Смекни!
smekni.com

Зародження, формування та розвиток склоробства на Україні. Львів як центр українського склоробс (стр. 5 из 6)

Він визнаний лідер і кумир львів­ських художників: вони саме йому віддали свої голоси при обранні Го­лови Львівської організації Спілки художників України в 1991 році.

Упродовж останнього десятиліт­тя Бокотей — ініціатор і постійний організатор Міжнародних симпозі­умів гутного скла у Львові.

Андрій Бокотей першим розсу­нув рамки утилітарного скла до меж художнього твору, де набуло сили вирішення нових завдань: об­разотворчості і формотворчості. Він першим перекинув міст від ма­теріального до піднесеного, над­чуттєвого, коли одним з перших серед професійних українських митців приєднався до міжнарод­ного руху "студійного скла" — "Studio glass movement", що ви­ник у середині XX століття одно­часно і в Європі, і в США.

Безсумнівно, українська нація для Бокотея — його духовний принцип, його душа. І патріотизм для нього ніщо інше, як бажання трудитися на користь своєї держави, творити доб­ро як можна краще і як можна біль­ше. Але творчість його, без сумніву, вже надбання всього світу.

Впродовж 70-80-х Бокотей ро­бив вражаюче сміливі відкриття у .художньому склі, не отримавши класичної освіти художника скля­ра. Він у 1965 році закінчив відді­лення художньої кераміки Львів­ського інституту вжиткового і де­коративного мистецтва (реоргані­зованого в 90-ті роки у Львівську академію мистецтв). До навчання на відділенні кераміки протягом року вчився на відділенні монумен­тального живопису, у Романа Сєльського, що вважає величез­ною професійною удачею.

Паралельно оволодінню секре­тами майстерності у ЛДМІПДМ справжню освіту, як стверджує Бо­котей, він здобував у нелегальній — "підпільній школі Карла Звіринського, де формувалась майстер­ність кращих львівських художників. Це Зіновій Флінта, Іван Мар­чук, Роман Петрук, Леся Крип'якевич, Олег Мінько, Богдан Сойка, Петро Маркович — одногрупники і однокурсники Андрія Бокотея.

Бокотей насмілився похитнути здавалось би непоруш­ні закони формоутворення і деко­ру, що десятиліттями І диктувалися в декоративно-ужитковому мистец­тві незаперечним принципом “ути­літарності та корисності". Скло Бо­котея, принісши в жертву канон, трансформувалось у скульптурну пластику, що підняло майстра на нову художню висоту. (Додаток № 12-15)

Перша персональна виставка Бо­котея в 1988 році у Львові стала ні­би "зведенням" усіх істин і прозрінь, здобутих в експериментах і, мож­ливо, найдорожчою перемогою у його багаторічній битві за підкорення скла. Пластично-живі, яскраві, пов­ні кольорів і почуттів твори, в яких він розкрився не лише як талано­витий експериментатор, але і як гли­бокий мислитель, і як тонкий спос­терігач життя, підкорили Львів.

Праці Бокотея, як твори істинно, станкові, викликають потік асоціацій, що ніколи не бувають, од­нозначними. Його вільне поводження зі скломасою, деформація її приводять до створення експресивних композицій з включенням гранично абстрагованних людських образів, які, здається, перетворюються в систему, що несе якийсь сакральний зміст символів, котрі відкриваються митцеві, який стоїть на порозі третього тисячоліття. (Додаток № 14-15) Змістовним символом, який вміщує в собі декілька семантичних значень, бачиться мотив колеса, незмінно повторюваний у творах Бокотея. Це і солярний знак — поняття сонця як колеса було одним із найрозповсюдженіших з давнини, сонце як джерело світла означало розум і духовне прозрін­ня, символічний синтез активності космічних сил і плину часу. Коле­со Бокотея нага­дує і про атрибут міфологічної Фор­туни — Удачі, нес­табільної, непос­тійної особи...

Фігуративна пластика Бокотея 80-90-х pp. з плаского вітражного скла отри­мала дуже широ­кий резонанс на його персональ­них виставках у Франції, Бельгії, Голландії. У кож­ній композиції з Цієї серії — свій театр, де розгор­тається своя ма­ленька драма.

Починаючи з 1981 року І по сьо­годні, Бокотей багато експериментує з пласкими декоративними пластами, які в інтер'єрному прос­торі сприймаються абстрактним Малярством у склі. Аналогів його віртуозному володінню живописними засобами у гутному склі в Україні немає ГИ.ЙГ;ЛІ

Ідея проведення у Львові сим­позіумів гутного скла виникла у Бо­котея у 1988 році, після того як він вперше взяв участь у Міжнародно­му симпозіумі гутного скла у Нові Бору в Чехословаччині. Його при­ємно здивувало толерантне, поваж­не ставлення майстрів Заходу (без­заперечно лідируючих у технічно­му оснащенні гутних підприємств) до творчих пошуків слов'янських митців і, до речі, їх зацікавленість досягненнями українських гутників.

Хоча згодом він не раз перекону­вався, наскільки творче мислення українців, у генетичній пам'яті яких закладені знаково-символічна сис­тема їх пращурів і традиції народ­ного мистецтва, оригінальніші від часто вихолощених, роками незмін­них технологічних і образних при­йомів багатьох європейців і аме­риканців. У випадку, коли знайдено який-небудь ефектний кольоропластичний хід, він може нескін­ченно повторюватись в творах, як­що це дає змогу заробляти гроші. Багатолітня експлуатація відпра­цьованого прийому не вважається недоліком, не сприймається мис­тецькою і творчою вичерпаністю. А для українських гутників таке ре­місництво, нехай на найвищому рів­ні — неприпустиме.

Ось тоді, 1988 року, Бокотеєм заволоділо бажання влаштувати по­дібний форум (за підтримки Спіл­ки художників СРСР) на базі Львів­ської експериментальної кераміко-скульптурної фабрики, тим паче, що в 70-80-х роках вона була ба­зою для творчих колективів Худож­нього фонду СРСР. У гутнии цех Львівської фабрики з'їжджалися під­вищувати свій професійний рівень склярі з усіх республік, але пере­важно з Росії, Прибалтики, Грузії, Вірменії.

Перший львівський симпозіум у 1989 році, запланований як всесо­юзний, зразу ж перетворився на міжнародний. Львів ушанували при­їздом Жозе Філіпп з Бельгії — Го­лова Міжнародної Асоціації худож­ників скла, Іржі Шугаєк з Чехії, Марвін Ліпофскі зі США, Янош Егенейш з Угорщини, Мікко Мерікаллір з Фінляндії — всі художники з світовими іменами. Тоді прийшло розуміння того, що симпозіуми у Львові необхідні, вони будуть жи­ти, вони перспективні. Славетне ім'я, блискучі заслуги, корисна ді­яльність, чисте серце — ось гідне самоувічнення людини. Андрій Бо­котей — український інтелігент, лю­дина з глибокою душею насправді заслуговує називатися великою людиною, бо всі його таланти ви­користані на суспільне благо.

Своїм обов'язковим боргом, який Андрій Андрійович сподівається за допомоги міської влади повернути рідному місту, є відкриття у Львові, неодмінно до VI Міжнародного сим­позіуму гутного скла у 2004 році; Музею сучасного скла. Колекція йо­го складається протягом останньо­го десятиліття і налічує близько 260 творів, загальною вартістю 600 ти­сяч доларів США. .Цінність колекції пояснюється світовою славнозвіс­ністю творів, що входять до неї. Це Андрій Бокотей, Франц Черняк, Ві­талій Гінзбург, Альберт Балабін (Ук­раїна), Іржі Шугаєк (Чехія), Марвін Ліпофскі, Стівен ді Едвардс (США), Ян Зорічак (Словакія), Янош Егенейш (Угорщина), Майкл Роджерс (США — Японія), Ганна Тьєль (Мексіка), Сандра Берзіня-Скрауце (Латвія), Фідейль Ібрагімов, Любов Савелье­ва, Борис Федоров, Олександр і Га­лина Іванови (Росія), Мікко Мерікал-ліо (Фінляндія) та багато Інших.

Доки Музей сучасного скла у Львові існує лише віртуальне, свою персональну виставку з нагоди ви­сунення творів на Національну пре­мію України імені Тараса Шевчен­ка Андрій Бокотей відкрив 12 лю­того 2002 року в Національному художньому музеї у Києві. [16;3]

Справжній митець наді­лений природою здатністю не тільки по-своєму сприймати навколишній світ, а й, завдяки своїй уяві, вихоплювати з нього фрагменти реальності і, змі­нюючи сутність речей, творити особливий всесвіт у хвилини особливого стану душі — натх­нення. Ці хвилини народження художнього образу в уяві і зго­дом його матеріалізації Андрій Бокотей переживав не раз, і кожного разу на мить завмира­ло серце. Чим старшим ста­вав, чим більше досвіду набував, тим сильнішим було хвилюван­ня при завершенні задуму...

...Перші кроки після закін­чення у 1965 році Львівського державного інституту приклад­ного та декоративного мистец­тва (відділ художньої кераміки) були сповнені почуття свободи: ти вільний від повсякденних за­нять, можеш лише творити, творити... Але скоро прийшло усвідомлення: творчість — це повсякденна наполеглива праця мозку і душі, це вічний пошук незвіданого, відкриття невідо­мого. До того ж Андрій відмо­вився від кераміки: його захо­пило гутне скло. Для митця, для його становлення і подальшого поступу надзвичайно велике значення має оточення, духовні й фахові наставники.1 Серед та­ких для Бокотея, передусім, — відомі майстри пензля Р.Сельський, К.Звіринський, Д.Довбушинський. У фаховому плані багато допомогли Андрієві в ос­воєнні гутної техніки чудові майстри-гутники Петро Думич, Олексій Гера, Богдан Валько.

Від початку митець прагне подолати стереотипи, вийти за межі утилітарного асортименту виробів. Він не хоче і не може працювати на догоду глядачеві, який часто залишається байду­жим до нового і тому не сприй­має незвичного.

Твір Бокотея, який збурив художню громадськість, мав назву „Чу­мацькі шляхи". Уперше митець показав утворену ним реаль­ність в середині об'єму: у скля­них прозорих кулях простяглися і переплелися темні (сумні, як чумацьке життя) смуги—дороги. Це була своєрідна гутна графіка: художник „малював" розпеченою (до 1200—1500 гра­дусів) ниткою скла в такій же гарячій кулі. (Додаток № 16)

Згодом з'являється ряд композицій, де фантазія художника творить в середині об'ємів нові дива. Особливо цікавою є серія „Скляні кулі" та оригінальний за конфігурацією твір „Народ­ження матерії".

У цей же час Бокотей успіш­но працює в монументальному мистецтві, беручи участь (в ав­торських колективах) в оздоб­ленні інтер'єрів громадських споруд, санаторіїв як творець казково красивих об'ємно-про­сторових композицій, люстр, світильників (центральний зал автовокзалу у Львові, зимовий сад у пансіонаті „Південний" та приміщення в санаторіях у Трускавці, ресторан „Старе місто" у Харкові, Музично-драматичний театр в Ужгороді та ін. [13;7]