Смекни!
smekni.com

Людина в світі технологічної культури (стр. 3 из 3)

Технологічний аспект культури займає в ній значне місце. Залежно від типів об'єктів, на створення яких вони спрямовані, технології поділяються, по-перше, на що продукують і транслюють символи, по-друге, на творять фізичні об'єкти, і, по-третє, на організуючі системи соціальної взаємодії.

У ході вдосконалення способів діяльності йде становлення, функціонування і розвиток людської особистості. Причому, особистість одночасно виступає, по-перше, об'єктом культурного впливу, тобто засвоює культуру в процесі своєї діяльності, по-друге, суб'єктом культурної творчості, так як в тій чи іншій формі включена в процес творення культури, і, по-третє, особистість є носієм і виразником культурних цінностей, оскільки її життєдіяльність розгортається в певній культурному середовищі.

Матеріальні і духовні результати соціокультурної діяльності виступають не тільки як певні досягнення (цінності), але і як негативні наслідки цієї діяльності (екологічні катастрофи, геноцид, військові лиха тощо). Історія культури – це історія не тільки придбань, але і втрат. У культурі представлені як прогресивні, так і реакційні явища. Більш того, підстави оцінки з часом змінюються, а самі цінності девальвуються.

Результати людської діяльності проявляються як у спеціалізованих галузях культури, де акумулюються, накопичуються конкретні цінності, так і на рівні повсякденного культури, культури повсякденності. Можна сказати, що буття культури реалізується як би в двох планах: високому, спеціальному, елітарному, і буденному, повсякденному, масовому. Культура людства проявляє себе в єдності та різноманітті. Різниця коли-небудь існували й існують сьогодні культур обумовлені, зокрема, просторово-часовими характеристиками, які породжують різноманітність життєвих форм окремих народів.

Список літератури

1. Гуревич П.С. Культурологія: Навч. посібник. – М., 1996. – 287 с.

2. Галенко С.П. Концептуальні основи політики освіти в Росії / / Культура. – Цивілізація. – Освіта. – Твер, 1996. – 81 с.

3. Добриніна В. І. Актуальні проблеми культури XX століття, М., Знання, 1993 р.

4. Драч Г.В. Культурологія. Ростов-на-Дону, 1996. – 325 с.

5. Кнабе Г.С. Введення в загальну теорію культури. – М, 1994.

6. Кохановський. – Філософія: підручник для вищих навчальних закладів / Ростов на Дону: «Фенікс», 1998.

7. Навчальний курс з культурології. – Ростов-на-Дону, 1996

8. Фромм Е. Анатомія людської деструктивності. М., 1994

9. Ясперс К. Сенс і призначення історії М., 1991