Смекни!
smekni.com

Історія створення кінотехніки (стр. 3 из 3)

Фільми Люмьер (Lumiere)

У 1888 році проходили лабораторні і публічні демонстрації фільмів, але вони носили випадковий характер. Мало того, в тому ж 1895 року проходила пристойна кількість сеансів рухомої фотографії, але їх винахідники, як правило, не знали один про одного, що послужило згодом причиною нескінченних суперечок про пріоритет в кіно. Чому в цій суперечці перемогли брати Люмьер? Так, просто тому, що їх публічні платні сеанси опинилися найбільш успішні. з погляду комерції.

Люмьери не з'явилися з нізвідки. Брати разом з своїм батьком були керівниками крупною фабрикою фотоматеріалів в Ліоні.

Після багатократних публічних сеансів тих, що відбувалися починаючи з березня 1895 року Люмьер замовляє в майстерень, керованих Карпантье, свій "синематограф". Він був одночасно знімальним, проекційним і копіювальним апаратом. І далеко перевершував все раніше створені. Технічна досконалість апарату і сенсаційний зміст нових фільмів Люмьера забезпечили їм повсюдно тріумфальний прийом.

Але Люмьери не зупинилися на цьому. Десятки операторів, навчених Люмьером, розповсюдили його апарат по всьому світу. Вони і створили популярність в більшій частині земної кулі слову "синематограф" (або його похідним "сінема", "синій", "кіно" і т.д.), що означає новий вигляд видовища. Російський цар, англійський король, австрійська імператорська сім'я - всі короновані персони хотіли бачити новий апарат і цим створили йому велику рекламу.

У березні 1895 р. брати Люмьер представили свій перший проект - Синематограф (Cinematographe) - проектор для фільмів формату 35 мм. Перший публічний показ був 28 Грудня того ж року. Цей день у всьому світі вважається вдень народження кінематографа.

Перший фільм Луї Люмьера "Вихід із заводу" носив майже рекламний характер. Він вперше демонструвався на конференції, присвяченій розвитку фотопромисловості у Франції. Робітниці, що спрямовуються до виходу, в широких спідницях і капелюхах з пір'ям, робочі, ведучі свої велосипеди, додають в наших очах цьому звичайному вшановуванню наївну красу. Услід за робочими - в кареті, запряженою парою коней, їхали власники фабрики, за якими сторож закривав ворота. Несподівано серія цих фільмів виявилася не тільки сімейним альбомом, але і соціальним документом, в якому відображено життя багатої французької сім'ї в кінці минулого століття. Люмьер показує картину міцного благополуччя, і глядачі бачать себе на екрані такими, які вони є або якими хотіли б бути.

Два відомих і найбільш популярних фільму Луї Люмьера - "Прибуття потягу" і "Политий поливальник" - намічають шляхи подальшого розвитку кіно.

У "Прибутті потягу" паровоз, з'являючись з глибини екрану, спрямовувався на глядачів, примушуючи їх схоплюватися з місць з боязні бути роздавленими. Глядачі ототожнювали об'єктив апарату, його "око", з своїм власним оком. Вперше апарат став як би дійовою особою фільму. У цьому фільмі Луї Люмьер використовував всі можливості, що таяться в об'єктиві з великою фокусною відстанню. Спочатку на екрані показали загальний план порожнього вокзалу і робочого, що проходить з візком по перону. Потім на горизонті з'являється чорна крапка, що швидко росте. Незабаром паровоз займає майже весь екран, стрімко насуваючись на глядачів. Вагони зупиняються у платформи. Натовп пасажирів прямує до вагонів, і серед них мати Люмьера, в шотландській накидці, з двома внуками. Двері вагонів відкриті, пасажири входять і виходять. Між ними дві мимовільні "зірки" фільму: молодий селянин з Провансу, з палицею в руці, і дуже красива молоденька дівчина, одягнена у все біле.

Побачивши апарат, дівчина зупиняється в нерішучості, але, оправившись від збентеження, проходить перед об'єктивом, щоб сісти у вагон. Селянин і дівчина були зняті дуже крупним планом, надзвичайно чітко. При цьому плани не знімалися окремо, а були результатом своєрідного варіанту "травеллинг" (зйомки з руху). Знімальна камера не переміщалася, а, навпаки, всі об'єкти зміни точки зору дає та ж різноманітність планів, як і при сучасному послідовному монтажі.

Загалом і в цілому, потяг став символом кінематографа. Свого часу поява залізниці викликала неоднозначні думки сучасників (перший вантажний склад пройшов в 1808, а перший пасажирський - Ліверпуль-манчестер - 15 вересня 1830). "Орудие божественною мести і страшної відплати, що відроджує всі дантові муки" (Огюст Барбье, 1842). "Чудовисько, вкрадене людиною у пана Люцифера" (Савіньен Лапуент, 1844). Але цікаво, що вже тоді асоціації з Люцифером поєднувалися з "кінематографічними". "Незвичний для людини погляд з швидко рухомого локомотива викликав ефект болісної оптичної ілюзії. Дивний оптичний обман викликав і вид рухомого потягу з боку. Кембл порівнює випробуване нею відчуття з дією оптичних ефектів чарівного ліхтаря". Так, Віктор Шкловський, описуючи ранні свої враження від фільму про потяг, повідомляє: "Здавалося, що там, в стіні, є інша, рухоме життя, скажімо, майже загробний світ". До речі, по Фрейду подорож уві сні по залізниці означає вмирання.