Смекни!
smekni.com

Використання дошкільниками мотивів народних орнаментів в аплікаціях (стр. 4 из 4)

В нашому регіоні виготовляють різьблені. Шкатулки, скриньки, топірці, меблі, оздоблені різьбою різні дерев’яні вироби. Все що допомагає дитині осягнути мистецьку спадщину рідного краю.

Основа орнамента різьби нашого регіону - в основному геометричні, форми які є доступними для шкільного старшого дошкільного віку. Тому у своїй старшій групі я провела рад занять з аплікації за мотивами різьби до дереву, щоб дати дітям більш ґрунтовні знання про мистецтво рідної Батьківщини.

Гама кольорів, яка використовується у різьби - від коричневої чи жовтої основи, до зафарбовування штрихів різьби в різнокольорову гаму.

Ця робота не обмежилася проведенням занять з аплікації за народними мотивами, а є клопіткою і тривалою. Спочатку вивчення рідного краю, етнічної приналежності, розуміння цього визначення, екскурсії - огляди виставок народних майстрів - умільців, різьбярів по дереву, знайомство з ними, знайомство з промисловими виробами, з технікою та технологією різьби по деревуінструментарем.

Вибравши кілька шкатулок для зразка, проаналізувала, що специфіка і орнаментуванна має доступну техніку зображення в аплікації, так як складена вона з комбінацій геометричних фігур: квадратів трикутників, смужок.

Виконуючи такі аплікації, діти навчилися розуміти принципи художнього узагальнення, пізнали, прийоми, творчої імпровізації різьблених виробів, навчилися бачити в орнаментах комбінації кольорів, співставляти форми, величини, розміщення елементіна папері.

У дітей сформувались естетичні сприйняття краси різьбярства, бережливе ставлення до них, гордість за свою Землю.

Такі аплікації виконуються на прямокутній основі жовто-коричневого кольору, на яку наклеюють геометричної форми відтінок одного кольору для контрастного сприймання візерунку.

Спочатку й з дітьми старшої групи розглянула шкатулку, проаналізувавши з допомогою дітей геометричні еле­менти різьби по дереву, та визначивши кольори, провела комбіноване заняття з аплікації на подачу нових знань та формувань навичок і вмінь, використовуючи натуральну форму-шкатулку з нескладною технікою різьблення, геометричними формами і одного кольору, де різьба не розфарбована різними кольорами.

Показавши і пригадавши дітям техніку вирізування квадратів, ромбів і трикутників та смужок, а також нагадавши прийоми і способи наклеювання апліка­цію.

На папері коричневого кольору розмащуємо по ку­тах чотири трикутники, далі - на центральній частині паперу великий основний ромб з вирізаною основою, у ньому - менший, теж а вирізаною основою, а в ньому - круг, нав­коло ромба, в центральній частині, паралельні смуги. (див. додаток)

Першим зразок виявився нескладний для дітей старшої груш, бо виконаний одним кольором, з нескладно технікою вирізування.Наступне заняття провела через два тижні на закріплення, раніше набутої, техніки з використанням кількох натуральних зразків, часткового показу, та, запропонувавши, дітям, його, а також часткового показу тих чи інших прийомів вирізування, давшизмогу вибрати дитині зразок для створення своєї аплікації. Діти працювали майже самостійно, і аналіз заняття показав, що використання різьблених шка­тулок як матеріалу до занять з аплікації є необхідним для навчання і виховання дітей на народних тра­диціях, народному мистецтві.

Завершальним етапом цього циклу занять було відвідання народного музею у селі Солукові Рожнятівського району, де була організована виставка народного декоративно-прикладного мистецтва і окремими експонатами якої буди різьблені . Діти одержали масу позитивних емоцій від поїздки, у них поповнився багаж знань про народне - декоративне прикладне мистецтво красу рідних Карпат, Бойківщини

Повернувшись додому, провела заняття в ігровій формі „Моя шкатулка для виставки”, де діти створили свої зразки для виставки самостійно і у нашому садковому музеї увесь садок маж змогу оглянути виставку.

Діти дуже зацікавились різьбярством і з дозволу адміністрації садка та адміністрації Вигодського лісокомбінату мивідвідали цех різьби по дереву, де діти мали можливість подивитися, як виготовляються шкатулки - весь процес від обробки де­рева, його розпилки, сушки, вироблений заготовок, її байцуванна та лакування і виготовлення готового виробу. Діти з цікавістю розглянули інструменти для різьби по дереву, дотримувались техніки безпеки, спробували різьбити.

Повертаючись до занять з аплікації, наступним етапом, були заняття на ускладнення композицій та техніки вирізування, створюючи, колірну композицію - відтворення кольорової різьби по дереву. Тутвикористовується значно складніший прийом наклеювання форми на форму, дотримування проміжків, композицій, рівномірності візерунку, правильно підібраних кольорів та тоні. Для цього на занятті ми розгляну­ли зразок, де комбінації форм дають змогу отримати яскраву аплікацію „Скринька”. Перше таке заняття було колективною роботою вихователя з дітьми, тому що дітям складно було поєднувати кольори та наклеювати фігуру на фігуру, дотримуватись зразка. (Див. додаток № )

Пізніший цикл занять з аплікації з використанням виробів кольорової різьби, дали змогу дітям розвинути невичерпну творчу фантазію, та допомогти засвоїти прийоми наклеювання однакових форм різних кольорів та розмірів одна на одну, та й навіть більш складні варіанта. (Див. додаток № )

Виконання цих аплікацій вимагало у дітей вміння точно вирізати фігури, співвідносячи їх одна а одною по величині. Правильний підбір забарвлення паперу для фону і орнаменту, доз­волило дітям відобразити в своїх творчих апліка­ціях специфічні риси орнаментації місцевих різьблених шкатулок.

Я вважав, що зразки шкатулок є доступними для сприймання дітьми в дошкільному віці, вони є одним з джерел виховання почуття прекрасного, почуття національної, гідності.

Під час виконання цих аплікаційних робіт, діти вдосконалили свої знання про площинні форми, їх величину, колір, техніку забарвлення. Зорієнту­вавшись на таку тематику занять з аплікації (Див. до­даток №) за мотивами місцевого, різьбярства діти мали можливість пізнати не високі матерії, а своє рідне, близьке, прекрасне мистецтворізьби по дереву, та створення виробів чи шедеврів, які високо цінуються в усьому світі - адже це кропітка праця, яка вимагає любові до природи, до мистецтва, до праці, до рідного краю, де зростаєш, стаєш справжньою людиною, „Людиною” - з великої літери.