Смекни!
smekni.com

Розучування пісні (стр. 3 из 3)

Перед співом необхідно встановити цілковиту тишу для того, щоб діти підготувались, зосередили увагу. Без цього не може бути хорошого співу. Особливо це має значення під час роботи над звуком, над тихим співом і чистотою інтонації. Під час такої роботи, коли слух повинен бути напружений, учитель сам говорить тихіше. Встановити тишу можна так. «Діти, — говорить вчитель,— зараз почнемо співати. Потрібна така тиша, щоб ті, що проходять зараз по коридору, подумали, що в класі нікого нема». Сам учитель відходить в сторону, немовби прислухається, потім повертається тихенько на місце і починає спів.

Весь процес навчання співу повинен бути цікавим для дітей. Пісні треба розучувати жваво, енергійно. Ми говоримо дітям, що для того, щоб пісня була проспівана добре, над нею треба попрацювати. Необхідно виховувати в дітей уміння терпеливо працювати, але зловживати цим терпінням не слід. Урок співу повинен бути цікавим, емоціонально насиченим.

Підбір пісень для дітей. Підбір пісень або пісенного репертуару для дітей має бути строго продуманий, від цього в значній мірі залежить успіх навчання співу. Пісні, які ми розучуємо з дітьми, повинні бути художньо цінними, тобто такими, які впливають на слухачів, зворушують і хвилюють їх. У підборі пісень для дітей повинна бути певна ідейна спрямованість, Слід завжди мати на увазі основне педагогічне завдання — виховання дітей в комуністичному дусі. Через пісні радянських композиторів учні пізнають думки і почуття, якими живуть радянські люди. Перед ними розкривається натхненна картина навколишнього життя, постає єдність радянських людей, об'єднаних спільними прагненнями.

Учні І класу співають, наприклад, про те, як вони підуть на Жовтневий парад, як на них зверху будуть дивитися льотчики, яким вони махатимуть прапорцями. При цьому учні уявляють себе учасниками загального свята, свята всієї країни («Само-льоти» О. Александрова).

Уже на кінець другого року навчання діти розучують «Гімн Радянського Союзу», велич і урочиста могутність якого сповнює їх гордістю.

У III—IV класах учні співають і слухають пісні про дітей-садівників, про юних мічурінців, туристів, географів. Учні цих класів співають пісні про мир і слухають їх у виконанні вчителя.

Учитель знайомить своїх учнів з російськими та українськими народними піснями, в яких проявився поетичний і музичний геній народу. Ці пісні відзначаються своєю виразністю і простістю. Учитель показує різноманітний зміст народних пісень. До програми входять пісні протяжні («Не летай, соловей»), колискові («Котинька-коток»), танкові («Калина») і т. д.

Пісні народів братніх республік, а також народні пісні всіх країн світу, пісні про мир, про дружбу між народами сприяють вихованню дітей в дусі інтернаціоналізму. Розучування ж пісень класиків підносить загальну музичну культуру, особливо сприяє розвиткові художнього смаку.

Репертуар пісень повинен бути різноманітним. Це важливо тому, що ми виховуємо людину різносторонню, яка чуйно відгукується на всі явища життя і повинна вміти сприймати і сум, і веселощі, і ніжність, і героїчне піднесення.

Пісня має бути посильна для дітей даного класу за змістом і за формою. Труднощі бувають найрізноманітніші. Наприклад, пісня може бути складна або незручна для дитячого виконання, тому що в ній можуть зустрічатись надто високі або надто низькі звуки. В таких випадках справу можна поправити, транспонувавши пісню в іншу тональність, здебільшого в нижчу. Пісня повинна бути доступна дітям і близька з боку тексту, тільки в такому разі вони проспівають її свідомо і виразно.

Трудність може зустрітися і з боку інтонаційного, з боку мелодичних ходів. Наприклад, хроматична послідовність звуків у мелодії утруднює спів дітей молодшого віку.

Бажано, щоб пісні, які ми співаємо в школі, подобалися дітям. Це виховує в них любов до музики, зокрема до співу. Пісню, яка подобається дітям, вони співають з піднесенням, захопленням.

Але не всяка пісня, яка подобається дітям, годиться для ви-вчення її в школі. На смак дітей покладатися не можна, хороший смак є результатом великої праці над загальним розвитком дітей, над підвищенням їх культурного рівня. Смак до хорошої музики прищеплюється дітям не зразу, а протягом довгого часу. Отже, учитель старається розучити з дітьми такі пісні, які їм подобаються, але при цьому він враховує ті художні і педагогічні завдання, що їх ставить перед собою школа.

Іноді цінна і корисна пісня, зручна для вироблення того чи іншого навику, спочатку сприймається дітьми холодно. Це не повинно зупиняти педагога, по-перше, тому, що, як говорив К. Ушинський, «не все може бути цікавим у навчанні, а неодмінно є нудні речі і повинні бути». Крім того, часто буває так, що пісня, яка не подобається спочатку, починає подобатись пізніше, коли діти з нею ближче ознайомляться.

Підбираючи пісні для дітей даного класу, треба мати на увазі необхідність послідовного і систематичного розвитку співацьких навиків.