Смекни!
smekni.com

Культура як суспільне явище (стр. 3 из 3)

Третій вид культурного конфлікту, викликаного пануванням чужої культури, спостерігався в доіндустріальнихсуспільствах, які зазнали колонізації з боку народів Європи. Згідно з дослідженнями Б.К. Маліновського (1945), безліч протилежних елементів культури гальмували процес національної інтеграції в цих суспільствах. Вивчаючи суспільства Південної Африки, Маніловський виявив конфлікт між двома культурами, сформованими в абсолютно різних умовах.

Соціальне життя тубільців до колонізації складало єдине ціле. На основі племінної організації суспільства одночасно сформувалися система родинних зв'язків, економічний і політичний устрій і навіть прийоми ведення війни. Культура колоніальних держав, головним чином Великобританії, виникла в інших умовах. Але коли європейські цінності були нав'язані тубільцям, сталося не об'єднання двох культур, а їх неприродне, вибуховонебезпечне змішання. На думку Маліновського ця суміш виявилася нестійкою. Він правильно передбачив, що має бути тривала боротьба між цими двома культурами, яка не припиниться і після того, як колонії знайдуть незалежність. Вона буде підтримуватися прагненням африканцівподолати напруженість в своїй культурі. У той же час Маліловський вірив, що в кінцевому результаті переможуть західні цінності.

Таким чином, моделі культури формуються в ході постійної боротьби між протилежними тенденціями - об'єднання і роз'єднання.

Форми культури:

У більшості європейських народів до початку XX ст. склалися дві форми культури:

Висока культура - витончене мистецтво, класична музика і література - створювалася і сприймалася елітою;

Народна культура, що включала казки, фольклор, пісні і міфи, належала бідним. Продукти кожної з цих культур були призначені для певної публіки, і ця традиція рідко порушувалася. З появою засобів масової інформації (радіо, масових друкарських видань, телебачення, грамзапису, магнітофонів) відбулося стирання відмінностей між високою і народною культурою. Так виникла масова культура, яка не пов'язана з релігійними або класовими субкультурами. Засоби масової інформації і масова культура нерозривно пов'язані між собою.

Культура стає “масовою", коли її продукти стандартизують і розповсюджують серед широкої публіки.

У всіх народах існує безліч підгруп, що мають різні культурні цінності і традиції. Система норм і цінностей, що відрізняють групу від більшості суспільства, називаютьсубкультурой.

Субкультура формується під впливом таких чинників, як соціальний клас, етнічне походження, релігія і місце проживання.

Цінності субкультури впливають на формування особистості членів групи.

Деякі з найбільш цікавих досліджень субкультур присвячені мові. Наприклад, Уїльям Лабов (1970) старався довести, що вживання нестандартної англійської мови дітьми з негритянського гетто не свідчить про їх “мовну неповноцінність". Лабоввважає, що негритянські діти не позбавлені здатності спілкуватися, як білі, просто вони вживаютьдещоіншу систему граматичних правил; за багато років ці правила вкоренилися в субкультурі негрів.

Лабов довів, що у відповідних ситуаціях і чорні і білі діти кажуть одне і те ж, хоч вживають різні слова.

Проте вживання нестандартної англійської мови неминуче викликає проблему - несхвальну реакцію більшості на так зване порушення загальноприйнятих правил. Вчителі часто вважають використання негритянського діалекту порушенням правил англійської мови. Тому негритянські діти незаслужено зазнають критики і покарань.

Термін “субкультура" не означає, що та або інша група виступає проти культури, пануючої в суспільстві. Однак в багатьох випадках більшість суспільствавідноситься до субкультури з несхваленням або недовір'ям. Ця проблема може виникнути навіть по відношенню до шанованихсубкультурами лікарів або військових. Але іноді група активно прагне виробити норми або цінності, які суперечать основним аспектам пануючої культури. На основі таких норм і цінностей формується контркультура. Відома контркультура в західному суспільстві - богема, а найбільш яскравий приклад в ній - хіппі 60-х років.

Цінності контркультуры можуть бути причиною тривалих і нерозв'язних конфліктів в суспільстві. Однак іноді вони проникають в саму пануючу культуру. Довге волосся, винахідливість в мові і одягу, вживання наркотиків, характерне для хіппі, набули широкого поширення в американському суспільстві, де головним чином через засоби масової інформації, як часто буває, ці цінності стали менш виразними, тому привабливими для контркультури і, відповідно, менш загрозливими для культури пануючої.

Висновок.

Культура - це невід'ємна частина людського життя. Культура організує людське життя. У житті людей культура в значній мірі здійснює ту ж функцію, яку в житті тварин виконує генетично запрограмована поведінка.


Список літератури:

1. Культурология. Учбова допомога для студентів вищих учбових закладів. М.: Фенікс. 1995. - 576 с.

2. Смезлер Н. Соціологія: пер. з англ. - М.: Фенікс. 1994.- 688 з.

3. "Цивілізації" під редакцією М.А.Барг 1 і 2 випуски.