Смекни!
smekni.com

Історія розвитку танцю модерн (стр. 4 из 5)

Окремо хотілося б зупинитися на породженні радянського мистецтвознавства, терміну "естрадний танець". І хоча дослідженню цього напрямку танцювального мистецтва присвячені багато робіт, вважається, що цей термін відображає, насамперед , місце, де виступає виконавець. Тобто не сцена театру, а площадка чи вар'єте концертного залу. У поняття "естрадний танець" входять і стилізації народних танців, спортивні танці, демиклассика, танці в стилях побутової хореографії, степ, у даний час на естраді ми бачимо досить багато постановок, вирішених засобами джазового чи танцю танцю модерн. Таким чином, поняття " естрадний танець" поєднує досить багато напрямків хореографічного мистецтва. Однак у даний час у багатьох університетах і інститутах культури і мистецтва відкриті відділення саме "естрадного" танцю. На жаль, нічого з цією термінологічною плутаниною зробити не можна.

Нове в педагогіці сучасного танцю

Перше видання книги В.Ю. Нікітіна "Модерн-джаз танець: історія, методика, практика", побачило світло в 2000 році завдяки видавництву "ГИТИС". За короткий час ця книга став бібліографічною рідкістю, тому що відразу ж залучила до себе увага педагогів і виконавців, що займаються сучасним танцем, як перше, і поки єдине, практичне посібник з модерн-джаз танцю російською мовою .

Сьогоднішнє видання - друге, доповнене й оброблене - зажадала сама практика. Друге видання виходить у потрібний момент, оскільки інтерес до сучасної хореографії неухильно підвищується. Дилетантизм і недолік інформації в сучасному танці необхідно перебороти. Особливо на периферії.! Але спеціальної літератури, на жаль немає. Особливо це стосується сучасних напрямків хореографії. За багато років вийшло усього кілька методичних посібників, і в основному це переклади західних підручників. А західні підручники часто страждають одним дуже великим недоліком: відсутністю методичної частини. На жаль, педагоги і балетмейстери країн СНД, у силу сформованої системи хореографічного навчання в основному, у свій час, у чи інституті коледжі, займалися тільки класичною і народною хореографією. Зараз у програму навчання введені нові предмети, такі як джаз танець і танець модерн, диско й інші. Якесь представлення про нові напрямки сучасного танцю є, але дуже висока потреба в практичній, навчальній літературі.

Книга Вадима Юрійовича коштовне саме як практичне керівництво. Не теоретизування, не наукова праця, наукова праця він пише зараз - докторську дисертацію з проблем композиції в сучасній хореографії. Це - теорія. А в пропонованій книзі - чистої води практика. Відкривши неї, можна довідатися знати, як будуватися урок модерн-джаз танцю, які розділи уроку існують, ознайомитися з термінами. Терміни модерн-джаз танцю, на відміну від франкомовної термінології класичного балету - практично усі на англійському. У книзі приводитися словник, що допоможе розібратися в термінології. Особливу цінність представляють малюнки, що ілюструють кожен урок, їхній більш шестисот. В другому виданні значно розширена глава, присвячена розвитку сучасного танцю, описані основні етапи розвитку модерн-джаз танцю. У цій главі робиться спроба дати класифікацію основних напрямків сучасної хореографії, їхній взаємозв'язок і взаємовплив. В другій частині книги - методика викладання, причому важливе місце в цій главі відведено побудові процесу навчання педагогів. Третя частина - практична. У ній записані 30 уроків модерн-джаз танцю для різних рівнів підготовки.

У хореографії країн СНД у даний час відбувається приблизно тій же саме, що відбувалося в Америці в 50-60 роки: ламаються традиції, звичні стереотипи, хореографи стали вільні у своїй творчості. Перше нагромадження інформації відбулося, ми вже знаємо, що таке джаз, що існує модерн, але щоб просуватися далі - інформації дуже не вистачає, і цей найбільший недогляд. У США видається порядку 3-4 національних танцювальних журналів. У "Dance magazіne" десятки сторінок присвячуються усім світовим семінарам, школам, фестивалям. Там друкуються адреси педагогів, місць, де можна придбати навчальні посібники і відеокасети.

У нас поки усі йде знизу. Інфраструктура аматорського мистецтва в Росії склалася ще в радянські часи. У кожнім місті, у кожнім селищі є будинку культури, клуби - вони працюють, діють, туди йде молодь, діти. І в основному як не парадоксально, найбільшим попитом користається саме мистецтво хореографії. Чому склалася така ситуація? Багато видів аматорського мистецтва зараз не затребувані: на хор нікого калачем не заманиш, фотографією народ теж не особливо захоплюється, та й у драмгуртки не прагне. Що залишилося? Хореографія! Вона живе і буде жити - танець мистецтво вічне.

Автор навіть не претендує на які-небудь голосні слова про свою книгу. Тому що тільки по книгах хореографію вивчити неможливо. Ціль цієї книги - зробити допомога для педагогів. Допомогти їм знайти щось своє, індивідуальне. Щоб вони помножили ті знання, що у них є, щоб змогли класифікувати, зрозуміти методику. На ці методичні "полички", дані в книзі В.Нікітіна, уже кожен педагог самостійно покладе той матеріал, яким він володіє. Тому що часто буває боляче дивитися, як хореографи в силу відсутності інформації, від того, що ніде не бувають, "винаходять велосипед". Створюють щось, як їм здається, не схоже ні на що відоме, сповнюються впевненістю, що сказали нове слово в хореографії. Потім приїжджає на фестиваль більш-менш високого рангу - і виявляється, що чесно самостійно відкриті ними прийоми вже давно відкриті незалежно від них. Це дійсно важке розчарування, після якого керівники танцювальних колективів часто плачуть, не соромлячись сліз. Уявіть собі: колектив у провінційному місті йшов "на ура", усі там любили їх, їм аплодували, запрошували на районний огляд як найкращих ! А тут, на міжнародному конкурсі, вони раптом виявляються на самім останнім місці... І всі тому, що не з чим порівнювати.

Висновки

Один з напрямків танцю потсмодерн є хіп-хоп. При пошуку матеріалу для курсової роботи було знайдено цікавий матеріал про одну з версій виникнення цього танцю.

Тому замість висновків автор роботи вирішив розглянути саме цю версію (можливо, вона не є дуже правдоподібною, але - чому б і ні?).

Є цікава думка, що виникнення цього танцю почалося ще з часів Київської Русі.

Татаро-монгольский хан вирішив напасти на Київ і непогано погуляти, а потім все життя, що залишилося, тусуватися за рахунок West-side'cькoгo князя Ігоря. Нашому князю це, звичайно, не сподобалося, і за такі конкретні наїзди він вирішив гарненько провчити самовпевнених басурманів. Набили стрілу в чистому полі і стали збирати братву, в обумовленому місці і в призначений час обидва клани зійшлися для розборок.

Сам хід битви переказувати не будемо, скажемо лише, що за всіма цими подіями спостерігав літописець. Імені його історія не знає, але він залишив прекрасний римований твір "Слово о полку Ігоревім". Звичайно, ця розповідь і ця подія не може претендувати на право відкриття хіп-хоп культури, але все таки: твір з'явився - дорога була прокладена. Батьком "gangsta rap'у" є не всім відомий 1се-Т. Писати "G-lyrіcs" почав Т.Г. Шевченко, задовго до того, як вищезазначений чорний братик народився.

Пам'ятайте, в США була організована "партія самооборони Чорна Пантера", яка боролася проти расової дискримінації чорношкірого населення? Так от, Шевченко писав якраз про дискримінацію з боку Російської Імперії. В своїй ліриці Шевченко закликав український народ піднятися на боротьбу за свободу. Писав про жорстокість поміщиків, про расизм. І хто взагалі сказав, що його вірші варто читати з виразом? Ми вважаємо, що його лірика повинна мати характер жорсткої начитки. Тарас володів майстерністю жорсткого речитативу. Ось один з уривків: