Смекни!
smekni.com

Аналіз стану електронної торгівлі в агропромисловому комплексі України (стр. 9 из 16)

Проведений статистичний аналіз виявив наступні тенденції:

Визначальними чинниками, в пропонованих магазинами способах доставки і методах оплати товарів, є вартість товару і його габарити. Не дивлячись на те, що оплату готівкою приймають всі проаналізовані магазини, "нетрадиційні" методи (системи електронних платежів, безготівковий розрахунок) пропонують переважно продавці щодо недорогих товарів. Доставку менш дорогих товарів інтернет- магазини, як правило, довіряють зовнішнім службам доставки, коли як дорогокоштуючу техніку вважають за краще доставляти самостійно.

В цілому, тенденція така - чим дешевше товарний асортимент , що продається, тим великі можливості надають покупцям інтернет-магазини по способах доставки, методах оплати, бонусним і дисконтним програмам.

2.3 Аналіз аудиторії торгових площадок (сайтів)

Аудиторія усесвітньої комп'ютерної мережі перевищила один мільярд чоловік, повідомляє AFP. За даними дослідження, проведеного eMarketer, регулярно в світі користуються інтернетом 845 мільйонів чоловік, що складає 13 відсотків від чисельності населення Землі. Кожен четвертий інтернет-користувач вже перейшов на високошвидкісний інтернет. У дослідженні мовиться, що порогове значення в один мільярд чоловік було досягнуте в 2005 році.

Перше місце серед країн по числу інтернет-користувачів як і раніше займають США. За даними дослідження, інтернетом користуються 59 відсотків американських громадян або 175 мільйонів чоловік. У Європейському союзі налічується 233 мільйони інтернет-користувачів, що складає 50 відсотків населення Євросоюзу. У Китаї інтернет є майже у кожного десятого. За даними дослідження, налічується 111 мільйонів китайських інтернет-користувачів.[71]

Чисельність інтернет-користувачів з країн азіатсько-тихоокеанського регіону складає 315 мільйонів чоловік. Країни Латинської Америки, за даними проведеного дослідження, є лідерами по динаміці зростання чисельності інтернет-користувачів. За рік загальне число інтернет-користувачів в Латинської Америки збільшилося на 70 відсотків і склало 70 мільйонів чоловік.

У Росії, за даними ROMIR Monitoring, регулярно користуються інтернетом 25 мільйонів чоловік або 17 відсотків російських громадян. На тлі решти регіонів виділяється Центральний регіон, в якому знаходиться 26 відсотків всієї аудиторії Рунета.

За даними порталу Bigmir.net, у січні 2008 року місячна аудиторія українських інтернет-аукціонів склала 1 230 000 чоловік. Порівняно з минулим роком, показник виріс більш ніж в два рази. Це доводить затребуваність цього сервісу в Україні і бурхливе зростання ринку інтернет-аукціонів.

До уваги бралася середня відвідуваність найбільш відомих інтернет-аукціонів в Україні: www.auction.ua, www.torg.alkar.net, www.etorg.com і www.aukro.ua.

Що примітно, приблизно 70% аудиторій, а це більше 780 000 чоловік, доводиться на www.auction.ua. [70]

Більше всього користуються інтернет-аукціонами кияни, більше 50% від загального числа користувачів. Далі слідують жителі інших великих міст: Дніпропетровська, Донецька, Одеси і Львова.

Кількість користувачів аграрними інтернет аукціонами у 2007року (географічна характеристика) показана на рис. 2.1. Визначили , що велика кількість споживачів , що відвідують аукціони з приводу купівлі-продажу товарів АПК належить до Київа і становить 50%.

Рис. 2.6 Кількість користувачів аграрними Інтернет аукціонами у 2007 року (географічна характеристика)[69]

За даними найбільших учасників ринку, зростання аудиторії зв'язане, не тільки із зростаючою кількістю інтернет-користувачів в Україні, але і із збільшенням довіри до подібних сайтів.

У травні розмір української інтернет-аудиторії, визначуваний по кількості унікальних користувачів, що зробили більше 1 перегляду сторінки за місяць, і користувачів, які проглядали сторінки в даному і минулого місяця, збільшився на 0,8% до 8,472 млн. чоловік. Про це сказано в звіті компанії Sputnikmedia.net (портал bigmir.net).

Середня тижнева аудиторія українського Інтернету в травні склала 3,97 млн. чоловік, збільшившись на 0,25% в порівнянні з квітнем.

Середньодобова аудиторія склала 1 565,137 тис. чоловік, скоротившись на 0,6%.

Середній час, що проводиться на сайтах українськими користувачами, склав 3,49 хвилин, скоротившись на 1,71% в порівнянні з квітнем.

Загальний час, проведений українськими користувачами в Інтернеті в травні, збільшився на 3,88% до 3,577 млрд. хвилин.

Географічно лідером по числу користувачів є Київ, займаючи в травні 58,8% від загальної кількості користувачів.

Користувачі з інших крупних міст і регіонів (Дніпропетровськ, Донецьк, Запоріжжя, Львів, Одеса, Харків, Крим) склали 30,9%, з решти регіонів — 10,3%. [72]

Менше всього відвідувачів Інтернету в травні було з Чернівецької і Житомирської областей — по 0,17% від загальної кількості користувачів.

Серед пошукачів, з яких здійснювалися переходи на українські сайти, лідером в травні залишився google.com.

Переходи з цієї пошукової системи склали 55,64%, з yandex.ru — 28,68%.

Як повідомлялося, в квітні українська інтернет-аудиторія збільшилася на 0,5% до 8,4 млн. чоловік.

У 2007 році в порівнянні з попереднім роком українська інтернет-аудиторія збільшилася на 44,2%, або 1,956 млн. чоловік до 6,383 млн.

Заснований на початку 2000 року інтернет-холдинг Sputnikmedia.net є підрозділом видавництва KP Publications, яке випускає англомовну газету Kyiv Post, журнали “Кореспондент”, “Афіша”, Pink, щоденну газету “15 хвилин”.

Sputnikmedia.net об'єднує 8 інтернет-проектів: SputnikMedia, BigMir)net, Korrespondent.net, KpNews, Afisha.ua, BigBn.com.ua, Ukrbiz.net, UaSport.net.

Інтернет-аудиторія в Україні складає 17,8 користувачів на 100 жителів, а кількість веб-сайтів досягла 45,5 тисяч. [70]

58% всій Інтернет-аудиторії України знаходиться в Києві.

Далі йдуть Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Харків, Львів, Крим і Запоріжжя, які в сумі дають 31% користувачів. На решту регіонів випадає лише 11% аудиторій.

На початку року Інтернетом в Україні користувалися 12 чоловік з 100, повідомляє Міністерство транспорту і зв'язку України.

Дані про аудиторію сайтів збираються із сайтів з відкритою статистикою доступу, що надається рейтинговими системами. Рейтингові системи переважно надають право власнику сайта визначати відкритий чи закритий статус статистики, що збирається рейтинговою системою про сайт і його аудиторію (на відміну від параметрів відвідуваності, які в більшості рейтингових систем є завжди доступними). Проте близько половини сайтів, що зареєстровані в рейтингових мережах все ж вибирають відкритий статус для своєї статистики. Тому на базі сайтів з відкритою статистикою ми можемо зробити загальні висновки про аудиторію сайтів досліджуваної тематики.

Слід зазначити, що основною проблемою при дослідженні аудиторії сайтів не є недостаток сайтів з відкритою статистикою, а високий ступінь залежності аудиторії від конкретного сайту, ніж загалом від досліджуваної тематики. Зрозуміло, що для здобуття узагальнених даних про аудиторію в даній тематиці слід дослідити декілька сайтів. Проте, якщо аудиторія цих сайтів сильно відрізняється, то узагальнювати ці дані не є правильно. Слід вибрати один сайт, який можна вважати найближчим до нашого і проаналізувати його аудиторію. [47]

Дані про відвідувачів сайтів дають важливі знання про аудиторію сайту, що включає постійну аудиторію – тих користувачів, які більше ніж один раз заходять на сайт і є його постійними відвідувачами. Друга, значно більша, частина аудиторії сайтів теж поділяється на цільову та випадкову. Цільова аудиторія – це користувачі, що прийшли на сайт в пошуках конкретної інформації, що міститься на сайті. З іншого боку постійну аудиторію можна розглядати, як складову частину цільової аудиторії. Одним з евристичних методів означення цільової аудиторії є виділення тих користувачів, в яких налічено на сайті два або більше запитів підряд. Випадкові користувачі – це користувачі, які без наперед заданої мети потрапили на сайт (в певних тематиках такі користувачі мають високу цінність).

Важливою інформацією є географічний розподіл користувачів сайту. Така інформація грає суттєву роль, як при побудові рекламної компанії сайту, так і при забезпеченні кращими каналами зв’язку з технічної точки зору для користувачів того регіону. Ця інформація є незамінною при плануванні і вдосконаленні сайтів електронної комерції та бізнесу.

Як показано нижче дослідження такої вибраної ланки AGROTORG.net є складним і потребує різносторонніх підходів. Проте спробуємо застосувати описану вище методику для проведення цього дослідження. Слід зауважити, що дослідження українського сектора електронної торгівлі в АПК є дослідженням високої складності, як для описаної методики, і є дуже об’ємними та складними.

Для отримання об’єктивного результату по пошукових серверах було вибрано пошуковці різні за призначенням межами застосування. Meta-Ukraine – найрозповсюдженіший вітчизняний пошуковець. Yandex – російський пошуковий сервер, в якому реєструються більшість українських ресурсів. Google – найбільший міжнародний пошуковий сервер. За їх допомогою визначається кількість сторінок що були ними проіндексовані.

Meta 36712

Yandex 41588

Google 52376

Слід зауважити, що в даному випадку неможливо точно визначити кількість ресурсів певної тематики (в даному загально пов’язаної з Україною) через неможливість точної побудови пошукових фраз. Тому в даному випадку не можна сказати, що потрібним результатом буде мінімальний, адже в базі даних пошуковця може не значитися ресурсів, що нас цікавлять. З цієї точки зору правильним буде максимальний результат, але тут слід врахувати, що максимальний результат було надано міжнародним пошуковим сервером, в результат пошуку якого, в наслідок нечіткості пошуку, неодмінно ввійшли ресурси в яких ми не зацікавлені.

За допомогою каталогів ми намагаємось дізнатися кількість хостів – сайтів, що тематично пов’язані з Україною.[70] Для проведення досліджень по тематичних каталогах виберемо каталоги, що відповідають попереднім вибраним пошуковим серверам. Це – Meta-Ukraine, Yandex та ODP. Meta-Ukraine – каталог українських ресурсів, і його повний вміст відповідає шуканій кількості хостів. В каталозі Yandex є окрема група, що відповідає ресурсам, які пов’язані з Україною. ODP – найповніший на даний час міжнародний каталог, в якому теж є тематична група, що пов’язана з Україною.