Смекни!
smekni.com

Планування роботи МТП з розробкою технології оранки поля після вирощування озимої пшениці (стр. 6 из 6)

Трактористи – машиністи, які знаходяться в стані хоча б легкого сп'яніння або хворі до керування і обслуговування тракторів, самохідних машин не допускаються.

Допускається робота тільки на справній техніці, повністю укомплектованій відповідно до заводських інструкцій, з набором необхідного інструменту, інвентарю для обслуговування та аптечки першої медичної допомоги. При перевірці технічного стану машини особливу увагу необхідно звернути на рульове керування, гальма, ходову систему, зчеплення на наявність і надійність кріплення захисних засобів над карданними, зубчатими та ланцюговими передачами, наявність засобів протипожежного захисту. Забороняється експлуатувати машини на яких виявлено підтікання палива і масла.

Технічне обслуговування машин у польових умовах треба виконувати вдень. Допускається і в нічний час, але за умови достатнього штучного освітлення і при участі в технічному обслуговуванні не менше двох працівників. Все операції технічного обслуговування, за винятком регулювання двигуна, гідросистем і гальм, треба виконувати при виключеному двигуні. Заправляючи машини паливом, маслом та водою слід бути обережним, користуватись насосами, шлангами, спеціальними пристроями. Заправляти рекомендується тільки вдень. При перевірці наявності палива користуватись тільки електричним ліхтарем. Відкривати кришку радіатора для доливання води треба в рукавицях.

При комплектуванні агрегату слід мати на увазі що сільськогосподарську машину перед початком роботи неощадно перевірити і відрегулювати. Під’їжджаючи трактором до причіпної або начіпної машини на малій швидкості, не допускаючи різких рухів і не знімаючи ногу з педалі зчеплення. З'єднувати причіпну сергу трактора з причіпним пристроєм машин дозволяється лише після зупинки трактора і при виключеній передачі.

Рушаючи з місця, впевнюються, що в небезпечній зоні відсутні люди та перешкоди. Після сигналу і відповіді на нього починають плавно рухатись. Кожен тракторний агрегат, який обслуговують, крім тракториста, інші працівники, обов'язково обладнують двосторонньою сигналізацією. При використанні агрегатів у нічну зміну необхідно перевірити систему освітлення.

Під час руху агрегату забороняється: перебувати між трактором і сільськогосподарською машиною; виконувати регулювальні і мастильні роботи; сходити і сідати на трактор або сільськогосподарську машину; бути уважним, обережним, акуратним, не порушувати трудової дисципліни.

Не дозволяється стороннім особам знаходитись на машинах, передавати керування працівникам, які не: мають на це права. Не можна видаляти соломисту масу, що намоталася на барабан, руками. Проштовхувати зерно до вивантажувального шнека ногами, металевими предметами. Дозволяється користуватись тільки спеціальними гачками, дерев'яною лопатою та іншими пристроями.

Після дощу треба бути дуже обережним при русі по крутих схилах, на поворотах і вибоїнах.

Категорично забороняється відпочивати у борозні, в копицях сіна чи соломи, на обочинах доріг або ділянках, де ведуться механізовані роботи. Відпочинок можливий тільки на спеціально відведених місцях.

Заходи пожежної безпеки.

Машини комплектують вогнегасниками, лопатами, віниками та іншими засобами гасіння пожежі, а при збиранні зернових і трав встановлюють іскрогасники. Забороняється експлуатувати машини, на яких виявлено підтікання палива і масла.

При виникненні пожеж на тракторі або комбайні необхідно зразу жперекрити подачу палива. При виникненніпожежі на полі ділянку оборюють запобігаючи поширенню вогню.

Місця зберігання палива, мастила, оборюють смугою 3...5 м шириною. Майданчики зберігання машин та запасних частин обладнують спеціальними щитами, на яких розміщують вогнегасники, лопати, гаки, відра. Тут же повинні бути запаси води для гасіння пожежі, насоси та ящики з піском.

Гасячи нафтопродукти піннимивогнегасниками, піском накривають повністю, перекриваючи доступ повітря.


5. Економічна частина

Визначити витрати праці та прямі експлуатаційні витрати на 1 гектар при оранці після збирання озимої пшениці, агрегатом у складі трактора Т-150К і плуга ПЛН-5-35.

До прямих експлуатаційних витрат відносяться: заробітна плата з нарахуваннями; відрахування на відновлення (амортизаційні); відрахування на капітальний ремонт; відрахування на поточний ремонт і технічне обслуговування; вартість паливно-мастильних матеріалів.

Таблиця 1 - Вихідні дані для розрахунку

Показники Один.виміру Позначення Числові значення
1.Розрахункова змінна продуктивність Га/зм Wзм 8,56
2.Розрахункова годинна продуктивність Га/год Wгод 1,22
3.Кількість робітників на одному агрегаті(всього)В т.ч. основнихдопоміжних Чол. КР 1
Чол. КР.О. 1
Чол. КР.Д. -
4.Тарифна ставка основного робітникадопоміжного Грн./зм Со 39,34
Грн./зм Сд -
5.Балансова вартість трактора зчіпки 2 с/г машини грн Бтр 212975
Грн. Бзч -
Грн. Бс.г 7330
6.Нормативне річне навантаження трактора зчіпкис/г машини Год Ттр 1600
Год Тзч -
Год Тсг 240
7.Відрахування на відновлення трактора зчіпки с/г машини % Втр 15
% Взч -
% Вс/г 15
8.Відрахування на капітальний ремонт трактора зчіпкис/г машини % КРтр 7
% КРзч -
% КРс/г -
9. Відрахування на поточний ремонт і ТО трактора зчіпкис/г машини % ПРтр 6
% ПРзч -
% ПРс/г 20
10. Розрахункові витрати палива 1кг/га= 1,2л/га л/га q 18,59
11. Комплексна ціна 1 л палива (1,15…1,2ЦАЗС) Грн./л Цп 7,7

Послідовність розрахунку

1. Визначаємо затрати праці на 1гектар.

(5.1)

де Тзм – тривалість зміни, год. Тзм= 7 год.

2. Визначаємо основну заробітну плату.

(5.2)

3. Визначаємо додаткову заробітну плату.

(5.3)

де К – коефіцієнт додаткової зарплати у відсотках, К=10…30%

4. Визначаємо доплату за класність.

(5.4)

де Ккл – коефіцієнт доплати за класність у відсотках, для 1-го класу Ккл=20%, для другого Ккл=10%.

5. Визначаємо нарахування на заробітну плату

(5.5)

де Пф – внески на обов’язкове державне пенсійне страхування у відсотках, Пф=33,2%.

Вп – страховий внесок на загальнообов’язкове державне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, витрати зв’язаними з народженням та похованням, у відсотках, Вп=1,5%.

Вб.р. – страховий внесок на загальнодержавне соціальне страхування на випадок безробіття, у відсотках Вб.р.=1,3%.

Вн.в. – страхові внески на загальнодержавне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійне захворювання, які спричинили втрату працездатності, у відсотках Вн.в.=0,66%.

6. Визначаємо заробітну плату з нарахуваннями

(5.6)

7. Визначаємо відрахування на відновлення (амортизаційні відрахування).


(5.7)

8. Визначаємо відрахування на капітальний ремонт.

(5.8)

9. Визначаємо відрахування на поточний ремонт.

(5.9)

10. Визначаємо вартість паливно-мастильних матеріалів.

(5.10)

11. Визначаємо прямі експлуатаційні витрати на 1гектар.

(5.11)


Таблиця 1 - Структура прямих експлуатаційних витрат

Стаття витрат Пункт розрахунків Числові значення
грн./га %
Зарплата з нарахуванням 6 9,81 5,10
Відрахування на відновлення 7 20,13 10,47
Відрахування на капітальний ремонт 8 7,64 3,97
Відрахування на поточний ремонт 9 11,56 6,01
Вартість паливно-мастильних матеріалів 10 143,14 74,45
Загальні експлуатаційні витрати 11 192,28 100

Висновок: розрахунки показують, що прямі експлуатаційні витрати на один гектар при оранці після збирання озимої пшениці, агрегатом у складі трактора Т-150К і плуга ПЛН-5-35 складають 192,28 грн/га, а затрати праці 0,82 люд.год/га.


Список використаної літератури

1. Ляшенко В.Ф. Посібник для виконання курсового проекту з предмету «Машиновикористання в землеробстві», 2005.

2. Орманджи К.С. «Правила производства механизированных работ в полеводстве», 1983.

3. Комаристов В.Е., Дунай Н.Ф. Сельскохозяйственные машины, М.: «КОЛОС», 1984.

4. Фортуна В.Й., Миронюк С.К. Технологія механізованих сільськогосподарських робіт: Підручник / Пер. з рос. Г.А. Солодун – К. Вища школа, 1991 – 316 с.

5. Експлуатація машинно-тракторного парку. Диденко Н.К. – 5 –е вид. Перероб та допов. – Київ: Вища школа. Головне видавництво, 1983 – 447с.

6. Експлуатація машинно-тракторного парку в аграрному виробництві. В.Ю. Ільченко, П.І. Карасьов, А.С. Лімонт та ін. за редакцією В.Ю. Ільченка – К. Урожай, 1993 – 288 с.