Смекни!
smekni.com

Завершальний етап пологів — зганяння посліду. Цей процес триває від кількох годин до (максимум) доби. Якщо за 24 години послід не відділився, треба звернутися до ветеринара.

Ні в якому разі не можна витягати послід самостійно. Послід, який вийшов з родових шляхів, слід негайно прибрати з приміщення, щоб виключити будь-який контакт з ним кіз.

Новонароджених козенят необхідно витерти сухою мішковиною; особливо ретельно очищують мордочку. Пуповину обробляють спиртовою настоянкою йоду (5 %).

У кози вистригають вовну навколо вим'я, обмивають його теплою водою. Солом'яну підстилку замінюють на свіжу й підсаджують козенят.

ВИРОЩУВАННЯ КОЗЕНЯТ

Новонароджених козенят утримують під маткою або випоюють окремо від маток. Перше простіше й ефективніше. Цей спосіб знаходить застосування у господарствах пухового та вовнового напрямів продуктивності. Якщо у кози недостатньо молока, козенят підгодовують спочатку коров'ячим молоком, а потім різноманітними молочними сумішами.

Дуже важливо, щоб козенята одержали молозиво матері. Норми випоювання такі:

1—3-й день — по 20г 12 разів (усього 240г);

4—8-й день — по 75г 6 разів (усього 450г);

9— 13 -й день — по 100г 7 разів (усього 700г);

14—30-й день — по 250г 5 разів (усього 1250г).

З 31 по 52-й день норму випоювання поступово зменшують: козенят починають напувати молоком наполовину з кип'яченою водою, додаючи пшеничного або вівсяного борошна.

З місячного віку тварин намагаються привчати до споживання грубих кормів: спочатку дають концентровані корми (суміш макухи і висівок, подрібненого вівса), а потім коренеплоди тощо.

З настанням тепла і появою зеленої трави козенят привчають до пасовиська.

У віці приблизно чотирьох місяців козенят поступово відлучають у маток: цей процес триває в середньому 10 днів.

Протягом 2—3 тижнів після відлучення козеняті дають 0,2— 0,3кг концентрованих кормів на добу. Випасають козенят окремо від матерів.

Козенят молочних порід, які найчастіше утримуються у приса­дибних господарствах, під маткою не вирощують.