Смекни!
smekni.com

Аналіз стану електронної торгівлі в агропромисловому комплексі України (стр. 8 из 16)

Перевага відправлення грошей контрагенту з використанням системи WebMoney є безперечною — гроші в його веб-гаманці опиняються майже миттєво, у той час як звичайний переказ між банками займає іноді кілька днів. Зараз з’явилася можливість обміну грошових еквівалентів WMU, WMR, WMZ, WME1 на гривні і долари практично у всіх відділеннях комерційних банків[1].

Електронні грошові знаки після надходження їх на певний гаманець згодом можна швидко переказати, використати їх як засіб платежу або навіть виплатити зарплату на картки працівникам. Крім того, усередині системи WebMoney можна вільно конвертувати гривні в долари або навпаки, для здійснення міжнародних торгових операцій за вигідним крос-курсом.

Підприємства, що планують розширити бізнес шляхом продажу своєї продукції через Інтернет або здійснювати введення і виведення грошей з платіжної системи WebMoney, повинні провести «розширену» реєстрацію в системі WebMoney Transfer. При цьому здійснювати розрахунки можна буде тільки з гаманців типу WMU.

Приймання платежів від клієнтів на гаманець підприємства і викуп у нього прав вимоги забезпечує ТзОВ «Українське Гарантійне Агентство», здійснюючи переказ коштів на розрахунковий рахунок підприємства у будь-якому українському банку.

Уклавши з УГА відповідний договір, підприємство зможе, використовуючи гаманець WMU, вирішити питання безготівкового виведення коштів.

Rupay :Електронна платіжна система, головною метою якої є полегшення і уніфікація здійснення торгових операцій в Інтернеті. Загальний принцип функціонування RUpay звичайний для подібних систем: будь-який охочий може відкрити рахунок в цій системі, що відображає баланс засобів, які користувач може мати в своєму розпорядженні для оплати покупки товарів і оплати послуг в Інтернеті (за умови, що приймач платежів працює з системою RUpay). Користувач може поповнювати рахунок безліччю різних способів (готівкою, банківським переказом, перекладом з інших електронних платіжних систем (наприклад, e-gold)); приймати платежі через систему RUpay (наприклад, будучи власником інтернет-магазина); виводити засоби з свого рахунку, також безліччю способів. За операції із засобами стягується комісія. Сума коштів, що переводяться, для одного рахунку обмежена $2000 в день.Номером рахунку в системі Rupay, що відрізняє один рахунок від іншого, є Ваш e-mail, для оплати на інший рахунок Вам досить знати e-mail одержувача.[32]

Paycash :Технологія PayCash є могутнім інструментом для зберігання і передачі по відкритих мережах критичною, в першу чергу, фінансовій інформації. У основі технології лежать спеціалізовані запатентовані протоколи захисту, зберігання і обміну інформацією. Для розвитку і просування технології була створена міжнародна група компаній PayCash об'єднуюча власників і ліцензіати технології.[51] У 2004 році група включила сім компаній і сумісних проектів, включаючи Яндекс.Деньги (Росія), Cyphermint і VCOM (США), Інтернет.Гроші (Україна). З погляду користувача, технологія PayCash є безліччю “електронних гаманців”, у кожного з яких є свій власник. У свою чергу всі гаманці сполучені з єдиним процесинговим центром.

Завдяки сучасним технологіям, користувачі можуть проводити операції з своїми грошима, не відходячи від комп'ютера. Технологія дозволяє переводити цифрову готівку з одного гаманця в іншій, зберігати її в інтернет-банку, конвертувати, виводити з системи на традиційні банківські рахунки або в інші платіжні системи.

E-gold

Інтернаціональна платіжна система створена в 1996 р. компанією Gold & Silver Reserve, Inc., грошові кошти якої, кореспондуються в дорогоцінні метали: срібло, золото, платину і палладіум. Ця особливість робить e-gold особливо ефективною для проведення міжнародних платежів, оскільки рахунки користувачів не прив'язані до якої або національній валюті. Відкриваючи рахунок і купуючи e-gold, клієнт як би, купує вибраний їм дорогоцінний метал за ринковою вартістю і віддає на зберігання в CS&R. Таким чином, реалізується одне з найбільших достоїнств e-gold, це захищеність клієнтських рахунків в e-gold від судових посягань. Варто відразу ж відзначити, не дивлячись на те, що ваш рахунок буде захищений від домагань третіх осіб, сам рахунок може бути заблокований адміністрацією e-gold, у разі виявлення яких-небудь протиправних дій з вашого боку.

PayPal :Американська платіжна ситема. Одними з найголовніших її переваг є : миттєве зарахування платежів, високий рівень безпеки і можливість зробити повне або часткове повернення сплаченої суми, якщо куплений товар не отриманий або не відповідає опису. На даному етапі використовувати PayPal жителям більшої частини пострадянського простору (окрім країн Прибалтики) можна тільки для відправки платежів. Другий обов'язковий момент -это те, що для самостійної роботи з системою платежів PayPal вам знадобиться пластикова карта, з якою зніматимуться засоби. Заковика в тому, що діючи по невідомому алгоритму, деякі карти емітовані в країнах СНД, PayPal просто не приймає і всі спроби ввести їх реквізити в систему закінчуються тим, що робот вимагає іншу карту. Тому з цієї ситуації є два виходи : оформити іншу карту або звернутися до послуг фірми-посередника, яка, за невелику комісію, сплатить куплений вами товар з свого аккаунта PayPal.[13]

StormPay Нова, але вже така, що отримала визнання платіжна система. У StormPay використана система переказу електронних платежів на основі електронної пошти. Тобто для того, щоб перевести кому-небудь гроші, Ви просто вводите в системі е-mail одержувача. Це сильно схоже на PayPal і, мабуть, тому StormPay називають системою, PayPal, що замінила. Хоча до повної заміни, звичайно, далеко. До достоїнств системи відноситься те, що при реєстрації з Вас не зажадають ніякого роду спеціальних підтверджень Вашої особи (у PayPal це або кредитка, або номер стільникового). Крім того, StormPay надає 6-рівневу реф-систему (всі рівні по 2,5%). Основні недоліки StormPay такі: мінімальна сума для перекладу 1$. Хоча Ви не платите нічого при отриманні грошей, з Вас стягується певний відсоток при переказі грошей з Вашого рахунку.[18]

Рапіда Досвід міжнародних платіжних систем, правова база російських міжбанківських розрахунків і можливості сучасних електронних технологій лежать в основі платіжної системи “Рапіда”. Вона забезпечує приватним особам, банкам, торговим і сервісним підприємствам можливості дистанційного платіжного сервісу (видалене управління банківськими рахунками, універсальні платіжні карти і грошові перекази). Технології і принципи роботи системи побудовані на використанні видаленого управління засобами в режимі реального часу, без відкриття додаткових банківських рахунків. Скористатися послугами системи можна за допомогою універсальної платіжної карти “Рапіда”. Вона об'єднує в собі можливість оплати доступу в інтернет, міжміських переговорів, покупок в інтернет-магазинах. [31]

e-port Організація прийому платежів разом з Платіжною Системою e-port за стільниковий зв'язок, інтернет, супутникове телебачення, комунальні послуги: МТС через платіжний термінал, мобільний телефон, Інтернет, касовий апарат і іншими способами. Платіжна Система e-port дозволяє швидко організувати пункт прийому платежів на Ваших крапках від абонентів близько 300 провідних операторів і провайдерів у всіх регіонах Росії з допомогою: платіжного терміналу, комп'ютера і інтернет, мобільного телефону, каси або банкомату. У будь-який момент утримувач карти може:[16]

- отримати виписку по довершених операціях з нею; - поповнити карту e-port; - змінити ПІН-код карти e-port;

- провести переклад з карти на карту. Пропонуються карти e-port номіналом 7 і 21 умовних одиниць. Клієнт може протестувати роботу сервісу e-port, скориставшись тестовою картою e-port.


Таблиця 2.6

Залежність способів доставки від категорії товарів, що продаються

Категорія товару Служба доставки Самовивезення
зернові та зернобобовікультури 60% 40%
насіння соняшнику 50% 50%
цукрові буряки 15% 85%
картопля 73% 27%
овочі 75% 25%
худоба та птиця(у живій вазі) 84% 16%

Інтернет-магазини в рівній мірі здійснюють доставку своїх замовлень як власною, так і зовнішнім службам доставки. Самовивезення пропонують інтернет-магазини у всіх товарних категоріях і яких-небудь кореляцій між товарними групами не простежується.

Таблиця 2.7

Залежність способів доставки від географічного розташування покупця

Міста і регіони Служба доставки Самовивезення
Київ 92% 8%
Херсон 46% 64%

Найбільшою популярністю, як видно з представленої таблиці, користуються зовнішні служби доставки , власною кур'єрською службою в основному доставляються замовлення по Київу.


Таблиця 2.8.

Програми по збільшенню лояльності покупців

Категорія товару Бонусні програми Партнерські програми Кредитні програми Дисконтна программа(накопичувальна) Кількість магазинів
Знижки Бонуснапрограма сайту
зернові та зернобобовікультури 60% 60% 60% 20% 40% 5
насіння соняшнику 100% - 50% - - 2
цукрові буряки 71% - 14% 100% 29% 7
картопля 55% 22% 22% - 11% 9
овочі 25% 25% 25% - - 4
худоба та птиця(у живій вазі) 33% 16% - 33% 16% 6

Як видно з порівняльної таблиці, не багато інтернет-магазинів розвивають програми по збільшенню лояльності що існують і залученню нових покупців. Найбільш популярними методами є надання знижок і продаж товарів в кредит .