Смекни!
smekni.com

Фізкультура і здоровий спосіб життя (стр. 6 из 6)

Найбільш поширенні причини подібного стані не так вже й багаторазові. Головне з них – це нервово емоційне перенапруження, психічне перевтомлення, недостатня рухова активність (гіподинамія), переохолодження, поверхносне дихання, неправильна осанка, нераціональне харчування, куріння, вживання алкоголя, наркотиків.

Розуміючи ролі цих факторів і вміння уникнути або протистояти їх дії, є важливим кроком на шляху до відновлення здоров’я, бадьорості працездатності, душевної рівноваги.

2.2 Ходьба і її значення в профілактиці захворювань

Вчені встановили такій факт; під час інтенсивного навантаження надмірно підвищується тонус кровоносних судин головного мозку, вони звужуються, і кровоностискання мозкових клітин, а звідси і їхня працездатність значно погіршується. Фізичне навантаження помірної (саме помірної, інтенсивності – а таким навантаженням найчастіше є ходьба знижує тонус головного мозку, поліпшує кровообмін в них).Розумова працездатність не лише відновлюється, а й саме підвищується.

А чи любимо ми ходити? Звичайно любимо! Ми із задоволенням ходили б протягом багатьох годин на день, якби не…

Якби не постійний поспіх кудись, куди неможна запізнитися.

Якби не зайва маса, яку важко носити.

Якби ніколи не було поганої погоди.

Якби не гості, телевізор, діти.

Якби не лінощі, нарешті.

Дрібниці, правда?

Невже нам важко відкинути оці “Якби” і бадьоро закрокувати вранці на роботу, трохи повільніше – з роботи, а ввечері…і з дітьми пару годин погуляти – не тупцювати біля гойдалки або пісочниці з газетою в руці, а походити: з дитиною, яка постарша, - за ручку, маленьку повозити в колясочці, і з дружиною попідруч. Та як слід походити, щоб розчервонітися на свіжому повітрі, і в тому – здорову, фізичну – придбати, і землю забуту під ногами відчути.

Аджеж природа ще до нашого народження заклала в кожного з нас і “ходову програму”. Ось лежить у ліжечку розповите немовля. Воно агукає, пускає бульбашки дригає ніжками. І йому, і батькам, звичайно, весело. Приємно, знаєте, подригати ногами, тай подивитися на цю картину! А вчені люди, біомеханіки, взяли тай зафіксували з допомогою спеціальної кінозйомки ці рухи ніжок і дізналися, що немовля, яке ще й сидіти не вміє, на бік валиться, ногами здійснює ті ж ходові рухи, які робить доросла людина. Дитина натякає, що ходити необхідно, а вони не розуміють. Або роблять вигляд, що не розуміють.

Лікувальна ходьба – теренкур – могутній засіб реабілітації. Хворих на серце, хто переніс інфаркт, але й міокардити (запалення серця), операції на серці та інші хвороби. Теренкури як правило віддихають у санаторіях як і лікувальних парках, вони мають різний ступінь важкості, яка залежить від довжини маршруту, кількості й тривалості зупинок для відпопочинку, рельєфу місцевості. Лікар – кардіолог і методист з лікувальної фізкультури визначають ступінь підготовленості. Хворого до того чи іншого теренкуру і ретельно слідкувати для його поступово збільшується навантаження.

№1 – довжиною 105 метрів;

№2 – довжиною 300 метрів;

№3 – довжиною 800 метрів;

№4 – довжиною 1200 метрів;

№5 – довжиною 3000 метрів;

Швидкість ходьби 70 – 80 і нарешті 110 кроків на хвилину.

Дуже важливо щоб її, хто навчає лікувальну ходьбу, перенесли цю навичку і повсякденне життя. У лікарській практиці бували випадки, коли, повні, і навіть ті люди, що привчались до звичайних піших прогулянок скидаємо понад 20 кілограмів зайвої ваги. Не потрібні ніякі інструменти харчування, модні виснажливі голодування, сауни, дороги, незовсім провірені таблетки. Це означає, що кожний товстун напружить свою волю, вирушить на прогулянку, щось наспівуючи собі під ніс і в результаті стане стрункою тополиною, а не пузатою бочкою.

В організмі існує велика кількість особливо активних речовин, які називаються ферментами. Їхня роль дуже велика. Вони в сотні і навіть в тисячі разів прискорюють майже всі життєво важливі біохімічні процеси, які що секундно відбуваються в організмі будь якої живої істоти. Без них життя уповільнилось б на стільки, що стало б практично недоцільним і тому неможливим. Та й ніким не зупинюванні мікроби миттєво знищили б такий організм. Так от, під впливом фізичного навантаження всі ферментні системи значно активізуються і прискорюють обмін речовин.

Але, як у великій справі, тут існує своє “але”. Фізично тренерована людина швидко набирає втрачену під час роботи масу. На жаль! Це швидше відновлення маси характерна і для опасистих людей. Тобто, схуднути, відносно нескладно, але от як не потовстіти знову!

Тут приходять на допомогу три фактори:

По – перше, походи повинні бути у уостаньої інтенсивності, значним за обсягом.

По – друге, вкрай необхідно тренуватися регулярно.

По – третє, дієта.

Тут також потрібні вольові зусилля на початку все здається особливо емоційним і тому важко розподілити свої можливості на весь обід. Важко, але можливо. В цьому і полягає чудове поняття “помірність”. Ця помірність потрібна і для того, щоб вчасно зупинитись і не допустити переїдання.

Важко уявити собі щось корисніше від гарної зимової прогулянки. Чи на лижах, чи на ковзанах або просто пішки перебування на свіжому повітрі взимку особливе благо товарна справа в тому, що холодної пори року значно погіршується астракціях всіх приміщень, - і житлових, і виробничих, а отже в цих приміщеннях людина перебуває майже цілодобово.

Трудова діяльність, сон, розваги і будь-яких побутові справи у більшості міських жителів проходять не лише у щільно зачинених, а й у вентильованих кімнатах.

Тому будь-який вихід на вулицю і особливо за місто, в поле, на річку, в ліс, - дуже корисний організм мовби обливається свіжим повітрям, поліпшується живлення всіх його клітин, органів систем.

Природно, що перебування і ходьба на морозі має свої особливості. В першу чергу треба странно підібрати свою одежу: вона повинна бути не менше тепло та легко, а й гігроскопічною – повинна “добре дихати”. Тому, що коли під час швидкої ходьби, або наприклад: свердління рибальської лунки ви спітнієте, то потім, під час зупинки, ці випари будуть надто охолоджувати тіло і можуть і можуть спричинити простуду. Майже всі природні теплі матеріали від вовни до хутра – цілком від відповідають цим вимогам, а от більшість синтетичних “шкір” поки що недостойні гігроскопічні. Це ж стосується і взуття.

Друга особливість зимової прогулянки – це вміння правильно дихати. Як же вдихати повітря, щоб це було “за правилами”. Краще через ніс. Слід іще пам’ятати, що вдих при ритмі нічній хворобі повинен бути вдвічі, втричі, довший від вдиху.