Смекни!
smekni.com

Український ринок безалкогольних напоїв, та соків (стр. 4 из 7)

Транспортне маркування – за ГОСТ 14192 і ГОСТ 13799.
На транспортну тару з концентрованими фруктовими соками, для яких встановлені особливі вимоги до температури зберігання, додатково до вказаних в ГОСТ 13799 наносять знак «Обмеження температури».

На транспортну тару, в яку безпосередньо фасований концентрований фруктовий сік, не призначений для реалізації через роздрібну торговельну мережу, на етикетці або транспортній тарі вказують дані, що характеризують продукцію:

- найменування концентрованого соку;

- найменування виробника;

- масу нетто (дм3);

- масову частку розчинних сухих речовин: освітлений і неосвітлений;

- напис: «з консервантом» - для соків, виготовлених з використанням сорбінової кислоти або її солі;

- дату виготовлення;

- умови зберігання;

- термін придатності.

Фарби і клей використані відповідно для нанесення маркування та наклеюванняетикетки на тару, повинні бути допущені уповноваженими органами в установленому порядку [14].

2.9 Транспортування та зберігання

Правила транспортування та умови зберігання концентрованих фруктових соків – за ГОСТ 13799.

Концентровані фруктові соки, фасовані в скляну тару, зберігають у приміщеннях захищених від попадання прямих сонячних променів.

Терміни придатності та умови зберігання для концентрованих фруктових соків встановлює виробник [14].

Рекомендовані періоди зберігання, протягом яких концентровані фруктові соки зберігають свою якість з дня виготовлення, не більше:

- стерилізованих концентрованих фруктових соків, при температурі від О °С до 25 °С – 2 років;

- асептичного консервування при температурі не вище 25 °С– 2 років;

- нестерилізованих при температурі не вище 10 °С:

з масовою часткою розчинних сухих речовин 65% - 70% (без консерванту) – 2 років;

з масовою часткою розчинних сухих речовин менше 65% (з консервантом) – 6 міс;

- консервованих шляхом заморожування при температурі не вище мінус 18 °С– 2 років.

РОЗДІЛ 3. РОЗРОБКА ПРОЕКТУ ДІЙ СЕРТИФІКАЦІЇ

3.1 Документація із сертифікації

Для проведення сертифікації продукції в Системі заявник ЗАТ «Віккі-Плюс» подає до акредитованого органу з сертифікації продукції заявку. Форма заявки наведена в додатку А.

Орган з сертифікації розглядає заявку і не пізніше одного місяця після її подання сповіщає заявника про своє рішення, яке повинно вміщати основні умови сертифікації. Форма рішення наведена в додаткуБ[9,10,12].

Копії рішення направляються:

- до органу з сертифікації систем якості (в разі необхідності);

- до випробувальної лабораторії, що буде проводити випробування;

- до органу, що здійснюватиме технічний нагляд (в разі необхідності);

- до територіального центру стандартизації, метрології та сертифікації за місцем розташування заявника.

Під час аналізу наданої документації перевіряється:

- наявність нормативних документів на продукцію (за необхідності);

- наявність документа, що підтверджує походження продукції;

- наявність документа виробника про гарантії та відповідність продукції чинним вимогам;

- наявність документа, що підтверджує розміри партії і дату випуску продукції;

- наявність (за необхідності) заключення відповідних контролювальних організацій (Міністерства охорони здоров’я, Державної інспекції ветеринарної медицини чи карантину рослин, Держнаглядохоронпраці та ін.);

- достовірність, правильність заповнення та термін дії документації;

- достатність вимог щодо маркування та етикетування продукції.

Негативні результати аналізу документації оформляються висновком, який передається заявнику для усунення недоліків. Позитивні результати використовуються для підготовки і оформлення сертифікатів відповідності.

Атестація виробництва проводиться з метою оцінки технічних можливостей підприємства-виробника забезпечити стабільний випуск продукції, що відповідає вимогам нормативних документів, та видачі рекомендацій щодо періодичності випробувань, кількості зразків (проб), що випробовуються під час сертифікації, способів та правил їх відбирання.

Атестація виробництва проводиться органом з сертифікації продукції і виконується за ініціативою заявника або за рішенням органу з сертифікації продукції. Порядок проведення цих робіт встановлено в ДСТУ 3414.

Результати атестації оформляються атестатом виробництва, який направляється заявнику. Форма атестату наведена в додаткуД[9,10,11].

Випробування продукції з метою сертифікації проводяться випробувальною лабораторією (центром), що акредитована в Системі на право проведення видів випробувань, які передбачені нормативними документами на продукцію, або на право проведення випробувань цієї продукції.

Заявник надає зразки (проби) продукції для випробувань та технічну документацію на них. Склад технічної документації встановлюється органом з сертифікації.

Кількість зразків для випробувань та правила їх відбирання встановлюються органом з сертифікації.

За позитивних результатів протоколи випробувань передаються органу з сертифікації продукції і в копії - заявнику.

У разі отримання негативних результатів хоча б по одному з показників випробування з метою сертифікації припиняються, інформація про негативні результати подається заявнику та органу з сертифікації продукції, який скасовує заявку.

Повторні випробування можуть бути проведені тільки після подання нової заявки та надання органу з сертифікації продукції переконливих доказів проведення підприємством коригувальних заходів щодо усунення причин, що викликали невідповідність.

Зразки продукції, що пройшли випробування з метою сертифікації, залишаються власністю заявника. Порядок списання, утилізації і повернення зразків та зберігання зразків-свідків повинен бути регламентований документацією органу [9,10,11,12].

3.2 Схема сертифікації

Модель, що використовуються під час обов’язкової сертифікації продукції, визначає орган з сертифікації.

При цьому враховуються особливості виробництва, випробувань, поставки і використання конкретної продукції, можливі витрати заявника. Схеми мають бути зазначені у документі, який встановлює порядок проведення сертифікації конкретної продукції [9,10,12].

Під час вибору схеми (моделі) сертифікації продукції в Системі органу з сертифікації рекомендується керуватися такими правилами:

1. сертифікат на одиничний виріб видається на підставі позитивних результатів випробувань цього виробу, що проведені у випробувальній лабораторії (центрі), яка акредитована в Системі;

2. сертифікат на партію продукції (виробів) видається на підставі позитивних результатів випробувань в акредитованій в Системі випробувальній лабораторії (центрі) зразків продукції (виробів), що відібрані від партії в порядку та в кількості, що визначені органом з сертифікації;

3. ліцензія на право застосування сертифіката відповідності щодо продукції (виробів), яка виготовляється виробником серійно протягом встановленого ліцензією терміну, надається органом з сертифікації на підставі позитивних результатів сертифікаційних випробувань в акредитованій в Системі лабораторії зразків продукції, відібраних у порядку та в кількості, встановлених органом з сертифікації та проведення і/або:

- обстеження виробництва, технічного нагляду та контрольних випробувань зразків продукції, що відбираються з виробництва або з торгівлі в кількості, в термін та в порядку, які встановлено органом з сертифікації у програмі технічного нагляду за сертифікованою продукцією;

- атестації виробництва та подальшого технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції, який здійснюється органом з сертифікації, або за його дорученням - іншими організаціями;

- сертифікації системи якості щодо виробництва продукції, що сертифікується, та подальшого технічного нагляду за відповідністю системи якості встановленим вимогам, який здійснюється компетентним органом, акредитованим у Системі.

Масштаби сертифікованої системи якості під час виробництва продукції можуть відповідати лише задачам забезпечення відповідності показників продукції вимогам нормативних документів, на відповідність до яких проводиться сертифікація.

Орган з сертифікації має право проводити випробування сертифікованої продукції з метою технічного нагляду тільки у випробувальній лабораторії, що акредитована в Системі.

Орган з сертифікації продукції може застосовувати й інші правила щодо вибору схеми (моделі) сертифікації залежно від специфіки продукції та особливостей її виробництва [9,10,12].

Рекомендовані схеми та моделі сертифікації продукції наведені на рис. 3 та на рис. 4.

Рисунок 3- Схема сертифікації продукції

ЗАТ «Віккі-Плюс» в Системі УкрСЕПРО

Рисунок 4 - Модель сертифікації продукції

ЗАТ «Віккі-Плюс» в Системі УкрСЕПРО

Під час сертифікації перевіряються характеристики (показники) продукції і застосовуються методи випробувань, які дозволяють:

- провести ідентифікацію продукції, в тому числі перевірити приналежність до класифікаційної групи, відповідність технічної документації, походження, приналежність до даної партії та ін.;

- повно і вірогідно підтвердити відповідність продукції заданим вимогам [9,10,11,12].

3.3 Порядок атестації виробництва

Згідно пункту 5 ДСТУ 3414-96 підприємство, що має намір атестувати виробництво продукції в Системі, повинно мати повний комплект технічної документації на продукцію та ії виробництво (включаючи нормативну документацію, конструкторську документацію, або документацію, яка визначає склад продукції, технологічну документацію). Склад технічної документації визначається особливостями продукції та технологією її виробництва.