Смекни!
smekni.com

Історія розвитку танцю модерн (стр. 5 из 5)


Світ брудного світла,

Світ брудного сяйва,

Тихо обгортає мозок мій та твій,

Ти іще не відчуваєш,

Що тебе чекає завтра,

Ти іще не відчуваєш,

Що вже час рушати в бій.

Теореми, фразерози,

Капають з лиця, як сльози,

Розчиняючись в землі,

На якій всихаєм ми.

Всі, шикуючись в шеренгу,

Йти готові до могил,

Руки вгору, руки вгору.

В жодній країні хіп-хоп не досягав такої популярності, як на Україні. У нас навіть на грошах друкуються зображення великого поета, а вже про кількість пам'ятників йому я і не говорю. До речі, хлоп'ята з групи "Танок на майдані Конго" просікли цю фішку і зробили кавер-версію його вірша "Мені тринадцятий минало". Хто не чув цей трек, тому раджу послухати. Називається він "Ото таке" і випущений на дебютному диску групи "Зроби мені хіп-хоп".

Також безліч інших віршів Шевченка накладаються на хоповий біт. А ім'я і по-батькові Шевченка - Тарас Григорович - дало назву першому елементу граффіті.. Перші букви імені і по батькові разом вимовляються "ТеГе". Пізніше чорні жителі американських гетто (вони явно були не в ладах з українською мовою, та і вимова була жахлива) викинули останню голосну - вийшло "ТеГ".

До речі, граффіті тоді було дуже популярне в України. Будинки, зсередини і зовні, прикрашалися різноманітними візерунками. Малювалися вони переважно на стінах. Пригадаємо такий елемент хіп-хопу, як ді-джєїнг. Першими хіп-хоп ді-джеями були кобзарі. Вертушок і мікшерського пульта у них у той час, звичайно, не було, і музичним інструментом була кобза або який-небудь інший інструмент. І ось, виходили ці кобзарі на вулицю, грали і читали лірику Шевченка або яких-небудь інших українських поетів. Іноді кобзар тільки грав, а вірші читав хтось інший. Так з'явилися перші ді-джей і МС. Пізніше систему "Mixmауstra Kobzara & МС Ostapa1 застосували наші чорношкірі брати. Дядько КулХерк вивалював свою саунд-систему в парк або просто на вулицю і грав, при цьому викрикуючи в натовп усілякі віршики. Потім ці вірші замість нього викрикували МС.

Що стосується breakdanc'у, то тут пальма першості також належить нам. На 7-ому міжнародному фестивалі хіп-хоп культури "IN DA HOUSE" проходив дружній баттл - "Київ/Чернігів проти Харкова" - так от, один учасник команди "Ultra Beat" станцював гопак. І якщо добре придивитися, то всі українські танці нагадують елементи breakdanс'у, а божевільні стрибки і сальто - це зовсім не елементи капоейри, а всього лише український народний танець. В плані fashion'a наші теж не підкачали. Думаєте, звідки у хіп-хоперів узялася мода на широкі штани і величезних розмірів футболки? Широченні козацькі шаровари і запаморочливих розмірів сорочки є першоджерелами всього Hip Hop fashion'a . А про екстремальні види спорту і говорити нічого: чого коштують стрибки через багаття - адреналін, скажу я вам, просто тисне на мозок.

Напевно, виникне питання: "Як же тоді наша національна культура потрапила на захід?" Так дуже просто. В кінці 19 сторіччя велика кількість українців іммігрувала до Канади. А звідти вони вже розбрелися хто куди. Хто залишився в Канаді, а хто поїхав в США. Природно, що знаходячись на території цих держав, українці дотримувалися своїх традицій і зберегли нашу культуру і побут, а хитрі чорношкірі братики перейняли нашу культуру і обізвали її хіп-хопом. Оце і є (не зовсім звичним) висновком курсової роботи.

Перелік використаної літератури

1. ЖакДалькроз "Ритм, его воспитательное значение для жизни и искусства". 6 лекций СПб 1912 год.

2. В. Тейдер "Истоки импрессионизма в балете" статья в сборнике "Музыка и хореография современного балета" с.66 Л."Музыка" 1987 г.

3. В.Ю. Нікітін. Модерн-джаз танец: история, методика, практика». Первое издание книги, «Модерн-джаз танец: история, методика, практика». - Изд. «ГИТИС». - 200.

4. Васильева-Рождественская М. В. Историко-бытовой танец: Учеб. пособие. М.: Искусство, 1987

5. Тамара Степановна Ткаченко, “Народный танец”

6.К. Василенко, Украинские танцы на клубной сцене.

7. Рубаненко А.М. Танец длинною в жизнь. Монография. = Новгород; ННГАСУ, 2—1.

8. Рубаненко А.М. Танец в межэтнической коммуникации. Межэтническая коммуникация в современном социокультурном пространстве // Материалы международного научно-практического семинара. Ш-я междунароная научно-практическая конференция по региональной культуре. Тезисы доклада. – Новгород. 200.

9. Рубаненко А.И. Культуротворческий потенциал свободного танца. //Человечество в ХХ веке индикаторы развития. Новгород:-2001.

10. Филиппова Л.В., Рубаненко А.М. Спонтанный тпнец как вид телесной культуры. Монография. –Новгород. 2001.