Смекни!
smekni.com

Молочне скотарство, перспективи розвтитку галузi (стр. 11 из 17)

Регулювання цін засоби виробництва, які враховуються в молочному скотарстві, та послуги промислового характеру доцільно здійснювати шляхом встановлення обмежувальних цін, а у випадку перевищення внутрішніх цін на основні та оборотні засоби над світовими виробниками молока та іншої сільськогосподарської продукції при придбанні ними вітчизняних ресурсів слід виплачувати компенсаційні різниці.

Необхідною умовою ефективного господарювання є надання сільськогосподарським виробникам кредитів за пільговими ставками на придбання основних та оборотних засобів під економічно обґрунтовані програми розширеного відтворення виробництва.

Отже ,можна сказати, що використання наявних економічних умов розвитку, великою мірою залежить від зацікавленості держави у розвитку і успішному функціонуванні сільського господарства і молочного скотарства зокрема.


Розділ 3. Економічний аналіз сучасного рівня розвитку галузі

3.1 Показники економічної ефективності розвитку галузі

Економічна ефективність виробництва характеризує результативну діяльність працівників виробництва тваринництва по виробництву конкретних видів продукції, необхідних суспільству, на основі використання його виробничих ресурсів та інтенсифікації всіх галузей тваринництва. Мірилом результативності виробництва є сукупність найважливіших економічних показників, які визначають використання матеріальних, фінансових і трудових ресурсів.

Економічні показники бувають натуральні та вартісні, кількісні та якісні. Натуральні показники обчислюють у фізичних одиницях виміру , а вартісні у – у грошовому виразі. Кількісні економічні показники характеризують абсолютні розміри, пов’язані з виміром сукупності елементів, наприклад, обсяг валової, товарної продукції , вартість основних фондів тощо. Якісні показники характеризують рівень розвитку процесу, якісні особливості явищ, закономірності їх розвитку, наприклад, зростання продуктивності праці, рентабельність підприємства тощо.

Для визначення економічної ефективності тваринництва використовують такі найважливіші показники:

– коефіцієнт зростання виробництва валової і товарної продукції, валового і чистого доходу – відношення показника року, що аналізується, до базисного. В 2002 році по Іршавському районі коефіцієнт валового виробництва молока становив 1 , це означає, що в 2002 році вироблено молока стільки ж, як і в 2001 році. Чим вищий цей показник, тим ефективніше працює галузь. Якщо це показник менший одиниці, як із кількістю товарного молока в Іршавському районі за 2002 рік, то це означає, що зменшилися обсяги реалізації, тобто знизилась економічна ефективність галузі. В 2002 році в Іршаському районі цей показник становив 0,7. Це є погано, адже якщо зменшується кількість товарної продукції, то це призводить до зменшення надходжень грошових коштів, а як відомо стабільне надходження грошових коштів є однією з головних умов ефективного функціонування будь-якого виробництва;

– продуктивність тварин (середньорічний надій на одну корову, кг).

Як вже говорилося в Іршавському районі намітилась тенденція до збільшення продуктивності корів(таблиця 3.1).

Таблиця 3.1

Продуктивність корів в Іршавському районі в 2000-2002 роках[75,с.23;76,с.24;77,с.25]

Показники Роки
2000 2001 2002
Середній надій молока від однієї корви, кг 1430 1530 1603

Тобто, середньорічний надій на одну корову з року в рік зростає. Так в 2001 році середньорічний надій на одну корову становив 1530 кг, що на 100 кг більше відповідного показника 2000 року, а в2002 році середньорічний надій на одну корову становив 1603 кг, що на 73 кг більше відповідного показника 2001 року. Виходячи з того, що чисельність корів в 2002 році по відношенню до 2001 року практично не змінилася, а в сільськогосподарських підприємствах навіть зменшилася, то зростання середньорічного надою відбувається шляхом підвищення продуктивності корів. Ці процеси є важливим поштовхом для підвищення економічної ефективності молочного скотарства;

– продуктивність праці – відношення вартості валової продукції у співставних цінах до затрачених люд-год на вироблення цієї продукції;

– також велике значення для економічної ефективності мають затрати праці на виробництво продукції. Чим ці затрати будуть меншими, тим ефективніше працює галузь. Ефективність молочного скотарства з точки зору затрат праці на виробництво продукції наведена в таблиці 3.2.

Таблиця 3.2

Динаміка затрат праці на виробництво молока в Іршавському районі[75,с.26;76,с.27;77,с.30]

Показники Роки
2000 2001 2002
Затрати праці,всього,тис.люд-год 60,5 53,5 49,8
Затрати праці на одиницю продукції(ц), люд-год 223 230 225

Як видно з таблиці спостерігається динаміка зменшення затрат праці на виробництво молока, це є позитивною тенденцією, адже йде інтенсифікація виробництва.

– фондовіддача виробничих фондів – відношення вартості валової продукції до вартості основних сукупних виробничих фондів;

– собівартість одиниці продукції – грошовий вираз затрат в конкретній галузі тваринництва на виробництво одиниці продукції, грн. Для кращого аналізу собівартості і бачення її змін у часі я згрупував показники у таблицю 3.3.

Таблиця 3.3

Динаміка собівартості молока в Іршавському районі в 2000-2002 роках[75,76,77]

Показники Роки
2000 2001 2002
Собівартість реалізованої продукції,тис.грн 295,3 290,2 277,3
Собівартість одиниці(ц) реалізованої продукції,грн 59,3 57,2 52,9
Доход (виручка) від реалізації,тис.грн 240,1 240,2 254,0
Доход (виручка) від реалізації одиниці продукції, грн 43,4 45,9 48,4

Як видно з таблиці спостерігається позитивна тенденція до зменшення собівартості молока і до збільшення закупної ціни на молоко. Ці процеси могли б відбуватись набагато бистріше, якщо б розвиток законодавчої бази на тому самому рівні або навіть випереджував розвиток ринкових відносин в сільському господарстві;

– рентабельність виробництва тваринницької продукції – відношення прибутку до повної собівартості проданої продукції. З наведеної вище таблиці можна визначити ефективність виробництва молока, тобто чи прибуткове чи збиткове виробництво. Проведені розрахунки наведені в таблиці3.4.

Таблиця 3.4

Динаміка ефективності молочного скотарства в Іршавському районі за 2000-2002 роки[75,76,77]

Показники Роки
2000 2001 2002
Прибуток, збиток(-) від виробництва молока,тис.грн -55 -50 -23,3
Рівень рентабельності, збитковості(-),% -19 -17 -8

Як видно з таблиці, за останні 3 роки виробництво молока в сільськогосподарських підприємствах є збиткове. Але намітилась тенденція до зниження рівня збитковості, так якщо в 2000 році рівень збитковості був 19%, то в 2002 році тільки 8%, тобто скорочення збитковості відбулось більш ніж на половину.

Провівши детальне вивчення економічного стану молочного скотарства Іршавського району, я для кращого бачення даної проблеми і динамікм розвитку ефективності виробництва молока провів узагальнення даних і згрупував найважливіші економічні показники в таблицю 3.5.

Таблиця 3.5

Економічна ефективність виробництва молока в Іршавському районі в 2000-2002 роках[75,76,77]

Показники Роки
2000 2001 2002
Середньорічний надій молока від корови, кг 1430 1530 1603
Собівартість 1ц молока, грн 59,3 57,2 52,9
Ціна реалізації 1 ц молока, грн 43,4 45,9 48,4
Рівень товарності молока, % 2,2 2,1 1,4
Рівень рентабельності, % - - -
Рівень збитковості, % 19 17 8

В даній таблиці наведена загальна ситуація розвитку чи, краще сказати, відновлення економічної ефективності виробництва молока в Іршавському районі за останні 3 роки. З таблиці видно, що всі економічні показники покращились, особливо рівень збитковості, крім обсягу реалізації молока, який щороку знижується.

Для підвищення рівня рентабельності тваринництва першочергове значення має зростання продуктивності тварин, раціональне використання виробничих ресурсів, широке впровадження прогресивних технологій виробництва і якості продукції, раціональна організація праці.

Встановлено, що із зростанням продуктивності тварин підвищується ефективність використання кормів, а отже землі Водночас із зростанням продуктивності зменшуються і витрати на одиницю тваринницької продукції. Ось чому високоякісні збалансовані за поживністю корми високоефективного ведення всіх галузей тваринництва.

Основними напрямами підвищення ефективності молочного скотарства є: забезпечення тварин повноцінною годівлею; підвищення продуктивності худоби; впровадження прогресивних технологій виробництва продукції; використання передових досягнень науки і практики; зменшення ручної праці і впорядкування режиму праці; поліпшення якості тваринницької продукції і матеріальне зацікавлення тваринників у кінцевих результатах праці.

Так зростання обсягів виробництва тваринницької продукції насамперед залежить від рівня розвитку кормової бази, структури і якості використовуваних кормів. Так чим якісніші корми, чим більше в них перетравного протеїну, тим менше затрачається кормових одиниць на виробництво одиниці продукції тваринництва. А тому сучасна кормова база в кожному господарстві повинна будуватись за таким принципами: