Смекни!
smekni.com

Тарас Шевченко (стр. 2 из 3)

І все ж таки це було нещасне, напіврабське, вічно принижуване голодне існування — який жалюгідний контраст з тими силами, які нурту­вали в ньому, з усім тим, що він уже міг і до чого прагнув!

Далі сталося те, що можна було б назвати чу­дом, рідкісно щасливим випадком, коли б воно не було наслідком довгих і нелегких зусиль кіль­кох найвідоміших людей країни і якби в ньому так яскраво не виявилися гуманність і благород­ство, властиві представникам передової росій­ської інтелігенції.

Одного разу, коли Тарас присів у Літньому саду змальовувати статую Сатурна, з ним по­знайомився його земляк, українець з Київщини, молодий художник І. Сошенко. Безперечний та­лант юнака, одягненого в брудний тиковий ха­лат, та його гірка доля схвилювали Сошенка, який теж насилу пробив собі шлях до освіти й мистецтва. Скромна й тиха людина, він проявив тут виняткову наполегливість. За його рекомен­дацією Шевченком зацікавилося Товариство сприяння художникам. У вільні від роботи годи­ни юнак почав відвідувати рисувальні класи Товариства, зрідка отримуючи скромну грошову допомогу. Тим часом І. Сошенко та письменник Є. Гребінка привернули до Тарасової долі увагу кількох визначних художників і літераторів. Най­ближчу участь у цій справі взяли конференц-секретар Академії мистецтв В. Григорович, відо­мий живописець О. Венеціанов, авторитетний у художніх колах композитор М. Вієльгорський і, нарешті, сам «Карл Великий» — К. Брюллов та його друг В. Жуковський.

Молодого Шевченка насамперед треба було визволити від кріпосної неволі: художник і раб — поняття несумісні, не кажучи вже про те, що до навчання в Академії мистецтв, як і в інших вищих школах, кріпаків просто не допускали.

Переговори з поміщиком нічого втішного не дали.

Тоді було придумано вихід: Брюллов написав портрет Жуковського, його розіграли в лотерею и на виручені гроші — 2500 карбованців — ку­пили у поміщика «відпускну» для Шевченка. Це сталося 22 квітня 1838 року. Тарас одержав «волю», тобто свободу від кріпосної залежності, від можливості бути проданим чи повернутим назад на становище панського дворака,— і вод­ночас можливість учитися. Воістину, це був день його другого народження, і цим днем світова культура зобов'язана насамперед гуманним ро­сійським інтелігентам, які зробили все можливе для звільнення майбутнього поета.

«Самому теперь не верится, а действительно так было. Я из грязного чердака, я, ничтожный замарашка, на крыльях перелетел в волшебные залы Академии художеств»,— писав згодом Шевченко у своему щоденнику.

Пізніше він присвятив «людям 22 квітня» свої поеми: Жуковському — «Катерину», Григорови­чу — «Гайдамаки», а літературний портрет Брюллова, створений ним у повісті «Художник», можна вважати найкращою і найтеплішою харак­теристикою цього майстра.

Шевченка прийняли учнем Академії, його вчителем став К. Брюллов. Славетний художник любив свого учня, а той відповідав йому захоп­ленням і відданістю. Один час Тарас навіть жив на квартирі в Брюллова, за його порадою виби­рав і читав книжки, разом з ним розглядав численні картини в залах Ермітажу, затамував­ши подих, слухав блискучі імпровізовані лекції та бесіди про мистецтво, якими автор «Остан­нього дня Помпеї» міг зачаровувати своїх моло­дих друзів з найрізноманітніших приводів.

Академія мистецтв, гурток Брюллова, знайом­ство і дружба з багатьма талановитими, мисля­чими людьми замінили й поповнили для майбутнього поета ту загальну освіту, якої він не одер­жав свого часу. Невдовзі він досяг чималих успі­хів в оволодінні мистецькою майстерністю — за малюнки, акварелі та картини академія тричі присуджувала йому срібну медаль.

Роки навчання в Академії мистецтв дали йому щодо цього особливо багато. Вчорашній кріпак, Шевченко за декілька років обігнав багатьох своїх товаришів, які мали цілком забезпечену і благополучну юність.

Про обсяг Шевченкової лектури в ті роки можна судити хоча б з його повісті «Художник», в якій досить точно відтворено подробиці його викупу з кріпосної неволі та перші кроки навчан­ня в Академії мистецтв. При всьому тому він залишався простим і безпосереднім у стосунках з оточенням, був натурою емоційною, кипучою, прямою, не хотів ні в чому зраджувати свого „ мужицького” демократизму. „... Живу, учусь, нікому не кланяюсь і нікого не боюсь...” – писав він у листопаді 1839 року братові Микиті до Кирилівки.

Дар віршування визрів у ньому, без сумніву, з самого дитинства – з часів саморобних „книжечок”, які він списував і розмальовував, ховаючись у бур”янах. Як мало хто з поетів того часу, знав він народну пісню: він буквально дихав повітрям українського пісенного фольклору, глибоко відчув усі нюанси його образності й мелодики – бувши й сам, до речі, гарним співаком. Вже перші його твори помітно виходять за межі наслідування фольклору: народнопоетичне органічно злите тут з літературним.

За власними словами Шевченка, вірші він почав писати одночасно з малюванням скульптур у Літньому саду. Тарасові вірші сподобались Брюлову, можливо й Жуковському, з ентузіазмом зустріли їх Гребінка та інші поетові земляки, що жили в Петербурзі. При їх спільній підтримці й була видана 1840 року книга, названа „Кобзарем”. Назвавши свою книгу „Кобзарем”, автор і сам виступив у ній як народний співець, тісно зв”язаний з трудовою масою, з усім світом її життя та уявлень.

Вихід друком „Кобзаря” став помітною літературною подією. На Україні книгу прийняли із захопленням: поетичного таланту подібної сили ще не було в національній літературі, і можна зрозуміти почуття літнього Квітки- Основ”яненка, який так писав поетові про своє враження: ”...Волосся в мене на голові, що вже його й не багацько, та й те настопужилося, а біля серця так щось і щемить, ув очах зеленіє...”

Після появи друком першої книжки поет лишався учнем Академії мистецтв і опановував під керівництвом Брюлова таємниці живописного мистецтва. Він систематично працює як художник; на початку 40-х років створює картини „Хлопчик-жебрак, що дає хліб собаці” та „Циганка-ворожка”, відзначені в академії срібними медалями, картину „Катерину” за власною поемою, малюнок на тему пушкінської „Полтави”, ряд портретів. Охоче, з великим смаком робить він ілюстрації до „Тараса Бульби” гоголя, до книги про полководця Суворова, для якої виконав 32 малюнка, та інші.

Після появи „Кобзаря” він входить у літературні кола Петербурга, знайомиться з цвітом російської літературно-художньої інтелігенції.

Живучи в Петербурзі Шевченко захопився тою великою хвилею поступового руху, аби його гаряча, молода душа не повернулася також у новім напрямі, тим більше, що й власні його мужицькі симпатії віддавна тягли його в той бік. Голос революційного поета, співця народної маси, яка пробудилась до боротьби- хай поки що й стихійної – виразно чути вже в Шевченківській поемі „Гайдамаки”, що вийшла друком наприкінці 1841 року. І за обсягом, і за етнічною могутністю це найбільший, справді монументальний твір молодого поета, це вершина революційного романтизму Шевченка і разом з тим його прощання з романтизмом.

У першій половині 40-х років у Петербурзі, а згодом і на Україні, Шевченко, вже відчуваючи себе поетом глибоко національним, пише кілька творів російською мовою. Це п”єса „Назар Стодоля”, а також драми „Невеста”, „Микита Гайдай” та поеми „Слепая” і „ Тризна”.

У травні 1843 р. Одержавши дозвіл Академії мистецтв, Шевченко виїхав до Петербурга на Україну. В рідні місця його вабило давно. Тепер приводом для поїздки стала головним чином художня практика на місцевій натурі.

Це була його перша зустріч з батьківщиною після довгої розлуки. Пробуде він тут трохи більше восьми місяців, потім через Москву повернеться до Петербурга й проживе там ще близько року. В 1845 р., закінчивши академію мистецтв й одержавши звання „некласного художника” він знову повернеться на Україну, де кипучим джерелом битиме його творча й революційна діяльність. Як революціонера й патріота, Шевченка глибоко обурювала і соціальна, і національна несправедливість, яку чинили панівні класи над народом України та всіма іншими народами імперії. Він наполегливо шукає спільників і друзів для рішучої боротьби, для проповіді революційно- визвольних ідей.

Майже два роки за завданням Київської ар­хеографічної комісії Шевченко їздить по Україні, змальовуючи пам'ятки старовини і не оминаю­чи, звичайно, ні пейзажів, ні інших цікавих об'єк­тів. Виконував він також інші доручення цієї комісії, зокрема записував народні пісні й пере­кази; все це подобалося йому насамперед тим, що давало можливість їздити по країні, на власні очі бачити її міста й села, розмовляти з людьми, слухати їхні нескінченні розповіді... З цих подо­рожей він привозив безліч акварелей, альбомів з малюнками олівцем, які складають нині вагому частину його малярської спадщини. А крім усьо­го іншого, це так збагатило його знання народ­ного життя, винесене «на власній спині» ще з ди­тинства та юності, що зрівнятися з Шевченком з цього погляду може мало хто з письменників і художників XIX століття.

Поет був у розквіті своїх фізичних і духовних сил. Мемуаристи в один голос засвідчують ту надзвичайну привабливість, яку так і випромі­нював молодий геній. У товаристві близьких йому людей він був веселим і говірким, дотепним оповідачем, а при нагоді й чудовим співаком, ви­конавцем народних українських пісень. Але з ідейними противниками і фальшивими «друзя­ми» міг сперечатися прямо, гостро, анітрохи не криючись і по-мужицькому круто знущаючись над їхнім політичним лицемірством і громадян­ським боягузтвом.

Відомий поет і художник, чиї портретні роботи високо цінувалися, він часто бував у поміщи­цьких маєтках, дворянських домах, але й там завжди лишався самим собою. «Він не тільки не приховував свого селянського походження... а, навпаки, незмінно підкреслював це походжен­ня своє, пишався ним»,— пише один з мемуари­стів . При будь-якій можливості він ішов з пан­ських хоромів у двір до слуг або в село до селян, де знаходив сердечних, внутрішньо близь­ких йому співрозмовників. Збереглися розповіді, майже легендарні, про те, як поет-революціонер у своїх бесідах з селянами наочно викладав їм, так би мовити, основи соціальних наук: брав кілька великих зернин бобу чи гороху, клав їх на стіл, кажучи: «Це ваші пани»,—потім кидав зверху жменю пшениці: «А це ви — ну, де ж тепер ваші пани?»