Смекни!
smekni.com

Літературна династія як наукова проблема (стр. 4 из 4)

Залежно від успадкованої конфігурації генів (можливостей) та власної "сценарної" настанови представники славетної династії розпоряджалися отриманими талантами у дискурсі біблійної притчі. Зрештою, однакових талантів не існує, кожен має свою основу і свій поступовий хід: Михайло і Лариса Косачі народилися в одній обдарованій родині, виховувалися, вчилися, гралися, відпочивали разом, мали навіть спільне ім'я "Мишолосіє", але які вони були різні зовнішньо і на вдачу - сестра стала славетною письменницею, брат - відомим фізиком.

Отже, у зв'язку з комплексно-синтетичним характером студій над "родинною" художньою творчістю "династичний" підхід об'єднує кілька компонентів, серед яких ми виокремили три, на наш погляд, головні - історичний, психологічний та генетичний. Кожен із них спрямований на аналіз важливої сфери буття літературної династії і, логічно пов'язуючись з іншими складовими, проектується на її художньо-творчий вимір: історичний контекст дає можливість відтворити суспільне (подієве і духовне) тло епохи, якій належить вибрана письменницька родина, окреслити реалії часу, в яких жили і творили її представники, зрозуміти "дух" доби, що залишив свою "печать" на сторінках родинних творів; психологія династії як об'єкт вивчення виводить "на денне світло" внутрішню екзистенцію письменників-батьків і письменників-дітей, їхні основні риси і "душевні настрої", виявляє сліди "предківських заповітів" та пояснює індивідуальні особливості, створюючи фунт для аналізу психологічних імпульсів творчого синтезу в окремих репрезентантів обдарованої сім'ї і душевної диспозиції їхніх літературних героїв; генетична складова дозволяє працювати зі складною, однак необхідною для "династичних" студій проблемою генного "спадку" - не тільки на рівні фізіології і психіки, а й у сфері наслідування художніх здібностей.


Література

1. Александров А. Психогенетика. - М, 2008.

2. Берн Э. Игры, в которые играют люди: Психология человеческих взаимоотношений; Люди, которые играют в игры: Психология человеческой судьбы. - М., 1996.

3. Гальтон Ф. Наследственность таланта: законы и последствия. - М., 1996.

4.Денисюк І. Драгоманови-Косачі в інтелектуальному житті України (питання династичного вивчення діячів культури)//Літературознавчі та фольклористичні праці: У 3 т., 4 кн. - Львів, 2005. — Т.1: Літературознавчі дослідження. Кн. 1, УДенисюк І., Скрипка Т. Дворянське гніздо Косачів. - Львів, 1999.

6. Дольто Ф. На стороне ребенка. - М., 1997.

7. Донцов Д. Мати Лесі Українки (Олена Пчілка)//Дві літератури нашої доби. - Торонто, 1958.

8. Забужко О. Notre Dame d'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій. - К., 2007.

9. Когут З. Коріння ідентичності: Студії з ранньомодерної та модерної історії України. - К., 2004.

10. Косач-Кривинюк О. Леся Українка. Хронологія життя і творчості//. Вст. ст. М. Жулинського, - Луцьк, 2006.