Смекни!
smekni.com

Вклади культури і мистецтва XX століття у світову цивілізацію (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти і науки Російської Федерації

Федеральне агентство з освіти

Філія державного освітнього закладу

Вищої професійної освіти

Реферат

На тему:

"Вклади культури і мистецтва XX століття у світову цивілізацію"

З дисципліни:

"Світова культура і мистецтво"

Анапа-2008


Зміст

Введення

1. Російське мистецтво початку XX століття

1.1 Скульптура

1.2 Архітектура

1.3 Живопис

1.4 Література

1.5 Театр. Музика. Балет

2. Російська культура початку XX століття

2.1 Просвітництво

2.2 Наука

3. Авангардизм у мистецтві XX століття

4. Тенденції моди XX століття

5. Радянський кіноавангард 1920-х років

6. Французький кіноавангард 1920-х років

Висновок

Список літератури


Введення

Культура одна з найважливіших сфер суспільного життя.У понятті "культура" людина і його діяльність виступають, як синтезуюча основа, оскільки сама культура є творіння людини, результат його творчих зусиль. Але в культурі людини не тільки чинне, але й саме змінюється.

Предмет історії культури має свій зміст і специфіку в низці історичних дисциплін. Історія культури передбачає, перш за все, комплексне вивчення різних її сфер - історії науки і техніки, освіти і громадської думки, фольклористики та літературознавства, історії мистецтва і т.д.по відношенню до них історія культури виступає як узагальнююча дисципліна, яка розглядає культуру цілісною системою в єдності та взаємодії всіх її галузей.

Початок XX ст. стали надзвичайно плідним періодом у розвитку вітчизняної культури. Духовне життя суспільства, відображаючи ті стрімкі зміни, які відбулися у країни на рубежі двох століть, бурхливу політичну історію Росії в цю епоху, відрізнялася винятковою багатством і різноманітністю. "У Росії на початку століття був справжній культурний ренесанс, - писав Н.А.Бердяєв. - Тільки що жили в цей час знають, який творчий підйом був у нас пережитий, яке віяння духу охопило російські душі". Творчість російських вчених,діячів літератури і мистецтва внесло величезний внесок у скарбницю світової цивілізації.


1. Російське мистецтво початку XX століття

1.1 Скульптура

Шляхи розвитку російської скульптури XX століття були багато в чому визначені її зв'язками з мистецтвом передвижників. Саме цим пояснюється її демократизм і змістовність.

Скульптори беруть активну участь у пошуках нового, сучасного героя.Більш різноманітними стають матеріали: застосовуються не тільки мармур і бронза, як раніше, але і камінь, дерево, майоліка, навіть глина. Робляться спроби впровадити в скульптуру колір. У цей час працює блискуча плеяда скульпторів - П. П. Трубецькой, А. С. Голубкіна, С. Т. Коненков, А. Т. Матвєєв.

На мистецтві Ганни Семенівни Голубкіної (1864-1927) лежить печать її часу. Воно підкреслено натхненно і завжди глибоко і послідовно демократично. Голубкіна - переконаний революціонер.Її скульптури "Раб" (1905, ГТГ), "Той, хто йде" (1903, ДРМ), портрет Карла Маркса (1905, ГТГ) - природний відгук на передові ідеї сучасності. Голубкіна - великий майстер психологічного скульптурного портрета.І тут вона залишається вірною собі, з однаковим творчим підйомом працюючи над портретами і Великого письменника ("Лев Толстой", 1927, ГРМ), і простої жінки ("Марія", 1905. ГТГ).

Особливим багатством і різноманітністю стіліческіх і жанрових форм відрізняється скульптурне творчість Сергія Тимофійовича Коненкова (1874-1971).

Його робота "Самсон, що розриває узи" (1902) навіяна титанічними образами Мікеланджело."Робочий-бойовик 1905 Іван Чуркін" (1906) - це уособлення незламної волі, загартованої у вогні класових битв.

Після поїздки до Греції в 1912р., Подібно В. Сєрову, він захоплюється древньої архаїкою. Образи язичницької давньогрецької міфології переплітаються з образами давньослов'янської міфології.Абрамцевских ідеї фолькллерності втілилися також у таких роботах, як "Велікосіл", "Стрибог", "Старічек" та ін "Жебрачка братія" (1917) сприймалася як що йде в минуле Росія.Вирізані з дерева фігури двох жебраків бідолашних мандрівників, згорблених, кострубатих, закутаних в лахміття, одночасно реалістичні і фантастичні.

Традиції класичного ліплення відроджував Іван Тимофійович Матвєєв (1878-1960), учень Трубецького в Московському училищі.Він разработалмінімум основних пластичних тим в мотивах оголеної фігури.Найбільш повно пластичні принципи Матвіївської скульптури розкриваються в образах юнаків і хлопчиків ("Сидячий хлопчик", 1909, "Сплячі хлопчики", 1907, "Юнак", 1911, і ряд статуй, призначених для одного з паркових ансамблів в Криму).Античні легкі вигини фігур хлопчиків у Матвєєва поєднуються зі специфічною точністю поз і рухів, що нагадують полотна Борисова-Мусатова. Матвєєв у своїх роботах втілив сучасну спрагу гармонії в сучасні художні форми.

1.2 Архітектура

Архітектура як вид мистецтва в найбільшою мірою залежить від соціально-економічних відносин.Тому в Росії в умовах монополістичного розвитку капіталізму вона стала зосередженням гострих суперечностей, що призвело до стихійної забудови міст, що завдало шкоди містобудування і перетворило великі міста в монстри цивілізації.

Високі будівлі перетворили внутрішні двори в плохоосвещаемие і провітрювані колодязі. З міста витіснялася зелень. Грімассаобразний характеру набула диспропорція між масштабами нових споруд та старої забудови.У той же час з'являються промислові архітектурні споруди - заводи, фабрики, вокзали, пасажі, банки, кінематографи.Для їх спорудження застосовувалися новітні планувальні та конструктивні рішення, активно застосовувався залізобетон і металеві конструкції, що дозволяє створювати приміщення, в яких одночасно перебувають великі маси людей.

Що стосується стилів в цей час?!На ретроспективно-електричному тлі виникли нові течії - модерн і неокласицизм. Перші прояви модерну відносяться до останнього десятиріччя 19 століття, неокласицизм формується в 1900-х р.

Модерн в Росії принципово не відрізняється від західного.Однак, чітко простежувалася тенденція до змішання модерну з історичними стилями: Ренесансу, Бароко, Рококо, а також давньоруських архітектурних форм (Ярославський вокзал у Москві). У Петербурзі були поширені варіації скандинавського модерну.

У Москві основним представником стилю модерн був архітектор Федір Осипович Шехтель (1859-1926), він побудував будинок МХАТу і особняк Рябушинського (1900-1902) - твори найбільш типові для чистого модерну. Його ж Ярославський вокзал - зразок стіліческі змішаної архітектури.В особняку Рябушинського архітектор відходить від традиційних заданих схем побудови і використовує принцип вільної асиметрії. Кожний з фасадів скомпонований по-своєму.Будівля витримано у вільному розвитку обсягів, і своїми виступами нагадує рослину, пускає коріння, це відповідає принципу модерну - надавати архітектурної споруди органічну форму.З іншого боку особняк досить монолітний і відповідає принципу буржуазного житла: "Мій дім - моя фортеця".

Різнохарактерні фасади об'єднує широкий мозаїчний фриз із стилізованим зображенням ірисів (рослинний орнамент характерний для стилю модерн).Характерними для модерну є віконні вітражі. У них і в оформленні будівлі переважають примхливо-примхливі види ліній. Ці мотиви досягають апогею в інтер'єрі будинку. Меблі й декоративне оздоблення виконано за проектами Шехтеля.Чергування похмурих і світлих просторів, велика кількість матеріалів, що дають химерну гру відображення світла (мармур, скло, поліроване дерево), пофарбований світло віконних вітражів, асімітрічное розташування дверних прорізів,які змінюють напрямок світлового потоку - все це реальність перетворює на романтичний світ.

У ході розвитку стилю у Шехтеля з'являються раціоналістичні тенденції. Торговий дім Московського купецького суспільства в Мало Черкаському провулку (1909), будинок друкарні "Ранок Росії" (1907) можна назвати предконструктівістскімі.Основний ефект складають засклені поверхні величезних вікон, округлені кути, які надають будівлі пластичність.

Найбільш значними майстрами модерну в Петербурзі були Ф. І. Лідваль (1870-1945, готель "Асторія". Азовсько-Донський банк) І.М.Лялевич (будівля фірми "Мертекс" на Невському проспекті).

Неокласицизм був суто російським явищем і мав найбільше поширення в Петербурзі в 1910р.Цей напрямок ставило собі за мету відродити традиції російського класицизму Казакова, Вороніхіна, Захарова, Россі, Стасова, Жилярді другої половини 18 і першої третини 19в.

Лідерами неокласицизму були І. А. Фомін (1872-1936; особняк А. А. Половцева на Кам'яному острові в Петербурзі) В.Шуко (житлові будинки), А. Таманян, І. Жолтовський (особняк Г. А. Тарасова в Москві). Вони створили багато видатних споруд, що відрізняються гармонійністю композицій, вишуканістю деталей. З неокласицизмом змикається творчість Олександра Вікторовича Щусєва (1873-1949).Але він звертався до спадщини національного російського зодчества 11 - 17 століть (іноді цей стиль називають неорусский стиль). Щусєва були побудовані Марфа-Маріїнська обитель і Казанський вокзал у Москві. При всіх перевагах неокласицизм був особливим різновидом у вищій формі ретроспектівізма.

Незважаючи на якісність архітектурних споруд цього часу потрібно відзначити, що російська архітектура і інтер'єр не змогли звільнитися від основного пороку еклектизму, особливий новий шлях розвитку не був знайдений. Названі напрями отримали більше чи менше розвиток після жовтневої революції.


1.3 Живопис

В історії російської культури початок XX ст. отримав назву "срібного століття" російської культури, який починається "Світом мистецтва" і закінчується символізмом."Світ мистецтва" - це організація, що виникла в 1898 р. і об'єднала майстрів високої художньої культури, художню еліту Росії тих часів. У цьому об'єднанні брали участь майже всі відомі художники - А. Бенуа, К. Сомов, Л. Бакст, Е. Лансере, А. Головін, М. Добужинський, М.Врубель, В. Сєров, К. Коровін, І. Левітан, М. Нестеров, М. Реріх, Б. Кустодієв, К. Петров-Водкін, Ф. Малявін, М. Ларіонов, Н. Гончарова та ін