Смекни!
smekni.com

Розучування пісні (стр. 2 из 3)

Процес розучування двоголосної пісні складніший, ніж розучування пісні одноголосної. Тут треба працювати ще й над тим, щоб кожна партія звучала впевнено і твердо, а також щоб було додержано рівноваги між партіями.

Учитель співає дітям основну мелодію, найчастіше — це верхній голос. Потім він грає пісню у двоголосному викладі. Якщо в розпорядженні вчителя нема інструмента, треба проспівати кожну партію окремо, а потім приступити до розучування пісні.

Розучування пісні бажано починати з партії першого голосу. В деяких випадках, зокрема тоді, коли діти, які співають другим голосом, погано справляються з двоголоссям, розучування можна починати і з другого голосу. Це робиться для того, щоб діти не збивалися і не співали партії першого голосу, що е яскравішою і легше запам'ятовується. Але в цьому і в іншому випадках треба частіше підігрувати, підспівувати партію другого голосу, щоб учні чули співзвучність, співвідношення двох голосів і відчували свою партію як частину цілого.

Не треба довго підряд розучувати партію одного голосу. Необхідно якомога швидше включити в роботу і другу партію і, даючи партіям по черзі роботу, з'єднувати їх на невеликих відрізках пісні. Треба пам'ятати, що поки одна партія розучує, друга тільки слухає, і такий відносно пасивний стан у дітей довго тривати не може, особливо в дітей молодшого віку. Тому в простій народній пісні, що складається, наприклад, із заспіву і приспіву, слід розучити спочатку з кожною групою заспів, далі з'єднати їх разом, а потім уже вчити приспів.

Під час розучування двоголосної пісні необхідно стежити за рівновагою партій для того, щоб яка-небудь партія не виділялась. Візьмемо, наприклад, пісню «По долинах і по горах».

2. Прапори цвіли червоні 4. І зостануться, мов казка, Кумачем останніх ран, Маяками вдалині Йшли відважні ескадрони Штурмовії ночі Спаська Приамурських партизан. Волочаївськії дні.

3. Днів тих слава не розтане 5. Розгромили отаманів. Не зітруть її літа: Розмели ворожий слід Визволяли партизани І на Тихім океані Рідні села і міста. Свій закінчили похід.

Пісню цю багато учнів знає, а втім доводиться докладати немало зусиль, щоб вона була добре проспівана хором.

Учитель пояснює, що в пісні розповідається про перші роки Радянської влади, коли молодій Радянській країні доводилось боротися з ворогами, що нападали на неї. В пісні «По долинах і по горах» відображено боротьбу за Радянську владу на Далекому Сході, в Примор'ї. Цю пісню почув і записав О. В. Александров, організатор знаменитого ансамблю пісні 5 танцю Радянської Армії. «По долинах і по горах» стала-одною з улюблених пісень радянського народу та його армії.

Бажано перед показом пісні ознайомити дітей з її текстом, пояснити незнайомі слова. Не всі знають, наприклад, що означає слово «форт», і тому учні часто перекручують його, вимовляючи як «порт». Слід звернути увагу на перші слова другого куплета, тому що діти часто співають «прапори цвіли червоні кумачем останній раз» замість «...останніх ран».

Після того як учитель сам проспіває першу фразу, він пропонує учням повторити її. Всю увагу він звертає на співучість, на те, щоб кожний звук не був укорочений, щоб він тягнувся стільки, скільки слід йому тягнутись, і переходив в наступний звук не перериваючись. Фраза повинна бути проспівана .точно, чисто; особливу увагу слід звернути на звук до, який часто в цьому місці знижують. Остання приголосна в слові «горах» вимовляється коротко, чітко, одночасно. Учитель звертає увагу на необхідність деякого відокремлення слів «по долинах» і «і по горах», щоб не вийшло «по долинах по горах».

Друга фраза виконується так само, як і перша. І тут треба звернути увагу на те, щоб досить чисто було проспівано слова «у бій» (особливо перший звук мі-бемоль), щоб чітко була сформована голосна «у» і ясно вимовлена остання голосна «бш». Після того як діти, повторивши фразу, засвоять її, обидві фрази з'єднують. Учитель стежить за тим, щоб перед кожною фразою було взято дихання. Ця перша частина пісні повторюється окремими учнями, групами, потім учитель пропонує проспівати її всім один-два рази для закріплення. Весь час в центрі уваги вчителя і всього класу повинні бути чистота звучання, його співучість, ясна вимова слів.

Під час розучування другої частини, де з'являється двоголосся, слід домогтися того, щоб хор співав на два голоси впевнено і чисто. Для цього необхідно, щоб перші і другі голоси твердо знали мелодію. Учитель починає роботу з другими голосами, тому що їх партія в цій пісні є основною. Він пропонує всій групі других голосів і окремим учням проспівати свою мелодію, показує, як звучатиме вона під час співу разом з першими. Слід звернути увагу на нотний запис: слово «щоби» всі співають в унісон, а потім голоси поділяються і співають в терцію. Отже, це місце і вимагає найбільшої уваги та зусиль з боку хору, самостійності кожної партії.

Бажано, щоб кожна партія спочатку окремо проспівала перехід на одноголосся, а потім з'єдналася з іншими партіями. Треба зупинитись на терції, тягнути її, вслухаючись, чи звучить вона чисто і впевнено. Корисно також вслухатися у квінту і наступні терції в слові «Примор'я».

У процесі розучування двоголосної пісні учителю доводиться більше уваги приділяти другим голосам, підтримувати їх спів іноді грою на інструменті або голосом. Дуже корисно, щоб кожна партія співала без супроводу інструмента.

Коли перший куплет вивчено твердо, бажано проспівати його голосно і тихо, з словами і без слів. Це дає змогу дітям краще опанувати мелодію пісні. Учитель звертає увагу на те, що в пісні чотири музичні фрази. Куплет починається неголосно, третя фраза співається голосніше, остання, четверта фраза — трохи тихіше від попередньої.

Після того як учні вивчать всі слова пісні, її можна проспівати. Виконувати пісню треба так, щоб створювалось враження, ніби ті, що співають, знаходяться від нас на певній віддалі. Ось вони наближаються до нас і в міру цього пісня наростає, виходить на перший план, а потім віддаляється разом з людьми, затихає.

Пісня складається з п'яти куплетів. У перших двох куплетах відбувається поступове наростання до третього куплета, що є немовби кульмінацією всієї пісні. Потім у двох останніх куплетах пісня іде на спад, поволі затихає.

Вся пісня співається активно, з великим піднесенням, натхненням.

Різноманітність прийомів навчання. Під час розучування пісні доводиться повторювати мелодії багато разів. Діти можуть засвоїти мелодію швидко тоді, коли вона проста, але проспівати зразу цілком правильно, чисто, з додержанням всіх необхідних відтінків виконання дуже важко. Навіть над легкою піснею треба працювати. Хороше виконання вимагає наполегливої, упертої і копіткої попередньої праці.

Часто доводиться по кілька разів повторювати одну й ту ж фразу, інтонацію або навіть звук. Це може бути обтяжливим для дітей і мало доцільним, якщо проводити повторення невміло. Ми часто чуємо таке прохання: «Заспівайте ще раз». Діти співають, але вчитель знову незадоволений. «Ви проспівали погано,— каже він,— треба краще. Давайте ще разок». Таке повторення набридає дітям і не дає потрібних результатів. Як правило, під час кожного повторення діти повинні знати, навіщо вони повторюють; перед ними повинно бути поставлено певне завдання. В такому разі повторення стає цілеспрямованим і діти повторюють пісню охоче. Вони почувають і розуміють, що з кожним повторенням пісня виходить краще, а це робить весь процес навчання свідомим, пожвавленим, активним.

Ось приклади з досвіду окремих вчителів. Діти проспівали пісню, яку вони розучували минулого разу. Проспівали перший куплет. «Гарно,— говорить учитель,— проте коли хто-небудь вас послухає, він деяких слів не зрозуміє. Проспівайте ще раз, а я скажу, які слова були недостатньо ясні». Якщо є необхідність, то вчитель нагадує, як потрібно співати, щоб слова виходили чітко. Після цього вся увага дітей буде спрямована на чітку дикцію, і в цьому відношенні пісня вийде кращою.

Якщо яке-небудь слово все-таки зрозуміти важко, можна запропонувати повторити уже не всю пісню, а тільки одне слово, а потім проспівати фразу, до якої це слово входить.

Учитель може звернути увагу на те, що хор співав грубувато, різко,.а пісню треба співати м'якше, щоб вона, як то кажуть, приємно вражала слух. Діти проспівали, припустимо, краще. Учитель схвалює їх спів, і це дітей підбадьорює. «А тепер уже майже все добре, тільки чийсь голос виділявся», каже він. У хоровому співі всі голоси повинні зливатися в один, немовби співає одна людина; в цьому краса хорового співу. Учитель радить: «Заспівайте, а я послухаю, чи не виділяється чий-небудь голос; слухайте краще один одного» або: «Тепер заспіваймо так тихо, ніби спів чути десь аж здалека». Можна запропонувати проспівати пісню не всьому класу, а тільки одній групі, потім — другій, порівняти і вказати, у кого краще виходить і чому. Не слід дуже часто зупиняти дітей в середині пісні, це їх розхолоджує, їм хочеться проспівати пісню всю з початку до кінця, і про це треба пам'ятати.

Щоб не переривати співу дітей, можна іноді поправляти помилки, нагадувати, підказувати що-небудь дітям під час співу, подаючи умовні знаки, які їм уже відомі. Наприклад, якщо хор знижує, показати рукою вверх або, якщо треба співати тихіше,— прикласти пальці до губ; потрібна краща дикція — учитель починає перебільшено і при цьому беззвучно артикулювати голосні; треба співати більш протяжно — учитель робить плавний, повільний рух рукою в сторону. Подібні вказівки у процесі співу зекономлять час і позбавлять від зайвих повторень.

Часто буває, що пісня, яку треба ще доопрацювати, починає дітям набридати. В такому разі її можна на деякий час відкласти з тим, щоб пізніше повернутися до неї. Тоді, можливо, вона буде проспівана краще і з більшим бажанням.