Смекни!
smekni.com

Підвищення продуктивності свиней та зниження собівартості виробництва м’яса (стр. 9 из 11)

Таблиця 4.1Динамікатравматизмутазахворювань

Показники Роки
2006 2007 2008
Середня кількість робітників (ПР) 149 155 157
Кількість нещасних випадків із втратою працездатності більше, ніж на 3 дні (П1) 2 1 -
Кількість постраждалих із втратою працездатності, без врахування загиблих (П2) 2 1 -
Кількість людино-днів непрацездатності (Дн) 18 6 -
Показник частоти травматизму
Показник тяжкості травматизму
9 6 -
Втрата робочого часу
121 39

Покращення показників травматизму пояснюється тим, що в господарстві почав постійно функціонувати оперативний контроль на рівні керівників відділів і голови господарства.


4.2 Основні заходи по покращенню охорони праці і протипожежної безпеки

З метою покращення організації охорони праці в господарстві нами розроблений план додаткових заходів на 2010р., який відображений в таблиці 4.2.

На свиновідгодівельній фермі влаштовано основний пост з повним набором справного протипожежного інвентарю (лопати, відра, сокири, гаки, 4 вогнегасники, пересувна насосна установка, дзвін для подачі пожежної тривоги). Крім того, біля відгодівельника встановлено протипожежний щит, на якому закріплено: відра, 2 вогнегасники, лопати. Коло щита знаходиться ящик з піском і бочка об’ємом 300л.

Таблиця 4.2

Заходи покращення організації охорони праці

Назва заходу Термін виконання Виконавець
Герметизувати вікна та двері в свинарнику-відгодівельнику Осінній період інженер-будівельник
Укомплектувати аптечками невідкладної допомоги всі виробничі підрозділи Постійно головний інженер
Забезпечити робітників спецодягом На початку року адміністрація
Відремонтувати протипожежну сигналізацію в свинарнику На початку року інженер-електрик
Здійснити перезарядку вогнегасників ОХП-10 На початку року інженер з охорони праці
Забезпечити оптимальне освітлення та вентиляцію виробничих приміщень Постійно інженер-електрик
Забезпечити чистоту робочих місць і виробничих приміщень, створити санітарно-захисні зони навколо будівель Постійно колектив господарства

На території господарства обладнано 2 пожежні водойми місткістю 500м3 кожна. Необхідна місткість водойми V(м3) визначена з умови

V=3.6g*t*n,

де g – витрата води, м/с,g=40м/с;

t – тривалість пожежі, год.,t=3год;

n – кількість пожеж, n=2.

V=3.6*40*3*2=864м3

У кожній будівлі на видному місці вивішені «Правила пожежної безпеки». Для паління відведено спеціальні місця, обладнані протипожежним інвентарем.

4.2.1 Вимоги безпеки та виробнича санітарія

Розрахунок потреби в спецодязі та в засобах індивідуального захисту для працівників відгодівельної ферми, що проектується, наведено в таблиці 4.3.

Таблиця 4.3 Потреба в спецодязі

Професія (посада) Кількістьчол Назва індик. засобів захисту Термін використання міс Потреба на рік, шт
Ветлікар, зоотехнік 1 Халат Б/П 12 1
безрукавка тепла 24 1
фартух клейончастий 24 1
чоботи гумові 24 2
рукавиці гумові 6 4
Завідуючий фермою 1 Чоботи гумові 24 2
халат Б/П 12 1
Робочі кормоцеху 2 Чоботи гумові 12 4
халат Б/П 12 2
Свинарі 5 Халат Б/П 12 10
рукавиці Б/П 4 30
куртка ватна Б/П 24 5
чоботи гумові 12 10
Трактористи 2 Комбінезон 12 2
рукавиці Б/П 6 8
Слюсарі-наладчики 3 Халат Б/П 12 3
рукавиці Б/П 6 12
Електрик 1 Халат Б/П 12 1
рукавиці гумові 6 4
Комірник 1 Халат Б/П 12 1

Всього на рік потрібно: 14 халатів Б/П, одна тепла безрукавка, один фартух клейончастий, 7 пар гумових чобіт, 4 пари гумових рукавиць, 25 пар рукавиць Б/П, 5 ватних курток Б/П, 2 комбінезони.

4.3 Опис конструкторської частини з охорони праці

У розроблюваній лінії видалення гною використовуємо установку Кобос-1, що ви користовується для виробництва органічних добрив і біогазу (табл..4.4).

Таблиця 4.4

Техніко-економічні і технологічні показники біогазової установки

Показники Кобос-1
Добовий вихід біогазу, м3 161
Об’єм реактора, м3 125
Температура бродіння, 0С 40
Установлена потужність, кВт 42,1
Добова переробка маси, т 28,3
Капітальні затрати на одержання 1м3 біогазу, грн. 19,68

Установка (рис.4.1) складається з двох реакторів 16, підігрівача –витримувача 5, фекального 4 і гвинтового 15 насосів, газгольдера 18, компресора 17, водо нагрівного котла 19.

Гній із тваринницьких приміщень збирається в колектор 3, звідти насосом 4 подається в підігрівач 5 для нагріву до температури бродіння. Витриманий гній гвинтовим насосом-дозатором 15 через шланговий забір подається в реактори 16, де відбувається анаеробне бродіння, після чого виділяється біогаз. Газ з реакторів подається в газгольдер 18 для очистки, після чого через зворотній клапан і гідрозатвір подається на використання на тваринницький комплекс (в даному випадку в якості палива для трактора).

Залишки газу направляються в сховище. Залишені суха і рідка орракції після розділу на дуговому ситі 7 направляється на поле 13, 14 і 9 для використання в якості органічних добрив.

Рисунок 4.1- Технологічна схема біогазові установки Колос-1

1 – ферма, 2 і 6 – насоси рідкого гною, 3 – колектор, 4 – подрібнювач, 5 підігрівач-утримувач, 7 – дугове сито, 8 – прес-фільтр, 9 – цистерна-розприскувач, 10 – гноєсховище, 11 – насос, 12 – орошувальна система, 13 – транспортер, 14 – тракторний причіп, 15 – гвинтовий насос, 16 – реактор, 17 компресор, 18 – газгольтер, 19 – котел, 20 – трактор, працюючий на біогазі.

5. ЕКОЛОГІЧНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ

Як і кожна галузь суспільного господарства виробництво взаємодіє своєю виробничою діяльністю з оточуючим природним середовищем і його ресурсами. В рослинництві – це внесення добрив, ядохімікатів, гербіцидів, а в тваринництві за рахунок викидів від технологічного процесу утримання і використання сільськогосподарських тварин.

Діяльність як окремих фізичних осіб, так і юридичних по відношенню до використання оточуючого природного середовища регулюється відповідними державними постановами і Законом. Верховною Радою України 25 червня 1991року прийнятий «Закон України про охорону навколишнього природного середовища». Його завданням є регулювання відносин в галузі охорони використання і відтворення природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки, попередження і ліквідація впливу господарської чи іншої діяльності на оточуюче природне середовище, збереження природних ресурсів, генетичного фонду живої природи, ландшафтів і інших природних комплексів, цілісних територій і природних об’єктів, зв’язаних з історично-культурною спадщиною.

Стаття 3, пункт «е» Закону зобов’язує проводити екологічну експертизу об’єктів, а пункт «ж» – формувати у населення екологічний світогляд.

Екологічні експертизі повинні підлягати не тільки діючі господарські об’єкти, а й проекти на майбутнє їх будівництво і звичайно реконструюємі в процесі державної програми розбудови на новому етапі власника, господаря на землі-сільськогосподарського виробника.

Даним дипломним проектом розроблена комплексна механізація свиновідгодівельної ферми.

При здійсненні екологічної експертизи необхідно визначитись з факторами впливу свиновідгодівельної ферми на природне середовище із його кількісними показниками. Очищення приміщень від рідкого гною при без підстилковому утриманні свиней здійснюється по системі каналів гноєвидалення з транспортуванням його до секційних гноєсховищ де проводиться його парантування у випадку епізоотії на фермі – біологічне чи хімічне знезараження та зберігання в строки, що визначаються ветеринарною службою. Саме в темі дипломного проекту і є основним завданням є лінія прибирання і утилізації гною.

Розробкою даної лінії прибирання гною ми забезпечуємо його концентрацію в одному визначеному місці (в гноєсховищі) і це дії можливість його якісного знезараження, утилізації і подальшого використання як добрива на полях для вирощування сільськогосподарських культур. В процесі розпаду органічних азотних речовин, що знаходяться в гною, виділяється аміак і санітарний стан на фермі визначається його загальним об’ємом виділення. Саме для цього проектом передбачається своєчасність прибирання і утилізації гною. Процес біотехнічного знезараження відбувається до шести місяців, з яких два місяці повинні припадати на теплі періоди року. Крім анаеробного бродіння гною з виділенням аміаку під час утримання сільськогосподарських тварин виділяється ще й вуглекислий газ при диханні тварин.