Смекни!
smekni.com

Розробка зачіски на основі фольклору народів Африки (стр. 2 из 5)

Дитячі зачіски були дуже прості: дівчаткам і хлопчикам волосся стригли, залишаючи на тім'ї невеликі пучки, що стирчали. Дівчата та юнаки заплітали дрібні кіски, укладаючи одну до одної дуже щільними рядами. Інколи й чоловіки повністю голили голови.

В Ефіопії у чоловіків можна було побачити зачіски, що нагадували голову павіана, який вважався священною твариною. Волосся збивали у форму шолома і прикрашали. Деякі чоловіки робили від чола до шиї по центру вигадливі валики діаметром до 10 см. їх вкривали курячим послідом та попелом.

У Південній Африці чоловіки розділяли волосся на дві частини, скручували його в джгути, які спрямовували вниз, догори, вліво або вправо.

У Західній Африці чоловіки створювали зачіски протягом декількох місяців, користуючись глиною, тваринним жиром, попелом. Ці «витвори» мистецтва нагадували широкі капелюхи.

Чоловіки племен «туркана» зверху на голові ліпили з глини корж і вставляли в нього пір'я страуса. Вони вважали, якщо на голові не буде цієї споруди, то вітер і сонце виб'ють із неї все, що духи вклали.

Заможні люди носили зачіски з рівно підстриженого волосся, гладенькі, змазані глиною, жиром, прикрашені квітами, стрічками, шнурами, гілками.

Найпопулярнішою африканською зачіскою була така: пасма волосся на маківці ховали під глиняною формою, а те, що залишалося поза формою, стригли.

Воїни племені банту прикрашали одяг великою кількістю дзвоників, на пальці рук і ніг надівали багато кілець. Жінки надівали на шию кільця, кількість яких із часом збільшувалася, на руках і ногах носили браслети у вигляді змій.

Жінки в Бенині носили прикраси з коралів та агата. Це були особливі прикраси, які вручали вожді племені, їх неможливо було губити, бо за це суворо карали.

Крім начіпних прикрас, у народів Африки велике значення мало татуювання. Кожне плем'я мало свої малюнки, узори. Татуюванню надавали великого значення, воно переходило з покоління в покоління. Це були справжні витвори мистецтва. Поступово зміст татуювання втрачався і залишалася тільки традиція розмальовувати тіло. Процедура татуювання була дуже болісною. Майстер брав гостру кістку або мушлю, малював нею узор на шкірі людини, а потім засипав деревним вугіллям, кольоровим порошком.

У Конго дівчата та жінки прикрашали зачіски широкою стрічкою. Волосся приховували від стороннього ока під конусоподібним головним убором, а дома обмежувалися круглим капелюшком, прикрашеним бісером.

Жінка вождя племені носила на голові незвичайне кубло. Це були складені в декілька ярусів широкі смуги тканини, до яких прикріплювали ікла собак, кольорове пір'я.

Взагалі африканські зачіски приваблюють самобутнім мистецтвом плетіння та оформлення.

Макіяж (фр. maquillage «прикрасити себе») – це нанесення на шкіру обличчя різних видів декоративної косметики з метою прикрасити, а також корекції існуючих вад. Став широко застосовуватися у другій половині XX століття. Тоді з'явилися спеціальні розділи в журналах мод, а також в популярних журналах. Сьогодні макіяж став частиною жіночої зовнішності. Це вид сучасної декоративної косметики, який виконується за допомогою різних косметичних засобів. Застосовуючи макіяж, можна не тільки освіжити людину, надати їй здоровий вигляд, але й, враховуючи невеликі індивідуальні недоліки обличчя (мала форма очей, короткі брови, світлі вії, вузькі губи й т.п.), виправити їх за допомогою декоративної косметики.

Макіяж залежить від пори року, часу доби (ранок, день, вечір), а головне – від свого призначення, вимагає повної гармонії зі всім зовнішнім виглядом, з одягом, аксесуарами, біжутерією. Макіяж пов'язаний з модними художніми напрямами, – саме вони задають колірну гаму, форму брів, губ, очей. Сьогодні макіяж підкоряється трьом напрямам в моді: класичному, романтичному і авангардному. Більш спокійні тони і відтінки властиві класичному і романтичному макіяжу, контрастність, химерність і зухвала гамма кольорів – авангардному. За колірною гамою прийнято розділяти макіяж на «теплий» (переважання жовтих, зелених, коричневих і бежевих відтінків) і «холодний» (рожеві, сірі, сині і фіолетові відтінки).

Для моделі я обрала «теплі» відтінки макіяжу тому, що вони найбільш підходять до типу шкіри. Також таких відтінків вимагає тематика диплому.

2. Визначення початкових даних моделі для виконання розробленої

зачіски

зачіска перукарський африканський волосся

Корекція форми обличчя і голови

У першу чергу, зачіска повинна підходити до обличчя. Серед усіх людей, що населяють нашу планету, виділяється 5 типів обличчя овальне, кругле, квадратне, прямокутне і трикутне.

Овальне обличчя ідеальне обличчя. Володарям даного типу особи можна позаздрити, бо овальна форма дозволяє носити зачіски будь-якого виду від самих коротких до дуже довгих. Вибір повинен в даному випадку ґрунтуватися на особливостях волосся, прихильності тому або іншому стилю, віковому та інших критеріях. Коротка стрижка з об'ємним філіруваним чубчиком рівня очей дасть можливість виглядати молодше, зачіска з довгими кучерявими волоссям підкреслить жіночність, а пишна коротка шапочка додасть елегантність і шарм.

Кругле обличчя характеризується широкими вилицями, переходять в підборіддя і лоб. Воно виглядає пласким і досить великим. Приховати ці незначні недоліки можна з допомогою грамотно підібраної і вміло виконаної зачіски.

Володарям круглого обличчя рекомендується наступне:

1. Дотримуватися високих зачісок, тому що вони оптично витягають обличчя, роблячи його овальним, тобто ідеальним.

2. Носити зачіску з пишною косою, чубчиком, яка візуально врівноважує пропорції особи.

3. Відпустити волосся великої довжини, краще, щоб вони при цьому були прямі.

4. Віддати перевагу косим проділах, вони приховують неправильні пропорції особи.

5. Філіруванні пасма укладати на обличчя, підкручуючи їх злегка всередину. Це приховає широкі вилиці і зробить обличчя вужче.

6. Обсяг зачіски перенести на верхню частину голови.

7. Використовувати в зачісці асиметричні елементи, проділи, довжину, завивку і т.д.

Не рекомендується робити прямі проділи (вони збільшують неправильні пропорції особи), зачісувати волосся назад і носити широкі зачіски це ще більше збільшить обличчя. Круглі зачіски, що повторюють форму обличчя, категорично заборонені.

Квадратне обличчя відрізняється широкими чолом і щелепою. Воно теж виглядає досить об'ємним і до того ж декілька кутастим.

Приховати недоліки квадратного обличчя допоможе виконання наступних рекомендацій.

1. Віддайте в зачісці перевагу м'яким і асиметричним лініях, косому проділу.

2. Перенесіть основну масу волосся на одну із сторін, це візуально врівноважить пропорції особи.

3. Відростіть волосся великої довжини і зробіть завивку, кучеряве волосся згладять незграбність особи.

4. Використовуйте в зачісці деталі, що мають різне спрямування, це пом'якшить грубі лінії чола й підборіддя.

5. Обсяг волосся найкраще перенести на потилицю чи бічні ділянки голови.

Не рекомендуються зачіски з довгим прямим чубчиком і гладеньким, зачесаним назад волоссям, це робить обличчя відкритим, виставляючи його недоліки на показ.

Прямокутне обличчя характеризується високим чолом і витягнутої щелепою. Такі пропорції роблять обличчя дуже довгим. Скрасити ці недоліки можна наступним чином.

1. Дотримуйтеся середньої довжини волосся до підборіддя.

2. Віддайте перевагу зачісці з об'ємним густим чубчиком, вона допоможе прикрити лоб.

3. Кінці волосся підкрутіть всередину, це візуально розширить обличчя.

4. Носіть зачіски з прямим проділом, він дозволить згладити недоліки даного типу особи.

5. М'які зачісування і локони виконуйте лише на боках.

6. Саму об'ємну частина зачіски розташуєте на рівні брів.

7. Вуха можна прикрити зовсім або укласти волосся за ними таким чином, щоб підкручені кінчики визирализнизу.

Не рекомендуються високі зачіски з піднятим з чола волоссям і зачіски з прямим волоссям великої довжини. І те й інше лише збільшить недоліки прямокутного особи.

Трикутне обличчя відрізняють широкі вилиці, що збільшують верхню його частину, і вузенький підборіддя, звужуючий його донизу.

Скрасити недоліки обличчя і наблизити його до ідеальної форми можна за допомогою виконання наступних рекомендацій.

1. Дотримуйтеся зачісок з пишним довгим чубчиком, вона візуально зменшить широкі вилиці.

2. Підкрутіть всередину волосся на рівні підборіддя, вони зроблять обличчя більш пропорційним.

3. Виберіть таку зачіску, в якій найширша частина буде розташовуватися на рівні мочок вух.

4. Вуха залиште напіввідкритими.

5. Віддайте перевагу високій зачісці, яка наблизить цей тип до овального.

Не рекомендуються зачіски з короткою чубчиком, так як вона збільшує лоб, посилюючи тим самим контраст між нижньою і верхньою частинами особи, а також зачіски із зачесаним назад волоссям.

Ці поради носять загальний характер, але до них варто прислухатися, так як зачіска здатна підкреслити як гідності особи, так і його недоліки. Уникайте елементів, які роблять неправильні пропорції відкритими, і використовуйте лінії, скрадає їх.

Крім особи при виборі зачіски слід звернути увагу на форму голови, риси обличчя, зріст і фігуру. Адже люди з одним і тим же типом обличчя розрізняються, як правило, кольором очей і волоссям, формою шиї і голови і т.д.

Правильні риси обличчя чи яскраво виражені недоліки зустрічаються не так часто, а от дрібні несуттєві порушення в пропорціях є майже на кожному обличчі. Уміло підібрана і майстерно виконана зачіска в союзі з професійним макіяжем допоможе вирішити ці маленькі проблеми.

Отже:

1. Власникам великого росту слід уникати високих зачісок і довгого розпущеного волосся, вони витягують фігуру в довжину. Гладко зачесане волосся оптично принижує об'єм голови, тому теж не рекомендуються високим.