Смекни!
smekni.com

Фізкультура і здоровий спосіб життя (стр. 5 из 6)

По-третє, головним мотивом при виборі виду спортивних занять повинні бути оздоровчі потреби майбутнього спортсмена, а не які-небудь міркування. При цьому важливо враховувати дії на організм різних видів спорту. Є види спорту, що забезпечують всесторонній і гармонійний розвиток організму. Плавання, бігові види легкої атлетики, стрибки з жердиною, художня, ритмічна і спортивна гімнастика, веслування, спортивні ігри, лижні гонки, стрибки у воду, стрибки на лижах з трампліну, атлетична гімнастика, альпінізм і туризм не вимагають додаткових занять яким-небудь іншим видом фізичних вправ. Разом, з тим деякі види спорту самі по собі не можуть забезпечити оздоровчого впливу на весь організм. До них відносяться, перш за все, шахи і шашки — фізичного навантаження в них немає, а ось розумова, психічна напруженість підвищена до межі. Щоб виповняти однобічність впливу цих видів спорту на організм, необхідні додаткові і систематичні заняття яким-небудь видом фізичних вправ або ще одним, але атлетичним видом спорту.

Проте і деякі атлетичні види спорту також потребують додаткових занять з метою корекції однобічності їх дії на організм. Таке веслування на байдарках і особливо на каное. Початковий перекіс, що складається при веслуванні на каное, вимагає використання таких вправ, які робили б вирівнюючий, коригуючий вплив.

Аналогічна, хоч і менш виражена, ситуація відмічається і при заняттях фехтуванням, а також метанням і штовханням ядра — однобічність дії цих видів спорту вимушує для досягнення оздоровчого ефекту займатися фізичними вправами, що виконують гармонізуючу функцію. Як показують наші дослідження, при цьому не тільки усуваються вади у фізичному розвитку тих, що тренуються, але і поліпшуються їх спортивні результати. Таким чином, те, що корисне для здоров'я, виявляється кінець кінцем вигідним і для тренувального процесу.

По-четверте, почавши систематичне тренування і досягнувши в ній певних результатів, що . благотворну дію на організм, припиняти заняття спортом не можна. Тим часом, нерідко саме так поступають ті спортсмени, які, досягнувши завдяки наполегливій праці великих або менших висот в спорті, але будучи не в змозі надалі скласти конкуренцію своїм молодим суперникам (або через якихось інших причин), різко припиняють тренування. Слідством цього закономірно серйозні порушення, що розвиваються, в стані здоров'я. до межі обмін речовин, налаштований на забезпечення великих енергетичних витрат, за відсутності цих витрат виявляється не тільки не потрібним, але і шкідливим. Що формується при цьому стан яскраво описаний видатним атлетом сучасності Ю.П. Власовим в його книгах. Тому, одного разу почавши заняття спортом і укріпивши шляхом систематичних тренувань своє здоров'я, потрібно продовжувати їх все життя — зрозуміло, в посильних до лід. Уявлення про те, що заняття спортом в молодості є оздоровчим капіталом, відсотками з якого можна жити і надалі, невірно, підкреслює відомий фізіолог професор І. Неккер. Оздоровчий результат ми одержуємо лише в тому випадку, якщо цей капітал у нас весь час обновляється.

По-п’яте максимум оздоровчого ефекту від занять будь-якими фізичними вправами, а спортом, що вимагає максимальної напруги сил, - особливо, ми одержимо в тому випадку, якщо весь устрій свого життя підпорядкований до оздоровлення. Розумний спосіб життя, включаючий інтелектуальну і фізичну працю – працю важлива умова примноження здоров’я. Підкреслимо: як навчання, так і фізична робота повинна давати хороші, достатньо великі навантаження; займатися ними потрібно і повною самовіддачею — тільки така діяльність стимулює розвиток здібностей організма. Впорядкований розпорядок дня, розумно організоване чергування занять, що забезпечує зміну різних видів діяльності, а отже, і активний відпочинок за рахунок такого чергування, достатні, сон, контрольовані психоругуляційні емоційні реакції, що допомагають спілкуванню з оточеннями, - все це умови, які дозволяють добитися найбільших результатів від занять фізичними вправами і спортом і закласти в молодості міцний фундамент здоров'я, високого творчого потенціалу і щасливого, цікавого життя.

2. Резерви здоров’я

“Легше попередити, ніж лікувати” – цього правила додержувалися визнані медики від Гіппократа до наших днів.

Багато хвороб зумовлені тіньовими сторонами технічного прогресу: гіподинамією, нервовими перевантаженнями, надмірним харчуванням, поганими звичками.

Всі ці небезпеки хвилюють багатьох людей, і вони небезуспішно шукають та застосовують різні природні засоби боротьби з хворобами й запобігання їх. Біг з підцюпцем і заняття спортом, масовий туризм і психологічний аутотренінг, ранкову гімнастику і цілорічне плавання. З’явилися численні клуби любителів бігу, “моржів”, водного і гірського туризму. Існує ще такий найпростіший і найдоступніший, що не вимагає ніяких пристосувань і особливої фізичної підготовки, засіб, як звичайна ходьба. Ходьба може бути лікувальною і просто для втіхи, вона зміцнює і заспокоює нерви, поліпшує роботу мозку і рятує від зайвої ваги.

Олімпійський чемпіон з ходьби на 50 км., Крістоф Хонс на запитання кореспондента коли він найбільш втомлюється, на яких дистанціях, відповів, подумавши “більш всього від ходіння по магазинах з дружиною смертельно втомлююсь”. У цьому жарті велика доля правди. Ніяка, найдовша прогулянка на свіжому повітрі не може порівнятися з перебуванням у задушливому приміщенні магазину.

Бути здоровим… Молоді і здорові не думають. Як правило, молодість і здоров’я майже невід’ємні. Але чим старшою стає людина, тим більше починає розуміти, яке то благоздоров’я, і тим більше починає його цінувати. Яким же способом зберегти здоров’я? Як затримати чудове відчуття молодості, сили радості життя?

Добре відомі слова І.П.Павлова про те, що людина могла б жити до 100 років, якби своєю нестриманістю, своєю безвідповідальністю відношенням до власного організму не зменшувала собі цей страх.

Одним із основних шляхів профілактики захворювань повинна стати. Тренування захисних сил організма. Саме захисної приспособленості реакції сприяють виздоровленню, коли ми хворіємо. Вони можуть бути настільки активними, що в деяких випадках помагають побороти такі недуги, як туберкульоз, гіпертонію, невроз і навіть рак.

2.1 Заняття фізкультурою як один із засобів профілактики виникнення захворювань

Коли спадкові захворювання не залежать від спрямованих дій батьків хворого, то поява багатьох вроджених порушень виникає в період ембріонального розвитку дитини, а не передаючи йому по спадковості генетично, частіше всього зв’язаного з впливом на організм хворого шкідливих звичок і небезпечних нахилів його батьків. Як правило, це наслідки куріння, зловживанням алкоголем і використання наркотиків, в результаті чого ще до зародження дитини полові клітини майбутніх батьків можуть бути ушкодженні. Так, при систематичному п’янстві розвивається хронічне отравлення кліток зародка алкоголем. Але навіть у людини, що не зловживає спиртними напоями, полові клітини в момент оп’яніння, знаходиться в етапі гострого алкогольного отравлення. Зародження в стані оп’янінні може привести до мертво народження або тяжким захворюванням дитини, слаборозумний і іншим психічним відхилення.

Але і недолік – в період внутрішнього розвитку – алкоголь, нікотин, наркотики, попадають в кров матері, загрожують майбутньому здоров’ю дитини.

Функціональні системи розвитку плода дуже чутливі до дії навколишнього середовища. Цим середовищем для нього являється навколо плодові води і кров матері. Якщо ця кров утримує сиходниві продукти обміну із-за поганої функції почок, печінки, шкіри, легень, якщо в крові матері циркулюють токсини, алкоголь, нікотин або наркотики, це всі умови для того щоб дитина появилась нас віт хворою, з дефектами.

Тому не слід забувати, що причиною вроджених захворюваннях, як і передумов до різних порушень тих чи інших функцій організму є ті шкідливі умови, які вплинули на нього, коли він знаходився в животі матері під час вагітності . Найбільш впливом на здоров’я людини, як свідчать клініко статистичні дослідження а саме умови зовнішнього середовища і способу життя. Виявлено, що міські і сільські умови життя по-різному впливають на продовження життя населення. Так, наприклад: основна частина довгожителів Сибіру і Далекого сходу (біля 80%) проживають в сільській місцевості, теж характерно і інших районів країни.

Неблагополучні умови праці і побуту ведуть до передчасного старіння і відповідним йому захворюванням. Під передчасним старінням слід розуміти таке старіння, коли люди середнього і похилого віку, не відчувають себе хворими “по Справжньому”, в той же час не можуть назвати себе і повністю здоровим. Вони зберігають можливість сприймати світ ярко і емоційно, думати глибоко і тонко, їх душа повна невикористаних можливостей. Але повноцінно жити і працювати їм мішають швидка стомлюваність, слабість, порушення стану, різноманітні неприємні відчуття в кінцівках (оніміння, судороги, болі і.т.ін.) біль суставів, головні болі. Коли таке самопочуття проявляється у 35-50 літніх людей, то, з точки зору деяких геронтологів, це і є передчасним старінням. Не всі вченні згідні з цією думкою, тому важливо зрозуміти чим вони визвані і яким чином їх можна уникнути.