Смекни!
smekni.com

Контрольна робота з Логістики 2 (стр. 7 из 8)

Результати АВС-XYZ аналізу

АВС-XYZ

X

Y

Z

Сума

А

Салат фаворит

Борщ червоний

Борщ пісний

9

Солянка м’ясна

Шашлик свиний

Капусняк запорізький

Салат грецький

Суп з галушками

Суп овочевий

В

Вареники з м’ясом

Суп рисовий

Суп молочний з рисом

3

С

Нарізка асорті м’ясна

Оселедець під шубою

3

Окорока курячі смажені

Сума

4

6

5

15


Задача 4.

Ми маємо п’ять споживачів однорідної продукції, координати цих споживачів у прямокутній системі координат, вантажообіг кожного споживача. Необхідно знайти координати точки (Xсклад; Yсклад) для розміщення розподільчого складу, що обслуговує цих п'ятьох споживачів у прямокутній системі координат, і вказати цю точку на кресленні.

Таблиця 14.

Споживачі

Координати по осі Х – Хі

Координати по осі Y – Yі

Вантажообіг Гі, т/міс

1

1

2

200

2

6

1

450

3

5

9

600

4

2

7

320

5

8

3

150

Розв’язок

Розрахунок, виконаний по даних формулах, показує, що склад необхідно розмістить у точці з координатами Xсклад=4,5; Yсклад=5,2:

На реальній місцевості точка території, що забезпечує мінімум транспортної роботи з доставки, у загальному випадку не збігається зі знайденим на карті центром ваги вантажопотоків, але, як правило, знаходиться десь недалеко. Розбіжність відбувається з наступної причини: на моделі відстань від пункту споживання матеріального потоку до місця розміщення розподільного центра враховується по прямій. У зв'язку із цим район, що моделюється, повинен мати розвинену мережу доріг, тому що в противному випадку буде порушений основний принцип моделювання – принцип подоби моделі і об'єкта, що моделюється.