених людей, персонажів його картини. Веласкес цінує їх відчуття власної гідності, їх уміння задовільнятися небагато чим, щиро радіти скромному достатку.

Художник навмисно обмежив палітрунебагатьма, перважно сірими і коричневими тонами, проте чорнота щільних тіней привела до того, що звучність колірних відносин запущена контрастами темних фігур і білої скатертини. Участь кольору до ліплення об'ємних форм, взаємовідношення тіней і рефлексів поки що не використані в цій картині. Проте коли Веласкес відмітив, що скляний стакан із золотистим вином відкидає на скатертину не щільну, а напівпрозору тінь, що має у середині жовтий відтінок, - він так і написав її в картині.

Так, починаючи з перших бодегонів, Веласкес поступово, навпомацки шукав свій шлях від “тенебросів” до колориту. До жанру бодегонів відносяться і нечисленні ранні релігійні картини Веласкеса: “ Поклоніння волхвів” (1619, Прадо),” Христос в будинку Марфи і Марії”(близько 1620, Національна галерея, Лондон).

“Поклоніння волхвів” за своїми розмірами відноситься до картин, що писалися по замовленнях церков і монастирів. У трактуванні картини в простодушній переконаності і серйозності настрою - є глибока переконаність Веласкеса в реальності події, що зображається, але сама ця подія розуміється їм без жодного християнського спіритуализму. Так поздоровляти з новонародженим молоду матір, приносити дитині подарунки могли б і в селянських сім'ях Андалусії. У своєму трактуванні Веласкес не звертається до традиційної для сюжету екзотики: у волхвів немає ні тюрбанів з пір'ям, ні східного одягу; навіть дари, які вони тримають в руках- срібні кубки, - вироби севільських ремісників. Неодмінно, те що прототипами всіх образів в картині“Поклоніння волхвів” були обличчя, узяті художником з оточуючого його реального життя. В образі молодого волхва із смуглявим обличчям і горбатим но-сом можна угледіти натурника типа, цигана, яких немало в Севільї. Риси обличчя Ісуса абсолютно портретні, в них немає нічого божественного, не дивлячись на слабке свічення німба у біля його тім’ячка Особливо цікавий образ Марії. Її красиве здоровою красою обличчя позбавлене і святості і аристократизму.Можливо ,моделлю тут була севільська селянка, в чому також переконують згрубілі від роботи грона дуже великих рук, якими вона бережно підтримує немовля. Дія відбувається серед руїн. Крізь проліт арки видно вечірнє південне небо, гористий схил і густе листя дерев. У затемненому приміщенні промені падаючого світла різко виявляють об’єми фігур і осіб, сильно ліплять рельєфи складок на тканинах одягу. Тут Веласькес використовує ще прийоми “тенебросо”.

Проте в “Поклонінні волхвів “ є свої живописні особливості. Не дивлячись на загальний темний тон, картину відрізняють від коричнево-сірої гамми бодегонів пошуки яскравих і різноманітних кольорів. У Марії рожева з сріблястими відтінками кофта і зеленовато-синя спідниця; у Ісуса-темно-блакитна стрічка і жовта ковдрочка; у африканца яскраво-червоний плащ; у уклінного волхва плащ табачно-жовтого кольору надітий поверх блакитного одягу. Подекуди на кольорових тканинах тіні покладені звичайною важкою темно-сірою фарбою, але жовта ковдра і особливо рожевий одяг Марії написані абсолютно інакше. У ній немає зовсім чорноти; на гребенях складки світло-рожеві, сріблясті, в поглибленнях червоні, темно-яскраво-червоні.

Ще до переїзду до Мадрида, в севільський період, Веласкес проявляв інтерес до колористических проблем і в своїх бодегонах ставив певні завдання, спираючись на досвід іспанських і фламандських майстрів. Тому швидке зростання колористического майстерності Веласькеса в Мадриді було багато в чому підготовлене його ранньою творчістю (“Кузня вулкана”, “Меніни”, “Пряхи” і ін.).

Мадридський період (1623-1649)

Життя в Мадриді відкрило Веласкесу можливість уважного вивчення цінних королівських зборів живопису . Близькість з іспанською культурною елітою, зустрічі з тим, що відвідав в 1628 році Мадрид Рубенсом, перша поїздка до Італії (1629 – 1631 рр.) сприяли розширенню його художнього кругозору. У незвичайних для іспанської традиції картинах на античні сюжети (“Вакх” або “Пьяниці”,1628-1629, “Кузня Вулкана”, 1630 - обидві в Прадо), міфологічні образи сполучені з сценами, наближеними до реальності.

Сюжетом для картини “Кузня Вулкана” послужив один з міфів. Веласкес ускладнив психологічний зміст своєї картини, вибравши сюжетом момент міфу, що оповідає про появу Аполлона, і ефект, здійснений його повідомленням на присутніх. Разом з тим Веласкес підсилив побутову конкретність обстановки, прибравши вулкан з пейзажу і замінивши печеру інтер'єром звичайної іспанської кузні. Чудово написане велике вогнище в глибині кузні. Загальна тональність картини приглушена: у світло-коричневу гамму художник вводить червонуваті, помаранчево-жовті, бурі відтінки, які з найбільшою інтенсивністю звучать в темно-золотисто-жевтому плащі Аполлона, в червоно-жовтому розжареному листі заліза і в червоно-рожево-жовтому полум'ї сурми. Веласкес розробляє для кожного персонажа жести, рухи і міміку відповідно до його внутрішнього стану . Зобразивши молотки застиглими в різних положеннях в руках ковалів, Веласкес підкреслив цим, що робота була раптово перервана новиною, повідомленої Аполлоном. Художник скористався описом зовнішності Вулкана в міфології і це дало йому можливість відкинути канони академізму в передачі пропорції людського тіла. Хоча ноги бога - коваля затулені ковадлом і глядачу видно лише гола верхня половина фігури, художник так переконливо написав злегка викривлений тулуб і нерівно підняті плечі, що створилося повне враження про кульгавість Вулкана.